Puterea magica a concentrarii

Concentrarea ta determina realitatea. Este ceva la care nu ne gandim foarte des, dar acorda-i  consideratia cuvenita acum:

  • Daca ne trezim dimineata si ne gandim la lucrurile mizerabile pe care trebuie sa le facem mai tarziu in acea zi, vom avea o zi mizerabila. Daca ne trezim si ne concentram in schimb pe ce dar minunat este viata, vom avea o zi minunata.
  • Daca lasam atentia sa sara de la un lucru la altul, vom avea o zi ocupata, fragmentata si probabil neproductiva. Daca ne concentram pe deplin pe o singura sarcina, ne vom pierde in acea sarcina. Si probabil va fi cel mai productiv lucru pe care il facem intreaga zi, dar va fi foarte placut.
  • Daca ne concentram pe a fi obositi si pe dorinta de a vegeta in fata televizorului, atunci ne vom pierde foarte mult timp in fata televizorului. Daca in schimb ne concentram pe a fi in forma si sanatosi, vom deveni mai sanatosi si mai in forma prin exercitii fizice si o dieta echilibrata.

Poate parea simplist, dar este absolut adevarat. Aceasta este puterea magica a concentrarii. Vom privi cateva exemple de moduri in care putem folosi concentrarea, pentru a imbunatatii diferite aspecte din viata noastra:

Concentreaza-te pe un obiectiv. Concentarea este cel mai important factor daca vrei sa realizezi un anume obiectiv sau daca doresti implementarea unui nou obicei. Nu disciplina, nu recompensele, nu vointa, nici chiar motivatia. Daca iti poti mentine concentrarea pe un obiectiv sau un obicei, de cele mai multe ori vei realiza acel obiectiv sau vei crea acel obicei. Daca nu iti poti mentine concentrarea nu vei atinge obiectivul dorit, decat daca este un obiectiv atat de usor, incat se va intampla de la sine. De ce conteaza concentrarea atat de mult? Sa spunem ca te-ai decis sa faci curat in casa, sa elimini lucrurile care nu iti mai trebuie, pentru a face loc altora. Si acesta este obiectivul tau pentru luna in curs. Asa ca, in prima zi esti complet concentrat pe acest obiectiv si pui multe lucruri in cutii si la gunoi. A doua zi esti la fel de concentrat si continui cu acelasi zel ceea ce ai inceput. Si acest proces continua pentru cateva zile. Dar sa spunem ca dupa o saptamana de cand ai inceput curatenia generala te decizi ca vrei sa devii maratonist. Acum esti concentrat pe a alerga. Si nu doar iesi din casa pentru a alerga pentru cateva zile la rand, dar te duci sa cumperi echipamentul necesar. Si citesti reviste de specialitate si bloguri. Si in acest fel ai pierdut concentrarea necesara pentru a continua curatenia si nu mai faci multe progrese, deoarece concentrarea ta este pe alergat. De fapt ai adaugat si mai multa dezordine cu echipamentul si revistele tale. Nu vei termina nimic din ceea ce ai inceput, daca concentrarea ta se imparte intre mai multe obiective. Trebuie sa te concentrezi pe cate un obiectiv pe rand, daca vrei sa ai succes.     Chiar si cu un singur obiectiv concentrarea poate fi dificila. Trebuie sa gasesti moduri de a-ti mentine concentrarea pe obiectivul respectiv. Cateva exemple bune sunt urmatoarele:

  • Citeste cat mai mult posibil despre obiectivul tau pe bloguri, in reviste, carti, etc.
  • Lipeste biletele care sa iti aduca aminte constant de obiectivul tau.
  • Spune cat mai multor persoane despre acesta.
  • Fixeaza o ora din zi in care sa lucrezi la obiectivul tau si pune alarma telefonului, de exemplu, sa iti aminteasca de programarea facuta.

Concentreaza-te pe momentul prezent. A te concentra pe momentul prezent poate sa faca foarte multe pentru tine. Te ajuta sa reduci stresul, te ajuta sa te bucuri de viata din plin si iti poate creste eficienta. Concentrarea pe momentul prezent, mai degraba decat pe trecut sau viitor, nu este usoara si este nevoie de foarte multa practica.

Concentreaza-te pe sarcina din fata ta. Te-ai pierdut vreodata intr-o sarcina incat lumea din jurul tau a disparut? Ai pierdut notiunea timpului si esti pe deplin prins in ceea ce faci. Daca iti gasesti adevarata pasiune si faci totul din placere, concentrarea pe o sarcina anume iti va aduce in cele din urma fericirea. Este nevoie de practica si trebuie sa elimini toate distragerile pentru a te putea concentra complet pe sarcina pe care ti-ai fixat-o. Dar in cele din urma vei reusi.

Concentreaza-te pe pozitiv. Una dintre cele mai bune abilitati este aceea de a invata sa fii constient de gandurile negative si sa le inlocuiesti cu ganduri pozitive. Si cel mai bine folosesti acesta abilitate, atunci cand incerci sa renunti la un obicei prost sau la o depenta. De multe ori vei dori sa renunti si daca nu elimini aceste ganduri negative la timp, acestea vor creste pana cand in cele din urma vei renunta. In schimb invata sa te concentrezi pe pozitiv. Gandeste-te la cat de grozav te simti. Gandeste-te la cum alte persoane au reusit si ca trebuie sa faci si tu acelasi lucru. Gandeste-te la cat de bine te vei simti cand vei reusi sa elimini acele obiceiuri. De asemenea invata sa vezi pozitivul in orice situatie. Acest lucru iti va aduce fericire. Fii recunoscator pentru ceea ce ai in viata.

Leave a Reply