Realitatea subiectiva si nonviolenta

Perspectiva realitati subiective spune ca intreaga lume este o proiectie a propriei constiinte. Aceasta perspectiva sugereaza ca singurul lucru pe care poti sa il schimbi cu adevarat este propria persoana. Daca vrei sa dezbati problema violentei in lume, o poti face doar transformandu-te, lucreaza asupra violentei din interiorul tau si lupta-te sa devii o persoana ce imbratiseaza nonviolenta.

Aceasta se traduce intr-o serioasa responsabilitate personala, mult mai mult decat tipica experienta, cu o viziune pur obiectiva asupra lumii.

Media in general te  incurajeaza sa ai o reactie dura la violenta dupa cum urmeaza:

–  sa cazi intr-o stare de constienta bazata pe frica

–  sa te simti socat, dezgustat sau revoltat

–  sa experimentezi reasigurari ca situatia este sub control

–  sa nu faci nimic

Daca suntem incurajati sa actionam, nu suntem noi de vina. Este sistemul. Ataca orice rau exterior ce provoaca aceste probleme. Presupunerea este ca violenta are cauza undeva acolo in lume si ca noi suntem victime neputincioase. Nu suntem responsabili, violenta este vina celor care savarsesc atacurile. Din cand in cand, o persoana isi pierde controlul, nu esti tu niciodata, tu esti un cetatean model, platitor de taxe.

 

Tiparul indignarii – suntem invatati ca este acceptabil sa urmam tiparul indignarii ca raspuns la anumite evenimente ce sunt etichetate drept tragice. Poate ca  mult mai acceptabil  este sa investesti putina energie in a “ataca problema”, si atunci cand este tiparul indignarii prin responsabilitate morala, fa o donatie si esti in regula.

Perspectiva subiectiva sugereaza totusi ca aceste raspunsuri nu vor avea un impact prea mare, nici subiectiv nici obiectiv. Tot ceea ce vor face este sa schimbe modul in care se manifesta problema, dar nu o vor rezolva niciodata.

 

Perspectiva subiectiva asupra violentei – perspectiva subiectiva a realitatii sugereaza o interpretare diferita a evenimentelor si in consecinta un raspuns diferit de asemenea. Daca este violenta in lume, este, deoarece exista violenta in constiinta ta, este pentru ca propriile tale  ganduri sunt in dezacord. In mintea ta, te ataci pe tine insuti, iti ciopartesti constiinta si iti corodezi unele parti din tine. Aceast lucru se manifesta in lumea obiectiva cu forme variate de violenta. Evenimente in sine sunt neutre si lipsite de importanta. Chiar si dintr-o perspectiva pur obiectiva, o impuscare nu are sens si in mod sigur nu este tragica, de vreme ce termenul “tragic” este subiectiv. Gandurile si sentimentele noastre furnizeaza sensul. Dar nu exista o lege universala obiectiva care sa eticheteze acest eveniment ca atare, alegi etichetele deoarece evenimentele sunt o reflectie a gandurilor carora le rezisti. Si daca simti nevoia unei validari sociale a gandurilor tale, vei gasi de asemenea multe persoane care gandesc la fel, ce te pot sustine. Dar responsabilitatea reactiilor tale ramane tot pe umerii tai.

Interpretatea realitatii subiective este mult mai puternica si e mult mai probabil sa duca la rezultate pozitive ce produc schimbari reale, schimbari ce arata bine din ambele perspective. Dar pentru ca schimbarea sa se produca, trebuie sa vina din interiorul tau, tu trebuie sa te schimbi.

 

Raspunsul subiectiv – raspunsul subiectiv este sa lucrezi la schimbarile interioare si acestea sa se manifeste ca schimbari exterioare. Nu conteaza cat de mult evoluam, exista intotdeauna un alt pas catre o  pace mai mare si nonviolenta. Raspunsul nostru emotional ne indruma.

Cand sunt vazute in lumina corecta, perspectiva subiectiva si cea obiectiva pot fi in concordanata, trebuie doar sa intelegi ca o schimbare subiectiva intotdeauna precede unei schimbari obiective. Este ineficient sa incerci sa fortezi o schimbare externa fara sa o faci pe cea interna

 

Manifestarea rezultatelor obiective – schimbarile interne subiective manifesta rezultate externe obiective. Daca nu vezi schimbari in realitatea ta externa, nu te-ai schimbat in interior. Este adevarat ca trebuie sa devii schimbarea pe care  doresti sa o vezi in lume. Orice te face sa te simti indignat,  realizeaza ca sursa se afla in tine si incearca sa te schimbi, astfel te vei adresa si problemelor exterioare.

Leave a Reply