Schimba-ti preconceptiile despre productivitate

Arunca sfaturile despre productivitate pe fereastra. Majoritatea dintre ele sunt bine intentionate, dar sfatul este gresit dintr-un simplu motiv- este menit sa stoarca cat mai multa productivitate din fiecare zi in loc sa faca zilele mai bune. Imagineaza-ti ca in loc sa faci multe sarcini care nu sunt folositoare faci spatiu pentru ce este important. Imagineaza-ti ca muncesti mai lent, decat mai repede si te bucuri de munca ta. Imagineaza-ti o lume unde oamenii conteaza mai mult decat profitul. Daca oricare dintre aceste variante iti sunt pe plac sa privim la cateva sfaturi de productivitate traditionale si de ce ar trebui sa le aruncam:

  1. Organizeaza-te. Suna bine, dar a te organiza inseamna doar a rearanja scaunele pe Titanic. Nu fac nimic sa opreasca vasul care se scufunda. In schimb simplifica. Daca ai pe biroul tau doar 5 obiecte nu trebuie sa organizezi. Daca ai un sifonier cu putine haine nu ai nevoie de organizare. Daca ziua ta are una sau doua sedinte sau intalniri nu ai nevoie de un program detaliat si organizat. A simplifica inseamna sa faci alegeri despre ceea ce este important pentru tine.
  2. Tine o lista cu idei. Ori de cate ori ai o idee ar trebui sa o scrii pe hartie. Astfel nu vei pierde nici o idee si vei avea mereu o lista cu idei la care poti apela. Suna grozav, nu? In practica insa lista de idei nu este niciodata umpluta cu cele mai bune idei. Si asta deoarece atunci cand ai o idee grozava devii atat de entuziasmat incat vrei sa lucrezi la ea imediat. Cele mai bune idei sunt acelea pe care nu le poti amana pana a doua zi. In acest fel stii ca sunt cele mai bune.
  3. Fixeaza multe obiective. Cel mai bun lucru pe care il poti face in schimb este sa nu iti fixezi nici un obiectiv sau sa lucrezi cu doar unul pe an. Vei renunta la gandirea concentrata in viitor si te vei concentra pe ceea ce te inspira chiar acum. Vei realiza mult mai multe lucruri si vei face doar ceea ce vrei sa faci chiar acum.
  4. Urmareste totul. Daca vrei rezultate rapide trebuie sa le urmaresti. Nu este intotdeauna adevarat. De ce ai nevoie in primul rand de rezultate rapide? Vei descoperi rezultate mai insemnate si mai rezistente in timp cand nu le urmaresti, dar te concentrezi in schimb pe placerea activitatii prezente. Daca esti foarte concentrat pe rezultat, activitatea devine doar un mijloc catre un scop. Acest lucru face activitatea mai putin placuta si astfel mai putin rezistenta pe perioade lungi de timp.
  5. Fii productiv atunci cand astepti. Multe persoane fac acest lucru. Isi aduc laptopul sau alte dispozitive electronice sau unele documente si fac ceva treaba in timp ce asteapta la doctor sau in tren sau in alte imprejurari de acest fel. Nu este nimic in neregula cu acest lucru. Cu exceptia filozofiei din spatele acestui lucru si anume ca fiecare secunda ar trebui umpluta cu munca altfel este pierduta. A sta intr-o camera de asteptare, a nu face nimic, doar a sta in liniste sau a privi alte persoane este un mod frumos de a-ti petrece timpul. A citi o carte in tren sau a dormi este de asemenea minunat. A discuta cu cineva sau doar a absorbi sunetele umanitatii din jurul tau este mult mai important decat a citi documente legate de munca. Viata nu este doar despre munca si productivitatea nu este totul. Incearca si ceva neproductiv.
  6. Mentine o lista cu lucruri de facut cat mai detaliata. Poate ca ai o lista cu foarte multe lucruri de facut pentru casa, locul de munca, telefoane, comisioane, facturi de platit, etc. Totul poate deveni foarte multa munca. Asa ca, decat sa te organizezi in acest fel este mai bine sa simplifici. Concentreaza-te pe un lucru sau doua in fiecare zi si ziua ta va fi mult mai reusita.
  7. Munceste din greu si ia pauze frecvente. Munceste din greu pentru 10 minute si ia o pauza de 5 minute. Sau poate 12 minute de munca si 3 de pauza. Numarul exact depinde doar de dorinta ta de productivitate. Dar nu pierde din vedere ideea principala si anume ca nu ar trebui sa te fortezi pe o munca grea sau ceva ce nu iti place si apoi sa iei o pauza pentru a te recompensa sau a te elibera de acea munca insuportabila. Ar trebui sa lucrezi la sarcini pe care le iubesti care abia astepti sa le faci si sa iei o pauza doar pentru a te bucura de alte lucruri. Viata in care muncesti din greu cu ceva pauze este ingrozitoare. Viata in care faci mereu ceva ce iubesti este arta.

Leave a Reply