Pasiunea versus disciplina de sine

Cat de importanta este pasiunea ca factor de succes?

Unele persoane cred ca este cel mai important factor, aceasta fiind combustibilul ce te duce spre succes. Dar nu este intotdeauna adevarat. Pasiunea este pur si simplu o stare emotionala si este una temporara si instabila. Motivul pentru care pasiunea primeste asa de multe laude este pentru ca ajuta sa motiveze actiunea. Si actiunea este cea care genereaza rezultate.

Priveste lucrurile astfel:

P= Pasiune

A=Actiune

R=Rezultate

Avand in vedere acest lucru:

P determina A

A determina R

In concluzie:

P determina R. Si nu este nici o problema aici. Este corect din punct de vedere logic.

R necesita P. In nici un caz. Nu poti deduce ca acest lucru este adevarat.

Dar daca ai stii si acest lucru:

D determina A

D nu este P

Acum poti spune ca declaratia cum ca “ R necesita P” este in mod sigur falsa.

D= Disciplina de sine

O traducere mai usoara ar putea fi urmatoarea:

– Rezultatele vin din actiuni  (fara actiuni nu ai rezultate)

– Pasiunea poate duce la actiune si astfel sa genereze rezultate

– Disciplina de sine poate de asemeni sa conduca la actiune si astfel sa genereze rezultate

– Astfel pasiunea nu este o necesitate pentru a avea rezultate.

Pasiunea nu este esentiala pentru succes. Care este mai buna, totusi: pasiunea sau auto-disciplina? Iata aici argumentarea ca auto-disciplina este mai buna. La fel ca orice stare emotionala, pasiunea creste si descreste. Cateodata esti foarte motivat. Cateodata nu esti. Pasiunea are partile ei ascendente si descendente, asa ca daca iti bazezi actiunile pe nivelul tau de pasiune, rezultatele tale vor depinde de emotiile tale. Te simti pasionat? Actiuni grozave si rezultate grozave. Te simti fara pasiune? Actiuni slabe si rezultate mediocre. A folosi pasiunea precum singurul tau combustibil, nu iti va asigura succesul.  Nu mai mult decat daca esti indragostit va asigura o relatie de lunga durata. Disciplina de sine este mult mai importanta decat pasiunea, in mod special in afaceri. De fapt, daca dezvolti calitatea de disciplina de sine, pana la un nivel destul de inalt, va descalifica pasiunea. Acolo unde pasiunea este haotica, auto-disciplina procura stabilitate si statornicie. Si pentru ca emotiile tale nu iti stau in cale, deciziile tale sunt mult mai probabile sa reuseasca. Si asta deoarece vor fi luate dintr-o stare de inteligenta disciplinata, mai degraba decat dintr-o stare emotionala instabila.

Pe care ai paria daca viata ta ar depinde de acest lucru? – daca ar fi sa faci o operatie pe cord deschis, ai vrea un chirurg disciplinat, linistit sau unul indisciplinat si pasionat? Daca ai fi judecat pentru crima, ai vrea o echipa de aparare disciplinata, impartiala sau una indisciplinata, pasionata?

Daca ar fi sa zbori in spatiu, ai vrea ca, controlorii de la sol sa fie disciplinati, linistiti sau indisciplinati si pasionati?

Pasiunea este grozava, dar este instabila. Are nevoie de auto-disciplina pentru a o ajuta. Auto-disciplina este mai tacuta. Dar pasiunea procura mai multa atentie in zilele noastre, deoarece face mult mai mult zgomot.

Leave a Reply