Prietenii tai te ajuta sau te tin pe loc?

In acest articol vom analiza rolul persoanelor din viata ta. Aceste persoane te ajuta sa devii cea mai buna persoana care poti deveni sau te tin pe loc? Cu totii am trecut prin perioade in care persoanele din viata noastra s-au schimbat, poate ca la absolvire, sau mutarea intr-un nou oras, a obtine o noua slujba, a te alatura unui nou club, etc. Celelalte persoane din jurul tau au o influenta foarte mare asupra identitatii tale. Daca ai experimentat o schimbare majora a persoanelor din mediul tau, atunci stii ca si tu te-ai schimbat. Majoritatea persoanelor, totusi nu fac acesta alegere in mod constient.

Poate ca decizi in mod constient sa iti petreci mai mult timp cu un anumit prieten, sau poate ca vei cere cuiva o intalnire pentru a incepe o noua relatie. Dar putine persoane aleg majoritatea prieteniilor existente in mod deliberat. Intalnirile intamplatoare poate ca nu sunt in controlul tau, dar puterea sau slabiciunile conexiunilor tale existente sunt in mare parte in controlul tau.

Gandeste-te pentru un moment la cele 10-15 persoane cu care iti petreci majoritatea timpului. Include si comunitatile online daca iti petreci mult timp citindu-le. Ce indivizi au cea mai mare influenta asupra modului tau de gandire, chiar acum? Scrie o lista si include bineinteles si familia ta. Acum priveste aceasta lista. Se spune ca aceasta lista iti va arata o privire asupra viitorului. Vrei sa devii mai mult decat aceste persoane?  Este cineva din aceasta lista o influenta proasta ce te tine pe loc? Este cineva pe aceasta lista o lumina puternica, ce te incurajeaza sa atingi noi culmi? Acum te-ai gandit vreodata sa schimbi in mod constient aceasta lista? Realizezi ca ai abilitatea de a umple aceasta lista printr-o alegere si nu din intamplare? Esti liber sa spui nu, la a avea anumite persoane in viata ta. Si esti de asemeni liber, sa faci efortul de a introduce persoane noi pe care le vrei in viata ta.

Cateodata sunt consecinte serioase, dar este totusi o alegere. Si nu este vorba despre a scapa de anumite persoane. Persoanele intotdeauna intra si ies din vietile noastre. Adevarul este ca pentru a face loc persoanelor noi si noilor experiente, va trebui sa slabesti unele conexiuni existente. Dar cum ramane cu loialitatea? Nu ar trebui sa fii mereu loial prietenilor tai? Odata ce ai un prieten apropiat, chiar daca influenta lui asupra ta este oarecum destructiva, nu ar trebui sa ramai cu el?

Loialitatea este o valoare personala importanta. Dar aceasta loialitate ar trebui sa insemne sa fii loial cu viziunea ta despre tine si cu valorile tale profunde. Loialitatea fata de un prieten, cateodata inseamna ca trebuie sa ii dai drumul. Inseamna sa fii loial cu sinele sau cel mai bun. Daca cineva isi distruge sanatate prin a fuma, de exemplu, nu arati loialitate daca fumezi alaturi de acea persoana. Loialitatea adevarata, cateodata necesita sa rupi acele conexiuni distructive. Si apoi sa decizi ce poti cu adevarat sa faci pentru a-ti ajuta prietenul. Desi nu este imposibil sa transformi o relatie destructiva din interior, este foarte dificil daca nu ai foarte mult suport. Cand incerci sa ridici cealalta persoana, in acelasi timp tu te scufunzi. Probabil ca vei avea nevoie de multe alte relatii puternice, pentru a transforma o singura relatie distructiva. Dar cea mai buna abordare este sa renunti la aceasta relatie. Sa formezi o noua relatie pentru a-ti recapata puterea si apoi vei avea abilitatea de a transforma vechea relatie destructiva cu un risc mult mai redus de a ramane blocat in vechile tipare.

Este nevoie de mult curaj pentru ai spune unei persoane “ Imi pare rau, dar nu mai pot sa te am in viata mea”. Dar, chiar daca cateodata pare un act egoist, deseori este cel mai bun lucru si pentru cealalta persoana. De exemplu, daca lucrezi cu un sef abuziv, acceptarea acelei situatii constituie o aprobare tacuta, incurajandu-ti seful sa continuie acel comportament abuziv.

Relatiile cele mai sanatoase, pe care trebuie sa le cauti sunt acelea care au potentialul de castig din ambele parti. Unde ambele persoane se pot ajuta reciproc sa creasca intr-un mod pozitiv. Nici una dintre persoane nu o foloseste pe cealalta –  doar sinergie.

Leave a Reply