Nenumaratele cai catre simplitate

Nu exista o singura cale catre simplitate. Exista atat de multe cate persoane sunt care cauta simplitatea.

Ce este o viata simpla? Nu exista o singura definitie a simplitatii. Viziunea ta despre simplitate va fi diferita de cea a unei alte persoane si nici unul dintre noi nu greseste cu viziunea respectiva. Poate ca ai citit despre acele persoane care traiesc, de exemplu, in Alaska intr-o cabana de lemn fara electricitate sau apa curenta sau televizor sau Internet. Taie lemne din padure pentru a se incalzi si pentru a gati. Folosesc apa din rauri pentru a bea si a se spala. Merg pe jos pana la cel mai apropiat oras pentru a face cumparaturi si alte comisioane. Aceasta este o viata destul de simpla din punctul de vedere a majoritatii persoanelor, dar cand ne referim la o viata mai simpla nu ne referim la izolarea intr-o cabana la munte.

Sau ne putem referi la acele persoane care traiesc in case le lux, dar cu un decor minimalist si cat mai spartan. Acesta este un alt fel de simplitate ce se aplica cel mai bine acelor persoane. Sau poate ai auzit de persoane care sunt extrem de frugale si care nu cumpara aproape niciodata ceva nou. Fac lucrurile sa dureze cat mai mult posibil, recicland foarte multe lucruri, crescand multe fructe si legume in gradina lor, cumparand lucruri de la second-hand daca este nevoie. Acest tip de frugalitate este un alt tip de simplitate. Dar nu este un tip de simplitate pentru toate lumea.

Fiecare dintre noi putem sa avem propria viziune. Poti sa traiesti o viata in care prioritate are familia si persoanele dragi. Poti sa faci loc in viata ta doar pentru lucrurile esentiale, lucrurile care iti plac si sa elimini lucrurile care nu sunt esentiale. Sa traiesti o viata care nu este coplesita de sarcini si proiecte si comisioane, dar are spatiu pentru ceea ce iti doresti. Poti sa traiesti o viata mai linistita, mai fericita si sa petreci mai mult timp cu persoanele importante pentru tine. Gaseste-ti propria cale catre simplitate si urmeaz-o pana ajungi la ceea ce iti doresti.

Nenumaratele cai catre simplitate. Cu fiecare persoana urmarind o destinatie diferita catre o viata simpla, cum putem sa gasim acele cai catre destinatiile respective? Trebuie fiecare dintre noi sa ne gasim propria cale, dar putem totusi sa invatam de la alte persoane. Gandeste-te bine incotro  vrei sa te indrepti si apoi gaseste calea care te va duce acolo. Si apoi fa primul pas. Odata ce ai facut acest lucru poti sa iti faci griji pentru urmatorul pas. Iata cateva idei care te pot ajuta sa iti gasesti propria cale. Incearca cateva dintre ele daca doresti, dar nu considera aceste sfaturi ca pe o reteta catre succes:

  • Ia lucrurile incet. Nu este nevoie sa te grabesti catre o viata mai simpla. Respira adanc si ia lucrurile cate un pas pe rand. Bucura-te de proces.
  • Fa o revizuire majora. Cateodata poate fi revitalizant sa iti revizuiesti intreaga viata. Poti sa renunti la tot si sa incepi totul de la zero. Acest lucru poate sa insemne sa te muti intr-o casa noua si sa iei cu tine doar posesiile ce sunt cele mai importante pentru tine. Sau poate sa insemne sa iti schimbi locul de munca cu unul pe care il iubesti cu adevarat si in care poti sa iti fixezi propriul program. Sau poate insemna o curatenie generala in casa ta eliminand toate lucrurile inutile. Poate insemna eliminarea tuturor angajamentelor care nu sunt importante, cu exceptia lucrurilor pe care le iubesti cu adevarat.
  • Adu-ti aminte ce este important. De ce incerci sa simplifici? Este pentru a face loc lucrurilor pe care le iubesti? Atunci asigura-te ca identifici aceste lucruri si mentine acele lucruri in minte pe parcursul procesului.
  • Adopta o schimbare graduala. Daca adopti cate o schimbare mica pe rand poti face schimbari majore pe termen lung, fara ca aceste sa para foarte mari. Fa o schimbare mica si curand aceasta va deveni norma ta. Apoi fa o alta. Fiecare pas pare mic, dar acestia se aduna in progrese foarte mari pe parcursul lunilor si ai anilor.
  • Incearca diferite tipuri de simplitate. Nu trebuie sa alegi o singura cale. Poti sa incerci frugalitatea, minimalismul sau cabana in varful muntilor sau elimina toate responsabilitatile tale si stai toata ziua la plaja. Vezi ce anume functioneaza cel mai bine pentru tine.
  • Alatura-te unei comunitati. Exista comunitati online si poate chiar grupuri in orasul tau care urmaresc un obiectiv comun. Poate fi frugalitatea sau curatenia generala si eliminarea dezordinii. Sau a trai cu minimul necesar si cu un minim impact asupra mediului.
  • Evalueaza. Fa un pas inapoi si priveste-ti viata in general, reflectand asupra cum ti-ai dori sa arate viata ta sau ce progrese ai facut sau ce trebuie sa faci in continuare. Este bine sa faci acest lucru la inceputul caii tale catre simplitate si din cand in cand pe parcursul acestui proces.

Leave a Reply