Test psihologic auto

Conduc incet de ceva vreme. Cand obisnuiam sa conduc precum un maniac, depasind pe toti apasam tare pe acceleratie, deasemenea deveneam si din ce in ce mai frustrat cand alti soferi conduceau incet si ma retineau din a conduce cu viteza sau imi taiau calea. Condusul a fost o experienta stresanta. Dar acum nu mai e. De ceva timp condusul este mult mai calm, o experienta serena si ma bucur de el mult mai mult.

Ma uit in jur la alti soferi si ma intreb daca au cu adevarat nevoie sa mearga asa repede spre destinatie si cand vor incetini cand vor ajunge acolo. Ma intreb daca merita cu adevarat sa arzi combustibilul si sa te enervezi riscand multe vieti. Apoi ma gandesc la alte lucruri, deoarece sofatul a devenit un timp de contemplare.

Recomand din inima condusul cu viteza mica – din mai multe motive, dar unul din primele motive este ca m-a facut o persoana mult mai fericita. Este un pas atat de simplu de facut care face o mare diferenta.

Recent, un cititor pe nume Vadim mi-a scris urmatorul comentariul despre a merge cu viteza:

Am achizitionat recent un navigator GPS Tom Tom. Printre multe optiuni spectaculoase pe care le are, are un display pe el care arata estimat timpul sosirii  la destinatie pentru ruta pe care o alegi… Obisnuiam sa merg constant cu 130% din limita legala de viteza oriunde.. Ma gandeam ca ma tine alert si economisesc timp. In schimb, GPS-ul m-a contrazis. Am taiat doar 5-10 minute din timpul estimat! Minute care au fost apoi irosite deoarece nu le-am putut folosi, programul incepand cu 10 minute mai tarziu.

De atunci am adoptat o noua modalitate de a conduce. Niciodata nu merg cu viteza.
Imi place acest comentrariu care m-a inspirat sa scriu acest articol. Oamenii, deseori cred ca economisesc timp mergand cu viteza, dar nu este foarte mult timp si nu merita sanatatea si siguranta ta.

Mai jos sunt doar 5 motive pentru a conduce incet:

1. Economistesti combustibil

Cele mai bune metode pentru a economisi combustibil (in afara de a conduce mai putin sau a lua un vehicul mai eficient din punct de vedere al consumului) sunt de a evita accelerarea excesiva, ci mai degraba accelerarea si de-accelerarea treptata. Cu pretul combustibilului azi, a-l irosi prin a conduce cu viteza in mod inutil este ceva ce nu ne permitem.

2. Salveaza vieti.

Mergand cu viteza poate ucide oameni (inclusiv soferul).

Traficul este cel mai mare criminal de copii intre 12-16 ani. Surprinzator, la 50 km/h creste de 2 ori probabilitatea sa omori pe cineva decat daca il lovesti cu 40 km/h. Condusul rapid iti ofera mult mai putin timp de reactie daca iti apare ceva in cale si chiar o fractiune de secunda poate face diferenta intre viata si moarte. Sofeaza incet pentru siguranta ta si a celor din jur… mai ales sofeaza incet pe langa pietoni,biciclisti, scoli si in cartierele cu copii pe strazi.

3. Economisesti timp

Dupa cum a spus Vadim in comentariul sau, in timp ce te gandesti ca economisesti timp conducand cu viteza, nu este mult timp. Si timpul putin economisit nu merita luand in considerare alti factori de pe aceasta lista. Mai bine pleaca cu cateva minute mai devreme si vei ajunge la aceeasi ora decat cineva care a condus mai repede dar a plecat mai tarziu si vei ajunge mult mai fericit decat persoana mentionata.

4. Salveaza-ti sanatatea

Cele 3 motive de mai sus sunt foarte importante, dar pentru mine cea mai remarcabila diferenta o face nivelul de stres cand conduc. Departe de a fi o experienta nebuna, sofatul este relaxant si o experienta placuta acum. Nu ma mai enervez pe sosea deoarece pur si simplu nu-mi pasa daca alti soferi merg incet sau imima depasesc.

5. Simplifica-ti viata

Aceasta are legatura cu sfatul de mai sus, dar expandat. In plus protejarii nivelului de stres, a conduce cu viteza mai mica poate reduce multe complicatii deasemenea – accidentele, amenzile de viteza, a merge la benzinarie prea des, dar si pentru ritmul linistit al vietii. De ce trebuie sa ne grabim prin viata? Incetineste si bucura-te de viata mai mult. Daca suntem mereu in graba pentru a ajunge in diferite locuri, cand vom ajunge la destinatie vom fi cu fericiti in final? Viata este o excursie – fa in asa fel incat sa devina una placuta.

Ok, plecand de la premiza ca vrei sa conduci mai incet, in continuare sunt niste sfaturi care au mers la mine:

Asculta muzica relaxanta

Piesele mele favorite apartin urmatorilor artisti: Jack Johnson, Ben Harper, “You Sexy Thing” de Hot Chocolate, “Drive Slow” de Kanye West, Otis Redding, Aretha Franklin, “Feels Like Rain” de John Hyatt, “Son of a Preacher Man” de Aretha sau Dusty Springfield, Radiohead,  Prince, Sade. Orice ai alege, bucura-te si relaxeaza-te.

a. Ignora pe ceilalti soferi

Aceasta a fost problema mea inainte. Imi pasa asa de multe ceea ce faceau ceilalti soferi incat ma stresam din cale afara. Inainte acest lucru ma facea sa conduc si mai repede pentru a sfida pe ceilalti soferi (groaznic, stiu). Acum, ii ignor pur si simplu. Ei bine, ma concentrez sa nu lovesc pe cineva, dar nu imi fac griji de ceea ce fac sau cat sunt de prosti.

b. Pleaca devreme

Daca te grabesti pentru ca ai intarziat, fa un obicei din a te pregati si a pleca devreme. Acum nu trebuie sa-ti mai faci griji pentru ca intarzii si te poti bucura de drum.

Brainstorming

Imi place sa-mi folosesc timpul sofatului pentru a contempla. Vin cu idei pentru lucrurile pe care vreau sa le scriu, ma gandesc la ziua curenta, ma gandesc la viata mea ca un intreg si incotro vreau sa merg.

c. Mergi pe partea dreapta

Daca mergi mai incet decat ceilalti soferi nebuni, este intelept sa nu stai in calea lor daca e posibil si mergi pe partea dreapta.
In timp ce tind sa-i ignor pe ceilalti soferi care s-ar putea infuria pe mine deoarece merg incet (nu-mi mai pasa de ei) este bine sa fii politicos.

d. Bucura-te de drum

In primul rand, fa sofatul sa fie o experienta placuta – chiar daca e prin muzica, contemplare sau de orice vrei sa te bucuri, aminteste-ti ca drumul este la fel de important precum destinatia.

Leave a Reply