Relatii interpersonale

Un prieten adevarat te va ajuta cand vei avea nevoie

 

Poate, dar sunt momente cand trebuie sa spui nu: poti fi foarte ocupat, sa favoarea care ti s-a cerut poate fi exagerata.

Cu ceva timp in urma un prieten m-a rugat sa-l ajut cu o smecherie in legatura cu asigurarile. Avea foarte mare nevoie de bani si as fi avut si partea mea. Ei bine, nu umblu cu lucruri de genu si niciodata nu am facut asta: cu sa-l refuz fara sa ne pierdem prietenia? Cum poti spune nu si sa ramaneti prieteni?

Este posibil daca respecti cateva principii simple:

 

1. Asigura-te ca ai inteles bine. Neintelegerile sunt des intalnite: acelasi cuvand poate insemna cu totul altceva pentru o alta persoana. Ce iti cere cu adevarat prietenul tau? Asigura-te ca ai inteles corect si reformuleaza in cuvintele tale.

2. Separa oamenii de problema. Ok, acum stii ceea ce vrea prietenul tau si este ceva ce nu esti pregatit sa oferi. Este o problema, desigur, dar sunteti inca prieteni! Asigura-te ca prietenia nu se amesteca cu problema in discutie.

3. Vorbeste despre tine, nu despre prietenul tau. Dupa cum iti imaginezi, a-i spune prietenului meu ca ar trebui sa-i fie rusine ca vrea sa incalce legea, ca sa nu mai spunem de a incerca sa convingi pe altcineva sa-l ajute, nu ar ajuta prea mult prietenia voastra! Asa ca evita sa spui lucruri precum “Cum as putea sa-ti imprumut bani cand se stie ca nu inapoiezi imprumutul niciodata” sau orice altceva ce ar fi perceput ca o moralizare.

4. Spune un nu, clar, ferm si respectuos. Nu faci decat sa dai sperante false cu raspunsuri evazive. El are dreptul sa intrebe si tu ai raspunsul sa spui nu.

 5. Uita-te la nevoia din spate. De ce anume are nevoie cu adevarat prietenul tau? De exemplu, prietenul meu vroia sa faca smecheria cu asigurarea pentru ca avea nevoie de bani.

6. Spune da la altceva. Cum ai putea intampina nevoia prietenului tau in alt mod? Nu fi lenes, este vorba de o prietenie! Asta este sansa sa arati ca iti pasa cu adevarat, chiar daca nu poti ajuta prietenul tau in acel mod. Asa ca poarta costumul imaginar de Mos Craciun si organizeaza un al doilea Craciun doar pentru prietenul tau!

Leave a Reply