Regula 50-30-20

Aceasta este o regula noua de a gestiona timpul. In loc de a aloca un anumit timp pentru o activitate specifica, vom diviza timpul in trei clase diferite de activitati.

Iata cum functioneaza. Mai intai vom defini trei clase diferite de activitati bazate pe o perioada de timp in functie de roadele pe care le ofera.

 

Clase de sarcini.

A-      o sarcina este asteptata sa ofere randament si beneficii semnificative pe o perioada de cel putin cinci ani si mai mult. Aceasta include inceperea unei noi afaceri, scrierea unei carti, schimbarea dietei. Este perfect ca o sarcina A sa poata produce beneficii intr-un timp scurt. Insa ideea de baza este ca acele sarcini sa produca un impact de durata si peste cinci ani . Acest lucru trebuie sa fie o asteptare cu adevarat realista, nu doar iluzii.

B-      Sarcina B este asteptata sa genereze beneficii pe o perioada de 2 ani sau mai putin. In timp, pot exista beneficii pe termen lung, acestea se intind pe mai multi ani. Asteptarea generala este ca beneficiile sa fie realizate pe deplin candva. In primii doi ani nu vor fi castiguri suplimentare. Sunt ca proiectele scurte, le faci odata, castigi beneficii si pleci.

C-      Sarcina C, este asteptata sa faca diferenta pe o perioada de 90 de zile sau mai putin. Cel mai probabil dovezile acelor beneficii nu se vor mai vedea dincolo de acel timp. Aceasta include activitati de rutina.

Daca aceste sarcini nu sunt realizate ar putea crea probleme, dar daca le faceti

bine, nu vor produce un castig pe termen lung.

Cu siguranta sunt definitii ambigue dar sunt ok pentru ca acorda flexibilitate.

50-30-20 pentru timpul alocat. Regula 50-30-20 spune ca ai petrecut 50% din timpul de lucru asupra sarcinii A, 30% sarcinii B si 20% sarcinii C.

 

Limita pentru sarcina C este o limita superioara. Acest lucru inseamna, ca nu vei petrece mai mult de 20% din timpul de lucru pe sarcina C. Daca nu mai ai timp pentru sarcina ramasa, o vei face a doua zi.

Sarcina A este limitata inferior, ceea ce inseamna ca trebuie sa aloci cel putin 50% din timpul de lucru acesteia.

 

Iar sarcina B, are un putin timp de lucru intre 50% si 20%. Alocarea timpului si cat de mult investesti in fiecare activitate iti ofera potential. Desi acest lucru poate fi facut saptamanal, este mult mai bine sa faci alocari de timp zi de zi, cand este posibil. Insa daca te aglomerezi cu sarcina C intr-o zi, a doua zi, va trebui sa sari peste aceasta, pentru a pastra echilibrul saptamanal.

 

La inceput poate parea inconfortabil sa petreci atat de putin timp cu sarcina C, mai ales cand ai de verificat si de scos din lista activitatile. Cand privesti sarcina si vezi ca in cele din urma nu are nici un impact pe saptamana sau luna respectiva, te va ajuta sa vezi ca aceasta sarcina este relativ o pierdere de timp. Cand nu ai timp sa finalizezi fiecare sarcina de pe lista, va trebui sa sacrifici multe sarcini bune pentru a investi timp in ele. Pur si simplu fa ce apare in fiecare zi la nivelul optim. Petrecerea timpului cu sarcina C nu te va ajuta sa iti atingi obiectivele cele mi importante, cu exceptia norocului si a sansei. Asa ca aloca timp sarcinilor A si B din moment ce acestea sunt cele cu un impact semnificativ pe termen lung .

 

Sacrificarea urgentului pentru important. Uneori este greu sa sacrifici acele sarcini C pentru a obtine timp liber pentru sarcinile cu o prioritate mai mare. Nu este usor de urmat, dar acest sistem te ajuta sa ramai concentrat pe sarcini ce au un potential semnificant pe termen lung in locul acelora care vor fi uitate repede. Limitand sarcina C la o anumita perioada de timp, in fiecare zi, iti va crea suficient timp pentru sarcina A.

Daca te afli intr-un loc unde nu poti continua dupa ani de munca, este pentru ca cea mai mare parte a timpului esti concentrat pe sarcini pe termen scurt.

Poate iti poti permite sa petreci mai putin timp pe aceste activitati pentru a reinvesti in cele ce conteaza cel mai mult. Altfel acele mici sarcini vor exclude pe cele importante. Raportul 50-30-20 este arbitrar, dar iti ofera suficient timp pentru a te ocupa de sarcinile urgente cat si de proiectele la care te astepti ca vor face diferenta mai tarziu. Poate iti vei dori sa variezi procentajele in functie de natura muncii si obiectivele tale.

 

Cred ca cel mai important este sa ramai constient de cum investesti timpul.

Reechilibararea portofoliului timpului. Daca esti familiarizat cu investirea in stocuri, priveste acest model ca alocarea timpului pe diferite niveluri de risc. Sarcinile de tip A sunt cu cel mai mare grad de risc, cu investitii de mare randament ce pot fi vazute pe termen scurt, insa pe termen lung iti vor oferi un castig mult mai mare decat orice alta investitie. Sarcinile C sunt cele mai sigure, sunt ca un cont de economii bancar si sarcinile B sunt cele de mijloc. Daca nu ai acordat atentie portofoliului tau de un timp, intoarce-te si reechilibreaza alocarile timpului tau. Motivul pentru care trebuie sa investesti pe o sarcina A, este pentru ca ele se valorifica pe termen lung oportunitatile, sunt proiecte ce fac o enorma diferenta in viata ta. Motivul pentru care trebuie sa investesti in sarcina C este pentru a preveni problemele. Sarcina C te tine departe de necazuri si implica un risc moderat la fel ca si recompensa. In cele din urma organizarea si optimizarea vor reveni clasei B, ce te va ajuta sa pui in pozitia de a valorifica oportunitatile. Daca vrei sa incerci acest sistem pentru o saptmana, imparte lista ta de lucruri pe care trebuie sa le faci in A, B, C.

Ia o hartie si fa trei coloane pentru a urmari cat de mult timp petreci pe A, B, C. Estimeaza cat de mult timp te astepti sa petreci in fiecare zi si calculeaza limitele pentru fiecare clasa. Daca vrei sa folosesti raportul 50-30-20, esti liber. Pe masura ce zilele trec foloseste un cronometru pentru activitatile zilnice si inregistreaza timpul scurs pe coloanele tale. La sfarsitul zilei calculeaza procentele. In primele zile vei dori sa calculezi raportul fara a incerca sa schimbi ceva. Cel mai probabil vei gasi un dezechilibru pe care vei dori sa il corectezi. Chiar si simplul act de masurare va creste constientizarea asupra timpului. Cu cat mai mult timp petrecut cu sarcina A cu atat mai bine. Daca esti coplesit de sarcina C, fura cat mai mult timp si aloca-l sarcinii B. Foloseste timpul B pentru a deveni mai organizat si mai eficient. Pe termen lung sarcina A ne va ajuta sa realizam oportunitatile si daca nu le facem, potentialul nostru se va pierde. Abordati adevaratele provocari ce fac diferenta pentru noi si pentru lume.

Leave a Reply