Trei moduri eficiente de a creste vointa

„ Controleaza-te!” Cu totii spunem acest lucru, in mare parte noua insine. Spunem acest lucru cand suntem indulgenti cu un comportament care aduce un castig pe termen scurt si durere pe termen lung. Si sentimentul de vinovatie. Si multi dintre suspectii de baza sunt: a manca alimente nesanatoase, a fi lenes, a sta noaptea pana tarziu, a bea prea mult. Si sunt altii, bineinteles. De ce facem astfel de lucruri? La urma urmei nu suntem noi in control asupra noastra tot timpul? Cercetarile stiintifice ne spun ca vointa este o resursa limitata. Fiecare dintre noi are o cantitate limitata. Studiile au demonstrat acest lucru prin studii destul de ingenioase. Iata si unul dintre ele care te pot ajuta sa intelegi mai bine limitele vointei.

Sa presupunem ca iei parte la un experiment psihologic care se refera la degustrarea anumitor produse. Cei ce fac experimentul te pun la o masa. In fata ta este o farfurie cu biscuiti cu ciocolata abia scosi din cuptor si o alta farfurie cu telina. Stomacul tau cere de mancare pentru ca nu ai mancat cu o seara inainte asa cum ai fost instruit. Ti se cere sa gusti telina, dar sa nu te atingi de biscuiti. Apoi cei ce fac experimetul te roaga sa ii mai ajuti cu un experiment si anume sa rezolvi un puzzle. Incepi sa lucrezi la acest puzzle. Este destul de greu. Timpul trece. Iti este greu sa rezolvi acest puzzle. Si mai mult timp trece si in cele din urma renunti. Cand experimentul se termina afli cateva lucruri interesante. In primul rand, cele doua experimente sunt corelate. In al doilea rand unele persoane au gustat biscuitii cu ciocolata. Pentru a persista cu un puzzle dificil si frustrant este nevoie de vointa. Dar cei care au gustat telina si cei care au gustat biscuitii vor avea aceiasi cantitate de vointa? Experimentul demonstreaza ca cei care au mancat telina au mai putina vointa decat cei care au mancat biscuiti, deoarece cei care au mancat telina au trebuit sa reziste sa nu manance biscuitii. Asa ca, cei care au mancat telina renunta la puzzle mai repede decat cei care au mancat biscuiti. Studiul arata ca persoanele au vointa limitata. Cand trebuie sa te controlezi ai mai putina vointa pentru alte parti din viata ta. Si acest fapt este bine de stiut deoarece persoanele care isi pierd vointa deseori fac lucruri care mai degraba nu le-ar face. Devin agresive, impulsive si renunta mult prea devreme sa rezolve puzzle-ul. Acest lucru nu are nimic de a face cu a fi obosit fizic. Controlul tau este scazut atunci cand esti extenuat mental. Iata trei sfaturi care te pot ajuta sa ai un control mai mare asupra ta, mult mai des:

  1. Anticipeaza si planifica perioadele tale de control scazut. Acum ca stii ca controlul este o resursa limitata si ca daca abuzezi inseamna ca vei avea mai putin pentru mai tarziu, poti sa anticipezi si sa planifici. De exemplu, asigura-te ca nu nimeresti pe culoarul cu dulciuri de la supermarket dupa o zi lunga de munca.
  2. Fa exercitii cu muschii vointei tale pentru a-i imbunatatii. Gandeste-te la vointa ca la un muschi. Daca faci exercitii pe termen scurt atunci vei ajunge la extenuare. Pe termen lung, totusi, a face exercitii pentru un muschi il va face sa creasca. A face exercitii pentru vointa o va face mai puternica pe termen lung.
  3. Bea suc de portocale. Glucoza este unul dintre ingredientele cheie de care creierul tau are nevoie pentru un control de sine eficient. Poate ca esti dezamagit sa aflii ca nu ai o resursa nelimitata de vointa, dar acum stii acest lucru si stii ce trebuie sa faci pentru a obtine mai mult.

Leave a Reply