Redescopera bucuriile simple

Cu totii stim ca trebuie sa ne oprim si sa mirosim trandafirii si sa ne bucuram de micile placeri ale vieti. Totusi, trebuie sa avem loc in mintile noastre si in programele noastre pentru a ne angaja nu doar in acele momente placute, dar si in reflectia de dupa aceea. In procesare si reflectie aceste experiente devin insemnate pentru noi si ne permit sa experimentam pe deplin bucuriile care se afla in acestea. A reduce totul si a trai cu mai putin ne ajuta in acest lucru. Suna contraintuitiv? Nici nu este de mirare. Exista o perceptie in media din ziua de azi ca a reduce bugetul, traiul, etc, este o necesitate dureroasa pentru acele persoane care se afla in dificultati financiare. Si ca a trai cu mai putin si minimalist se refere la austeritate si privare, nu la bucurie. Dar nu poate fi mai departe de adevar. Procesul de reducere a traiului iti ofera un surprinzator sentiment de usurare, nu doar datorita rezultatului, dar de asemenea in activitatile de zi cu zi ale acestui proces.

A invata puterea bucuriilor simple. Cand in fata ta ai un peisaj mirific sau un apus de soare perfect bucuria se strecoara in suflet. Si un sentiment de libertate si pace te cuprinde pentru ca stii sa absorbi bucuria simpla pe care acestea ti le ofera.

Recunoasterea bucuriei. Bucuria vine de la realizarea ca un moment pe care il experimentam  este special, cum ar fi privelistea unei cascade minunate pe care o impartasim cu o persoana draga, o imbratisare spontana de la un copil, entuziasmul animalului de companie atunci cand venim acasa, mirosul de cafea dimineata, noua carte a autorului favorit, etc. Niciunul dintre aceste momente nu este semnificativ daca iti traiesti viata intr-un ritm haotic cu un program supraincarcat. In mod sigur stii ca sunt momente speciale, dar nu ai timp sa le savurezi atunci cand se intampla sau sa le procesezi si sa reflectezi asupra lor dupa aceea.

Profunzime si bucurie. Cand in mod intentionat reducem stilul de viata si posesiile este pentru ca, cautam ceva mai mult de la vietile noastre, ceva mai plin de semnificatie, liber si plin de bucurie. Prin a elimina dezordinea si aglomeratia din viata noastra, eliberam timp si spatiu pentru bucuriile simple care apar. Si pentru a le aprecia pe deplin pentru bogatiile care le aduc in viata noastra. A intelege ce este important in vietile noastre ne permit sa eliminam restul fara remuscari.

Asa ca, cum putem crea micile placeri ale vietii?

  • Creeaza spatiu in programul tau pentru a respira. Cand ne grabim abia reusim sa ne dam seama ce se intampla in jurul nostru. Incetineste pasul si priveste bine in jurul tau.
  • Fii prezent. A fi prezent este absolut esential pentru a experimenta si aprecia micile bucurii ale vietii. In loc sa te gandesti spre urmatorul lucru din lista ta cu lucruri de facut sau din itinerariul tau, a fi prezent iti permite sa recunosti si sa te bucuri de acele momente mici de bucurie care apar.
  • Ramai in acel moment si experimenteaza-l pe deplin. Acorda atentie detaliilor.
  • Adu-ti aminte. Adu-ti aminte de cum te face sa te simti acel moment de bucurie si ce vrei sa pastrezi ca amintire. Gandeste-te la aceste momente ca la mici statii, puncte in spatiu si timp, care vrei sa le pastrezi in memorie.
  • Mergi in profunzime. O bucurie mare poate fi experimentata din cel mai neinsemnat lucru prin a te cufunda in profunzime in experienta, nu doar a privi suprafata acesteia. Aceste bucurii minore sunt momentele care formeaza o viata insemnata.
  • Noteaza-ti. Pastreaza aceste bucurii intr-un jurnal sau o lista de bucurii si noteaza-le pe masura ce se intampla in viata ta. Cand lumea devine prea agitata acorda-ti cateva minute si improspateaza-ti memoria cu aceste bucurii mici din viata ta care aduc calmul si bucuria inapoi in viata ta.
  • Cultiva momente de bucurie prin a face ceea ce iubesti. Acorda-ti timp pentru a intelege ce anume iti place cel mai mult sa faci si fixeaza intalniri de bucurie care sa pastreze acest sentiment in viata ta.
  • Daca calatoresti trimite bucuria acasa intr-o vedere catre tine insuti. La inceputul calatoriei tale ia mai multe vederi si tine una sau doua cu tine tot timpul. Cand exista ceva ce vrei sa iti aduci aminte mereu, o bucurie mica, poti sa o scrii pe vedere si sa o timiti acasa pentru a-ti aduce aminte mai tarziu. A mentine un jurnal functioneaza mai bine pentru anumite persoane, dar multi gasesc ca este greu sa mentii un jurnal cand esti pe drum.
  • Impartaseste bucurii mici cu persoanele dragi care sunt departe. Daca faci acest lucru, relatia ta cu ele va ramane infloritoare, plina de dragoste si pozitiva.
  • Daruieste bucurii mici persoanelor dragi. Daca stii ca un lucru minor aduce bucurie unei persoane dragi gaseste moduri de a darui acel lucru. Stii ca dimineata clatilele cu ciocolata sunt bucuria consoartei tale? Atunci fa-ti timp cateodata sa le prepari. O plimbare seara cu copilul tau este bucuria simpla pe care o asteapta toata ziua? Nu il dezamagi. Gaseste-ti timp pentru aceasta bucurie simpla si iti vei aminti de aceste momente toata viata.

Bucuriile simple sunt disponibile in pauzele dintre alte actiuni care ne umplu viata. Ele sunt profunzimea din momentele traite pe deplin, cu o atentie completa. Despre asta este vorba in a trai mai redus, a cultiva bucurii marunte in zilele noastre, in timp ce pasim dincolo de programe, termene limita si haos care ocupa atat de mult spatiu in viata moderna. Bucuria vine cand ne acordam timp sa experimentam ceva minunat, indiferent cat de mic si nesemnificativ pare pentru alte persoane.

Leave a Reply