Motivatia pentru oamenii destepti

Ai simtit vreodata ca in interiorul tau se afla o fiinta mult mai buna, ce doreste sa iasa la suprafata? Ii poti simti prezenta cateodata? Este vocea care te incurajeaza sa faci cu adevarat ceva cu viata ta. Atunci cand actionezi in concordanta cu aceasta voce este ca si cum ai fi cu totul o noua persoana.Te simti ca un zeu intr-un corp uman. Esti indraznet si curajos. Esti puternic.      Esti de neoprit.

Dar apoi realitatea se instaleaza si curand aceste momente sunt istorie. Unde a disparut vocea puternica? Sau suferi de iluzia grandorii? Nu este greu sa te pui temporar intr-o stare emotionala de putere. Asculta o muzica ce te inspira, respira adanc, pieptul inainte si simte-te ca un super erou. Dar cand realitatea te loveste, motivatia ta emotionala dispare. Ideile tale marete acum par impracticabile. De cate ori nu ai fost inspirat temporar de o idee precum “ imi incep propria afacere ” si apoi peste o saptamana totul este uitat? Vii cu idei inspirate atunci cand esti motivat, dar esuezi sa mentii acest nivel de motivatie pana la faza de actiune.

Asa ca, cum ajungi la starea de motivatie puternica si sa ramai acolo?

Motivatia emotionala – poti sa incerci sa te conditionezi in a te simti intr-un anumit mod, prin tehnici precum ancorarea (conectarea emotiilor cu un stimul fizic). Partea proasta este ca trebuie sa conditionezi mereu acesti stimuli, pentru a-ti mentine motivatia la cote inalte. O alta metoda este sa iti scrii placerea pe care o asociezi cu o anumita sarcina si emotiile negative pe care le ai daca nu o duci la termen. Si aici ideea este sa iti agiti emotiile, astfel incat sa fii motivat sa actionezi. Acest tip de motivatie are totusi o viata scurta chiar si atunci cand emotiile implicate sunt foarte intense.

Motivatia intelectuala – atunci cand motivatia emotionala nu functioneaza, poti sa incerci sa gasesti motivatie in intelectul tau.  Iti poti folosi mintea ca o unealta eficienta de motivare.  Atunci cand ai motive intelectuale puternice sa faci ceva, nu vei avea probleme sa actionezi asupra acestora. Dar cand mintea ta crede ca un obiectiv nu este bun, te vei simti blocat. Si acesta este modul in care mintea ta iti spune ca acel obiectiv este o greseala. Cateodata un obiectiv pare sa aiba sens la un anumit nivel, dar cand privesti pe termen lung realizezi ca nu este cea mai buna alegere. Sa presupunem ca muncesti in vanzari si iti fixezi un obiectiv sa iti maresti venitul cu 20% prin a deveni mai eficient. Acesta pare un obiectiv rezonabil si inteligent. Dar poate ca vei fi surprins sa intalnesti multe blocaje interne cand incerci sa urmezi acest obiectiv. Ar trebui sa te simti motivat si totusi nu este asa. Problema ar putea fi ca la un nivel mai profund, mintea ta stie ca de fapt nu vrei sa muncesti in vanzari deloc. De fapt vrei sa fii un muzician. Asa ca, indiferent cat de mult te fortezi sa ai o cariera in vanzari va fi intotdeauna o fundatura motivationala. Nu iti vei convinge niciodata mintea sa renunte la visul tau cel mai important, acela de a fi un muzician.

Atunci cand iti fixezi obiective ce sunt prea mici si prea timide, vei suferi o perpetua lipsa de motivatie. Incearca toate tehnicile emotionale pe care le vrei, dar iti pierzi timpul. In interiorul tau deja cunosti adevarul. Trebuie doar sa convoci curajul de a-ti recunoaste adevaratele dorinte. Apoi va trebui sa faci fata dubiului si fricii, care te-a facut sa gandesti la o scara asa de mica. Nu ai cum sa ocolesti tot procesul daca vrei sa experimentezi o motivatie de durata. Adevarata cheie a motivatiei este sa iti fixezi obiective care te sperie. Si este bine sa iti tii un jurnal al progreselor. Scrie intrebari precum “de ce sunt demotivat sa ating acest obiectiv?”. Apoi scrie orice raspuns iti vine in minte. Deseori vei descoperi ca sursa blocajelor tale este ca gandesti la o scara mult prea mica. Lasi teama, scuzele si convingerile limitate sa te blocheze. Subconstientul tau stie ca te multumesti cu putin, asa ca nu iti va procura motivatia necesara pana cand nu iti infrunti temerile si admiti ceea ce inima isi doreste. Odata ce te hotarasti sa iti infrunti tema si sa renunti la scuze atunci iti vei gasi adevarata motivatie. Poate parea contra intuitiv ca motivatia poate fi mai mare atunci cand iti fixezi obiective ce sunt in afara zonei tale de confort. Dar poate ca trebuie sa fixam obiective mari, indraznete pentru a ne simti cu adevarat motivati. Poate ca obiectivele mici nu sunt suficiente pentru a declansa energia motivationala. Daca ne gandim la un obiectiv ca fiind prea usor, atunci nu ne vom dedica toate resursele noastre interne. Doar atunci cand fixam obiective aproape imposibile ca resursele noastre se conecteaza, inclusiv motivatia si daruirea.

Atunci cand ne fixam un obiectiv care este suficient de mare incat sa ne provoace, nu mai este nevoie sa apelam la tehnici emotionale. Intelectul preia comanda si ne conduce pe calea realizarii celor mai mari dorinte.

Leave a Reply