Meditatia pentru incepatori: 20 de sfaturi practice

Meditatia reprezinta arta concentrarii 100% a atentiei intr-o anumita arie. Exercitiul vine cu un numar vast de bine publicate beneficii pentru sanatate incluzand concentrarea marita, anxietate redusa si un simtamant general de fericire.

Desi un numar mare de oamen incearca meditatia in viata lor la un moment dat, un procent mic se tin de aceasta pentru o lunga perioada de timp. Acest lucru nu este placut si un posibil motiv este ca multi incepatori nu incep cu o baza pentru a face aceasta practica  durabila.

Scopul acestui articol este de a va oferi 20 de recomandari practice pentru a ajuta incepatorii sa treaca peste greutatile initiale si sa integreze meditatia pe termen lung:

 

1)      Sa fie o practica formala. Vei ajunge la nivelul urmator al meditatiei  doar punand deoparte timp special (preferabil de 2 ori pe zi) si a fi linistit.

2)      Incepe cu respiratia. A respira incet incetineste bataile inimii, relaxeaza muschii, concentreaza mintea si este un mod ideal de a incepe exercitiul.

3)      Intinde-te inainte. A face exercitii de elasticitate relaxeaza muschii si tendoanele lasandu-te sa te asezi mult mai confortabil. In plus, a te intinde incepe procesul de introspectie si mareste atentia asupra corpului.

4)      Mediteaza cu scop. Incepatorii trebuie sa inteleaga ca meditatia este un proces ACTIV.

5)      Observa cum frustrarea se catara pe tine. Acest lucru este foarte comun pentru incepatori gandindu-te “Hei, ce fac aici?” sau “Mi-am linistit mintea deja”. Cand se intampla asta, concentreaza-te cu adevarat pe respiratie si lasa frustrarea sa plece.

6)      Experimenteaza. Desi multi dintre noi ne gandim ca meditatia eficienta consta in a sta in pozitia yoghina cu picioarele incrucisate sub un copac Bonzi, incepatorii ar trebui sa fie mai experimentali si sa incerce diferite tipuri de meditatie. Incearca sa te asezi, ochii deschisi, ochii inchisi etc

7)      Simte partile corpului tau. Un exercitiu bun pentru incepatorii in ale meditatiei este sa observe corpul lor cand o stare meditativa incepe sa se aseze. Odata ce mitnea se linisteste, pune toata atentia ta la picioare si apoi concentreaza-te pe partile superioare ale corpului (incluzand organele interne). Acest lucru este foarte sanatos si reprezinta un indicator ca este pe calea cea buna.

8)      Alege o camera anume in care sa meditezi. Asigura-te ca nu este aceeasi camera unde lucrezi, faci exercitii sau dormi. Plaseaza lumanari si alte obiecte spirituale in camera a te simti usurat.

9)      Citeste cateva carti despre meditatie. E de preferat un ghid instructiv si unul care descrie beneficiile meditatiei adanci. Acestea te vor motiva.

10)  Angajeaza-te sa faci asta pe termen lung. Meditatia este o practica ce tine de stilul de viata. Fa tot ceea ce poti in fiecare zi si apoi lasa-te dus de val!

11)  Asculta benzi instructive si CD-uri.

12)  Creaza momente de constientizare in timpul zilei. A te concentra pe respiratie si “a fi prezent” este o modalitate extraordinara de a evolua in deprinderile tale de meditatie.

13)  Asigura-te ca nu vei fi deranjat. O greseala mare pe care o fac incepatorii este ca nu se asigura de conditiile locului pe care il aleg. Daca ai in subconstient faptul ca telefonul iti poate suna, ca te vor trezi copiii, sau ca iti va fluiera cafeaua, atunci nu vei avea o stare de relaxare deplina.

14)  Observa micile ajustari. Pentru incepatorii in ale meditatiei cea mai mica miscare fizica poate transforma un exercitiu de meditatie din frustrare intr-unul de reinoire. Aceste ajustari pot fi observate cu greu, dar pot insemna totul pentru exercitiul tau.

15)  Foloseste o lumanare. A medita cu ochii inchisi paote fi o provocare pentru un incepator. A aprinde o lumanare ca punct de concentrare iti intareste puterea atentiei  printr-un indicator vizual. Acest lucru poate fi foarte puternic.

16)  Nu te stresa. Acesta poate fi cel mai important sfat pentru un incepator si cel mai greu  de implementat. Orice s-ar intampla in timpul exercitiului de meditatie, nu te stresa. Aceasta include a fi tensionat inainte de a medita sau a fi furios. Meditatia este ceea ce e si fa ceea ce poti treptat.

17)  Mediteaza impreuna cu cineva. A medita cu un partener sau o persoana iubita poate avea beneficii extraordinare si poate imbunatati exercitiul. Oricum, este necesar sa te asiguri ca aveti niste reguli inainte de a incepe.

18)  Meditati dimineata devreme. Fara indoiala, dimineata devreme este timpul ideal pentru meditatie: este mai liniste, minte nu iti este incarata cu dezordinea zilnica si sunt sanse mai putine de a fi deranjat. Fa un obicei din a te trezi cu jumatate de ora mai devreme pentru a medita.

19)  Fii recunoscator la sfarsit. Odata ce ai terminat meditatia petrece 2-3 minute pentru a simti ca apreciezi oportunitatea de a medita si abilitatea mintii de a se concentra.

20)  Observa cand interesul  pentru meditatie scade. Meditatia este un lucru destul de greu si vei ajunge intr-un punct in care nu te mai poti concentra. Atunci este momentul cand ai nevoie de meditatie cel mai mult si recomand sa mergi la carti, Cd-uri pe care le-ai ascultat pentru a-ti revigora exercitiul. Sansele sunt ca pierderea  abilitatii de concentrare este paralela cu inabilitatea de a te concentra in alte zone ale vietii tale!

Meditatia este un exercitiu extraordinar, dar poate fi foarte dificil la inceput. Foloseste sfaturile descrise in acest articol pentru a-ti duce exercitiu la nivelul urmator!

Leave a Reply