Relatiile interpersonale

O simpla metoda pentru a evita sa judeci pe altii

“Fii curios, nu judeca” – Walt Whitman

“Sunt recunoscator ca nu judec precum o fac cei din jurul meu care cenzureaza si au tot timpul dreptate” – anonim

Cu totii judecam. Da, chiar si tu. Si eu cu singuranta, de multe ori. Cred ca sta in firea umana.

Si desi este in natura noastra sa judecam, nu cred ca este intotdeauna bine pentru noi. Ne uitam in jos la ceilalti ca si cum noi am fi mult mai buni … si asta creaza distanta intre oameni.

Gandeste-te la asta pentru o secunda: vedem pe cineva si bazandu-ne pe privire si pe actiunea lui il judecam. Nu o judecata buna, oricum. De obicei, chiar daca nu cunoastem persoana. Si asta e ceea ce facem in interactiunea cu alta persoana. Nu facem un efort sa cunoastem persoana, sa o intelegem sau vedem daca judecata noastra este buna sau nu.

Si sa luam in considerare ce se intampla cand judecam persoane pe care le stim. Vedem ceva ce fac si ne enerveaza , ne dezamagesc sau avem ganduri negative despre ei. Judecam fara sa intelegem. Si acesta este finalul – nu incercam sa aflam mai multe si prin comunicare sa intelegem si sa construim o legatura intre doua persoane.

Poti construi o legatura cu fiecare persoana pe care o intalnesti? Probabil ca nu. Aceasta necesita timp si efort, doua lucruri la care avem deficiente oricum. Dar am descoperit ca luandu-ti timp, chiar pentru o zi, poate face o diferenta foarte mare.

Evita sa judeci si in schimb, construieste o legatura intre doua fiinte umane.

Daca esti interesat in asta, sa ne uitam la o metoda pe care o folosesc:

1. Nu judeca. Daca iti dai seama ca judeci, opreste-te. Pentru aceasta este o nevoie mai mare de constientizare decat de obicei, asa ca primul pas (unul important) este sa iti observi gandurile pentru cateva zile incercand sa observi cand devii judecator. Acesta poate fi un pas dificil. Aminteste-ti sa observi.

Odata ce esti mult mai constient de asta te poti opri. Apoi treci la pasul urmator.

2. Intelegere.  Inloc sa judeci pe cineva pentru ceea ce a facut sa pentru cum arata, incearca sa intelegi acea persoana. Pune-te in locul ei. Incearca sa-ti imaginezi contextul si viata lor. Daca e posibil, vorbeste cu el. Descopera-i povestea trecutului. Fiecare are una. Daca nu, incearca sa-ti imaginezi circumstantele care ar fi putut face acea persoana sa actioneze sau sa arate intr-un anume fel.

3. Accepta. Odata ce incepi sa intelegi, sau crezi ca intelegi, incearca sa accepti. Accepta persoana pentru ceea ce e, fara a incerca s-o schimbi. Accepta ca va reactiona in modul lui, fara a vrea sa-l schimbi. Lumea este ceea ce e si cat ai incerca poti schimba doar putin din ea. Va fi asa cum e mult timp dupa ce nu mai esti. Accepta asta, deoarece altfel traiesti intr-o lume plina de frustrari.

4. Iubeste. Odata ce ai acceptat pe cineva pentru ce e, incearca sa-l iubesti. Chiar daca nu-l stii. Chiar daca l-ai urat in trecut. Iubeste-l ca pe un frate, sau ca pe o sora, nu conteaza cine sunt, tanar sau batran, alb sau negru, barbat sau femeie, bogat sau sarac.

Ce va face bine iubind pe cineva? Iubirea ta va fi limitate. Dar poate avea efect asupra doua persoane: asupra ta si posibil asupra persoanei pe care o iubesti. A iubi pe ceilalti face ca sa fii mai fericit. Crede-ma in legatura cu asta. Si iubind pe ceilalti poate schimba viata altora daca alegi sa exprimi acea dragoste si sa actionezi intocmai. Nu pot garanta ceea ce se va intampla, dar poate reprezenta o schimbare de viata.

Leave a Reply