Terapie cognitiva

De ce te face fericit sa fii recunoscator in viata?

Daca singura rugaciune pe care ai spus-o in viata a fost “multumesc”, este suficient – Meister Eckhart

Multe zile incerc sa am o sesiune de 2 minute in care sunt recunoscator. Pur si simplu stau linistit sau in genunchi fara nicio distragere , inchid ochii si ma gandesc la lucrurile fata de care sunt recunoscator si cui sunt recunoscator.

Nu fac asta in fiecare zi, dar in zilele in care o fac, ma simt foarte fericit.

De ce sa facem asta? De ce doar simplul act de a te gandi fata de   cine sau ce esti recunoscator poate face o asa mare diferenta in viata?

Doar cateva motive:

  • Deoarece iti reaminteste de lucrurile pozitive din viata ta. Te face fericit pentru oamenii din viata ta, cei iubiti sau chiar pentru un strain pe care l-ai intalnit si a fost dragut cu tine in anume fel.
  • Deoarece transforma lucrurile rele in lucruri bune. Ai probleme la serviciu? Fii recunoscator ca ai serviciu. Fi recunoscator pentru ca ai provocari si viata nu este plictisitoare. Fii recunoscator pentru ca poti invata din aceste provocari. Fii recunoscator pentru ca te fac sa fii o persoana mai puternica.
  • Deoarece iti reaminteste de ceea ce e important.  Este greu sa te plangi despre lucrurile mici cand multumesti ca fiii tai sunt in viata si sanatosi. Este greu sa fii stresat pentru ca platesti facturile cand esti recunoscator ca ai un acoperis deasupra capului.
  • Deoarece iti aminteste sa multumesti celorlalti. O sa vorbesc despre asta mai jos, dar simplul act al rostirii cuvantului “multumesc” cuiva face o mare diferenta in viata acelei persoane. A-i suna, a le trimite un email, a te opri sa le multumesti… doar vorbind un minut din viata ta cu ei pentru ca sa le spui de ce esti recunoscator, este foarte important pentru ei. Oamenilor le place sa fie apreciati pentru ceea ce sunt si ceea ce fac. Te costa foarte putin, dar face pe celalalt fericit. Si a face pe cineva fericit, te face si pe tine fericit.

Pentru ce multumesc eu in mod privat, in sesiunile mele de recunostinta? Variaza in fiecare zi. Multumesc tuturor cititorilor acestui site pentru curajul pe care mi l-au dat, pentru donatiile pe care le-au facut si m-au ajutat sa-mi realizez visele, pentru critica pe care mi-au dat-o si au facut ca acest site sa fie mai bun… pentru timpul pe care mi l-au acordat doar citind aceste articole cand au avut ocazia.

Le multumesc celor iubiti pentru tot ceea ce fac pentru mine. Le multumesc strainilor care au avut atitudini dragute fata de mine. Ii multumesc lui Dumnezeu pentru viata pe care mi-a dat-o. Multumesc oamenilor pentru ceea ce au facut ca lumea sa fie mai buna. Imi multumesc pentru lucrurile pe care le-am facut (este important sa-ti recunosti realizarile).

Cum sa traiesti o viata de recunostinta?

Treaba e ca simplele acte de recunostinta nu costa mult (mai ales dupa ce treci de discomfortul initial pe care il simt unii oameni multumind celorlalti). Dar ei pot face o mare diferenta.

Daca esti interesat sa traiesti o viata de recunostinta, in continuare am niste sugestii:

  • O sesiune de recunostinta dimineata. Acorda 2-3 minute in fiecare dimineata sa multumesti celor fata de care simti sa fii recunoscator. Nu trebuie sa faci nimic altceva decat sa inchizi ochii si in sa multumesti in mod silentios. Acest act poate face o mare diferenta.
  • Spune multumesc. Cateodata te poti gandi la ceva frumos pe care cineva l-a facut pentru tine. Poate iti amintesti in timpul sesiunii de recunostinta. Cand faci asta, ridica telefonul si suna acea persoana doar pentru a spune “multumesc”. Fa-i constienti de ceea ce au facut si fata de care simti sa fii recunoscator si de ce apreciezi asta. Ia un minut sau doua. Daca este prea devreme sa suni ia-ti notite pentru mai tarziu. Chiar mai bine e sa le spui in fata daca se intampla sa te vezi cu ei. La fel de bun poate fi si un email de multumire – scurt si dragut.
  • Multumeste lucrurilor negative din viata ta. Intotdeauna exista doua moduri in care poti privi un lucru. De multe ori ne gandim la ceva ca fiind negativ  – este stresant, dureros, trist, dificil. Dar acelasi lucru poate fi privit intr-un mod pozitiv. A fi recunoscator fata de acele lucruri este o modalitatea bune sa-ti amintesti ca este ceva bun in aproape orice. Problemele pot fi vazute ca oportunitati pentru a creste, pentru a fi creativi.
  • Invata o rugacine de recunostinta. Sunt multe rugaciuni, religioase sau nu care iti pot reaminti sa fii recunoscator. Gaseste una, imprim-o sau pune-o ca fundal pe desktop. Poti gasi  multe pe internet pe care sa le scrii. Daca nu esti religios, fa una care nu include conceptul de Dumnezeu. O rugaciune buna este mai jos.

 

Vreau sa te las cu o rugaciune despre recunostinta pe care am considerat-o mereu ca fiind perfecta:

 

“Fii recunoscator

 

Fii recunoscator pentru ca nu ai tot ceea ce ti-ai dorit,

Daca ai avea totul ce ar mai fi de cautat?

 

Fii recunoscator cand nu stii ceva

Pentru ca iti da oportunitatea sa inveti.

 

Fii recunoscator pentru momentele dificile

In acele momente cresti.

 

Fii recunoscator pentru limitarile tale

Deoarece iti dau oportunitati sa te imbunatatesti.

 

Fii recunoscator pentru fiecare provocare noua

Deoarece iti va cladi puterea si caracterul.

 

Fii recunoscator pentru greselile tale

Acestea te vor invata lectii pretioase.

 

Fii recunoscator pentru ca esti obosit

Deoarece inseamna ca poti face diferenta.

 

Este usor sa fii recunoscator fata de lucrurile bune.

O viata plina de impliniri intampina pe aceia care sunt recunoscatori pentru obstacolele intalnite.

 

Recunostinta poate transforma negativul in pozitiv.

Gaseste o modalitate de a fi recunoscator pentru necazuri si acestea pot deveni binecuvantarile tale”

 

Autor necunoscut

Leave a Reply