Noua sfaturi pentru a scapa de lanturile consumismului

Deja ai tot ceea ce iti trebuie. Aceia dintre noi suficient de norocosi sa se fi nascut in aceasta perioada de timp, in lumea occidentala, experimentam o abundenta pe care putini dintre stramosii nostri ar fi putut sa o proclame. Mancare, apa curata, adapost, lege si ordine, toate acestea sunt aproape garantate. Si totusi, in ciuda acestei abundente, de ce atat de multe persoane nu sunt satisfacute? Suntem condamnati sa dorim intotdeauna mai mult decat ceea ce avem, chiar daca nu ne aduce mai multa fericire?

Nu poti trai intr-un vid. Imediat ce nevoile de baza sunt realizate, concentrarea ta se muta imediat pe a crea noi probleme. Chiar daca saracia, exilul populatiilor sau violenta sunt amenintari mai rare, probleme noi umplu spatiul lor. Obsesia noastre culturala, cu privire la consumism, este un produs secundar al acestei cautari de noi probleme. Solutia este sa gasim altceva sa umplem acest vid. In loc sa adoptam, fara a gandi, cautarea perfectiunii materiale, mai bine o privim critic. Nu trebuie sa iti vinzi toate bunurile materiale si sa devii calugar. Dar vezi ce alte lucruri pot umple spatiul din mintea ta, pe care il ocupa consumismul. Iata cateva sugestii care te pot ajuta sa scapi de lanturile consumismului:

  1. Procesul vs rezultat. De ce incerci sa ajungi bogat? Este pur si simplu pentru a deveni bogat. Sau te intereseaza mai mult intreg procesul, de a produce cat mai multi bani? Cand te concentrezi pe procesul ce duce la un obiectiv si nu la rezultat, poti fi satisfacut, indiferent daca reusesti sau esuezi.
  2. Elimina zgomotul. Simplifica-ti viata. Inceteaza sa cheltuiesti bani pe lucruri ce aduc mai mult zgomot si te distrag de la aspecte semnificative din viata ta. Nu iti folosii salariul ca pe un factor determinant cu privire la ceea ce cheltuiesti. Extinderea stilului de viata erodeaza fundatia pe care a fost construita, la fel cum cumpararea multor lucruri noi, nu te va face mai satisfacut.
  3. Elimina praful. Nu iti petrece viata evitand sa iti asumi riscuri, doar pentru a proteja ceea ce detii. Daca nu esti capabil sa dai drumul la posesiile tale materiale, atunci acele obiecte te detin pe tine. A face o munca pe care o urasti, pentru a-ti mentine un stil de viata de care nu ai nevoie, este curata nebunie.
  4. Relatiile si statusul, de asemenea, te inrobesc. Chiar daca aici este vorba despre consumismul material, aceasta tema se poate aplica si la relatii, status sau perfectiunea fizica. Ori de cate ori, rezultatul dorit domina procesul, este usor sa fii prins in capcana.
  5. Arunca lucruri la gunoi, in mod regulat. In mod regulat fa un inventar al lucrurilor tale si arunca lucrurile de care nu ai nevoie, pe care nu le folosesti.
  6. Tu nu esti definit de posesiile tale, de status tau sau de locul de munca. Daca iti vezi identitatea ca fiind locul tau de munca, statutul social sau bogatia materiala, aceste lucruri iti vor domina viata. A te defini nu este o sarcina usoara. Si aceste definitii sunt un mod rau de a incepe.
  7. Evita fraza ”Voi fii fericit cand…” Nu vizualiza fericirea ca fiind ceva ce exista dincolo de prezent. Cand incepi sa iti imaginezi ca fericirea exista in lucruri din afara ta, intotdeauna te vei simti pierdut, in incercarea de a le gasi. Concentreaza-te pe momentul prezent, pe proces si nu pe rezultat.
  8. Nu fii competitiv. Competitia duce la consumism. Rupe nevoia de a concura cu alte persoane si te vei elibera din capcana pe care ti-o intinde. Competitia poate fi de folos, precum o forta ce te impinge spre imbunatatire si schimbare. Dar cand a castiga devine mai important decat a juca, vei fi prins intr-o capcana.

Pozitiile sunt egale, procesul nu. Odata ce nevoile de baza sunt indeplinite, majoritatea pozitiilor sunt relativ egale. Acest lucru inseamna ca vei fi la fel de fericit cu un salariu de 1500 ron sau unul de 150.000 ron. Acest lucru pare contra-intuitiv. Dar si cele mai noi cercetari psihologice au inceput sa arate ca pozitiile sociale influenteaza mult mai putin fericirea, decat credeam noi. Diferenta este procesul. Unele procese pot fi interesante, distractive, provocatoare si stimulante iar altele pot fi plictisitoare, fortate si dureroase chiar. O concentrare pe proces este cel mai bun mod de a scapa de lanturile consumismului.

Leave a Reply