Principiile spatiului alb

Spatiul alb este acel spatiu pe care designul nu il umple cu nimic, il lasa liber. Si spatiul alb poate fi folosit si in designul propriilor noastre vieti nu doar in designul magazinelor, website-uri, etc. Prin a folosi spatiul alb in vietile noastre cream spatiu, echilibru, accentuam ceea ce este important si avem un sentiment de pace pe care nu il putem obtine intr-o viata mult mai aglomerata. Iata cum sa faci pe scurt acest lucru.

Principiile spatiului alb. Unele dintre lucrurile pe care spatiul alb le realizeaza in design sunt:

 • Claritate mai mare.
 • Senzatia de lux.
 • Spatiu pentru a respira si echilibru.
 • Un accent mai mare asupra lucrurilor.

 

Aceleasi concepte se pot traduce in vietile noastre:

 • Claritatea. Spatiu alb iti poate oferi claritate asupra lucrurilor din viata ta – fie ca este vorba despre posesiile tale, proiecte, sarcini sau doar lucruri care iti ocupa timpul si atentia. O piesa de mobilier frumoasa este mult mai frumoasa cand nu este inconjurata de dezordine. O mancare preparata foarte bine este mult mai gustoasa fara prea mult sos sau cartofi prajiti sau branza multa. O prezentare este mult mai eficienta cand nu folosesti foarte multe culori in grafica si ai doar cateva puncte de subliniat.
 • Pacea. Cand vietile noastre sunt aglomerate si casa noastra si locul de munca sunt in dezordine ne simtim stresati. Cand avem mai putine lucruri in calendar si mai putine lucruri in jurul nostru ne simtim linistiti si in pace.
 • Spatiu pentru a respira si echilibru. Multe persoane vorbesc despre a gasi echilibrul dintre munca si viata personala, dar acest lucru este foarte greu de facut daca nu ai acest spatiu alb. Lasa spatiu intre lucruri pentru a gasi spatiul de care ai nevoie pentru a respira si pentru a ajunge mai usor la echilibru.
 • Accentueaza ceea ce este important. Cand zilele noastre sunt foarte ocupate totul este important si nimic nu este important. Dar pune spatiu alb intre lucruri si acele lucruri capata mai multa greutate si punem mai multa importanta pe fiecare lucru individual.

Obtinerea spatiului alb. In teorie a obtine spatiu alb nu este dificil. Elimini lucrurile care nu sunt esentiale din viata ta si lasi lucrurile esentiale cu mult spatiu in jurul lor. Dar bineinteles in practica este putin diferit si este nevoie de experimentare, invatare, practica. Incepe cu pasi mici cu o arie pe rand din viata ta si formeaza spatii albe mici. Incepe prin a identifica ceea ce este important si apoi incet elimina lucrurile care nu sunt esentiale pentru a crea spatiu alb. Iata cateva idei:

 • Respira. Pur si simplu ia cateva minute intre sarcini, sedinte, orice faci pentru a respira. Dupa o sedinta, de exemplu, intoarce-te la biroul tau si doar stai nemiscat pentru cateva minute concentrandu-te pe respiratie. Cand ajungi acasa fa o pauza si respira. Cand ai terminat o sarcina pe computer inchide totul si respira inainte sa incepi o alta sarcina. Acest lucru creeaza spatiu intre sarcini si iti permite sa te concentrezi pe fiecare dintre ele.
 • Programeaza. Nu programa prea multe lucruri. Lasa-ti spatiu in programul tau, intre sarcini, in loc sa pui intalniri si sarcini una langa alta. Spatiul iti permite sa iti revii, sa te concentrezi, sa respiri.
 • Proiecte. Fa mai putine proiecte deodata. In loc sa jonglezi cu foarte multe proiecte incearca sa faci cate unul pe rand si sa il duci la capat ca mai apoi sa treci la urmatorul. Daca poti fa o scurta pauza intre proiecte atat cat iti poti permite.
 • Stai. Incepe-ti ziua cu spatiul alb de a sta doar nemiscat pentru zece minute. Poate fi o sesiune de meditatie sau pur si simplu sa stai calm cu o ceasca de cafea sau de ceai. Daca iti place acest lucru incearca sa strecori spatiul alb in mijlocul zilei si la sfarsitul acesteia.
 • Elimina dezordinea. Alege cateva elemente importante de pe biroul tau sau din casa ta si elimina restul. Acest lucru iti va oferi mai mult spatiu si va crea o atmosfera linistitoare.
 • Savureaza. Incetineste ritmul si savureaza tot ceea ce mananci, tot ceea ce faci. Respira inainte de a lua fiecare inghititura si bucura-te de fiecare inghititura.

Leave a Reply