O metoda stiintifica de explorare a constiintei

In ce masura este posibil pentru noi sa cautam si sa descoperim adevarul, pe masura ce exploram constiinta in sine? Cat este posibil de cunoscut, despre realitatea nostra interna? Bineinteles ca avem Metoda Stiintifica. Observa. Fa ipoteze. Testeaza. Trage concluzii. Pune rezultatele in functiune. Si evident, aplicatia repetata a Metodei Stiintifice a produs unele descoperiri remarcabile, in lumea externa. Dar, din nefericire nu putem aplica Metoda Stiintifica, pentru a ne ajuta sa intelegem constiinta in sine. De ce nu? Deoarece Metoda Stiintifica presupune un observator independent si nu avem acest privilegiu, atunci cand studiem propria noastra constiinta. Nu poti observa independent constiinta ta, fara a o afecta. Nu putem separa subiectul de obiect in experimentele noastre de constiinta. Jucam rolul atat a observatorului, cat si a persoanei observate, simultan.

Prin constiinta ne referim la simtul tau de constientizare. Constiinta ta este ganditorul, gandurilor tale. Putem folosi dispozitive externe de masurare a undelor cerebrale si putem  folosi diferite substante, pentru a altera starea noastra de constientizare. Dar, nu avem nici un mijloc de masurare a constiintei, din perspectiva constiintei in sine. Poti sa experimentezi doar constiinta ta, dar doar a ta si a nimanui altcuiva. Si totusi, in ciuda acestor probleme, nu suntem in intregime neajutorati. Avem unele abilitati de a observa constiinta noastra. Putem deveni constienti de gandurile si convingerile noastre. Dar, cum studiem aceste experiente subiective, cu un anumit grad de inteligenta? Metoda Stiintifica ne lasa sa studiem doar periferia constiintei, nu interiorul sau suculent. Asa ca, daca nu putem folosi Metoda Stiintifica, atunci ce alternative inteligente ne sunt la dispozitie?

Chiar daca nu putem aplica colectiv Metoda Stiintifica, putem face ceva pentru a aplica o versiune subiectiva, individuala, unde experimentam pe noi insine si jucam ambele roluri, de observator si de observat. Este imprecis, dar este mai bine decat nimic. Aceasta versiune ne procura unele date folositoare, chiar daca interpretarea datelor poate fi precum o panza de paianjen destramata.

Probabil cea mai folositoare metoda este acea de a-ti altera oarecum convingerile. Si astfel, experimentezi realitatea din acest nou sistem de convingere si observi foarte bine perceptiile si gandurile tale, in special cele care s-au schimbat. Apoi cand iti schimbi din nou convingerile, poti analiza acele observatii, acum dintr-o perspectiva diferita. Si poti face acest lucru de foarte multe ori, pe masura ce continui sa iti schimbi convingerile. Aceasta metoda iti permite sa iti examinezi schimbarile din constiinta ta ca un observator semi-independent, deoarece poti sa ai un avantaj in perspectiva timpului.

Poti folosi aceasta metoda si pentru a te ajuta sa iei decizii, cu privire la viitorul tau.

De exemplu, sa presupunem ca vrei sa selectezi o cariera pentru tine si nu esti sigur pe care anume. Sa spunem, ca nu reusesti sa te decizi intre a te duce la medicina sau la drept. Asa ca, poti sa iti imaginezi cum ar fi sa fii doctor si cum ar fi sa fii avocat. Dar, cel mai probabil iti vei imagina ambele alternative, din perspectiva ta curenta. Si acest lucru poate ca nu iti va procura informatiile necesare, pentru a te ajuta sa iei o decizie. De ceea,  ai nevoie de informatia externa, pentru a ajunge la claritate.

Aceasta metoda ar trebui cel putin sa iti ofere o modalitate de a incepe sa explorezi propria ta constiinta. Si asta cu un anumit grad de abilitate de a observa, a face ipoteze si a testa, fara a te pierde in faldurile propriilor ganduri. Si daca iti este frica sa incerci, atunci lipsa ta de curaj este un loc bun de a incepe sa experimentezi.

Deci du-te si arunca o privire in propria ta constiinta si vezi daca descoperi ceva interesant.

Leave a Reply