Metoda socratica pentru a trai mai bine

Socrate nu a lasat nici o urma de scris in urma sa la sfarsitul vietii si totusi a ajutat la formarea bazei filozofiei vestice din ziua de astazi. Lucrurile pe care le-a predat au fost atat de profunde, aproape de adevar si universale, incat o persoana poate trai o viata extraordinara astazi doar prin a urma sfaturile sale fundamentale.

           1. Traieste in viziunea ta. „ Fii asa cum iti doresti sa pari.”- Socrate

In timp ce nu toti avem visuri, aceia dintre noi care au ar da orice pentru a le vedea realizate. Socrate a realizat ca puterea de a deveni ceea ce ne dorim se afla in decizia noastra de a fi. Odata ce avem o decizie ferma si actionam nimeni nu ne poate spune ca nu putem. Poti sa incepi acest proces prin a scrie pe o bucata de hartie toate caracterisiticile pe care versiunea ta perfecta ar trebui sa le aiba. Un fel de declaratie de misiune a vietii tale:

  • Sunt o persoana remarcabila in toate privintele.
  • Sunt onest, bland, iubitor, loial si adevarat cu familia, prietenii si toate persoanele care ma cunosc.
  • Sunt o persoana pozitiva, optimista, increzatoare, calda, prietenoasa ce este admirata si respectata de toata lumea.
  • Sunt un parinte excelent, un sef foarte bun si imi fac munca intr-un mod exceptional de fiecare data.
  • Motivez, incurajez si inspir pe toate persoanele pe care le intalnesc.
  • Posibilitatea pe care am creat-o pentru mine si pentru viata mea este posibilitatea de a fi cineva care opereaza cu binele suprem in minte si posibilitatea de a trai in prezent.

            2. Cunoaste-ti limitele. „ Stiu ca sunt inteligent deoarece stiu ca nu stiu nimic.” – Socrate                                                                                                                                     

             Cu totii avem o persoana in viata noastra care stie raspunsul la toate problemele, indiferent de situatie, aria lor de expertiza sau daca stiu cu adevarat despre ce vorbesc. Pentru asemenea persoane este mai important sa isi forteze opiniile, decat sa ofere un raspuns inteligent. Si probabil ca asta este prostia.  Inteligenta vine din a fi capabil sa spui „ Nu stiu, pot incerca sa aflu raspunsul corect”. Daca nu iti cunosti limitele poti sa cauzezi mult rau tie si altor persoane.

            3.      Extinde-ti orizontul. „ Educatia este aprinderea unei flacari, nu umplerea unui vas” – Socrate.

Educatia este o unealta grozava pentru a-ti deschide ochii catre faptul ca  „ nu stim nimic”. Intr-un mod educatia creste neantul care ne inconjoara. Este un pic inspaimantator, dar este bine deoarece educatia are abilitatea de a solidifica lucrurile din viata noastra care sunt reale. Educatia ne permite sa imbunatatim baza vietii noastre, asta daca alegem sa avem adevarul drept fundatie.

             4.      Indiferent de ceea ce ai, este suficient. „ Acela care nu este multumit cu ceea ce are, nu va fi multumit cu ceea ce si-ar dori sa aiba.”-Socrate

Nu face greseala de a cauta satisfactia, multumirea si fericirea in obiective indepartate. Fericirea exista in a-ti face placere ceea ce ai, indiferent de circumstante. Educatia iti poate aprinde flacara, dar incearca sa realizezi de ce ai aprins o anumita flacara care are importanta si valoare pentru tine. Vrei sa citesti tot ceea ce poti despre fitness, sa faci exercitii fizice in fiecare zi si sa mananci o dieta robotica, deoarece esti pasionat sau deoarece persoanele radeau de tine atunci cand erai mai tanar pentru ca erai prea slab sau prea gras? Socrate nu incurajeaza fixarea obiectivelor. Trebuie sa fim capabil sa experimentam tot ceea ce viata ne ofera chiar acum, altfel nu vom fi capabili sa experimentam placerea in lucrurile pe care le dorim.

               5.      Defineste ceea ce vrei. „ Inceputul intelepciunii este definirea termenilor.” – Socrate

Cate persoane din viata ta stii ca isi doresc dragoste, fericire si succes? Acestea sunt lucruri comune pentru marea majoritate a populatiei. Toate trei sunt lucruri extraordinare si toate persoanele care si le doresc ar trebui sa le aiba. Singura problema este ca persoanele ar trebui nu doar sa fie atente la ceea ce isi doresc, dar sa stie exact ceea ce isi doresc. Adica scoate un dictionar si sa cauta ce inseamna exact fiecare dintre aceste cuvinte pentru tine. Daca ai o idee gresita despre aceste cuvinte vei face o greseala imensa si regretabila in viata ta

  • Dragostea. O cautare rapida iti da ca rezultat „ un sentiment profund de dorinta sexuala si atractie”. Imagineaza-ti o persoana care trece prin viata internalizand aceasta fraza ca definitia ei despre dragoste. Va putea sfarsi destul de usor intr-o relatie abuziva cu o persoana de care este infatuata. Si sa ramana cu ea chiar daca se simte mizerabil, deoarece vrea dragoste. Chiar daca este o relatie nesanatoasa se potriveste cu definitia ei despre dragoste, asa ca ramane confuza si atasata, deoarece este ceea ce pare corect pentru ea.
  • Fericirea. Unele persoane pot considera fericirea ca fiind cateva rasete, altele realizarea unor obiective iar altele se multumesc cu definitia” nimic nu a mers prost astazi”. O definitie mai corecta si mai sanatoasa pentru fiecare dintre noi ar trebui sa fie „ Fii creatorul experientelor tale, alege sa iti obtii placerea din ceea ce ai, chiar acum, indiferent de circumstante, in timp ce esti cea mai buna versiune a ta posibila.” Concentreaza-te in jurul calatoriei, nu in jurul realizarilor. Bucura-te ca te trezesti si ca existi in fiecare dimineata, in loc sa te simti mizerabil deoarece nu ai inca un Ferrari.
  • Succesul. „ O stare de prosperitate, de faima.” Daca te ghidezi dupa aceasta definitie este de inteles de ce te simti deprimat. Poate ca este posibil pentru toate persoanele din lume sa fie bogate si faimoase, dar in realitate acesta nu este modul in care este structurata lumea de astazi. Poate ca este mai intelept sa definim succesul ca fiind altceva. Ceva ce nu vine din nimic, dar care este accesibil tuturor, indiferent de orice circumstanta. E mai bine sa definesti succesul ca „ imbunatatire constanta si care nu se termina niciodata”. Daca iti fixezi obiective pentru tine insuti si iti acorzi timp in fiecare zi sa lucrezi catre acele obiective, atunci esti o persoana de succes. La sfarsitul zile intrebarile pe care ni le punem determina tipul de persoana care ne dorim sa devenim.

„ Intelepciunea incepe in mirare.” -Socrate

Leave a Reply