Limita motivationala

Scopul joaca un rol vital in urmarirea cresterii personale. Aceasta crestere este o nevoie umana innascuta pana la un anumit nivel. Daca interesul tau pentru crestere personala vine doar dintr-o nevoie biologica, vei fii foarte limitat in valoarea de crestere pe care o poti realiza. Ca un scop in sine, cresterea personala este cu siguranta motivanta, dar pentru anumite obiective nu este suficienta.

Satisfacerea nevoilor este in mod evident un factor puternic al comportamentului uman. Daca iti este foame sau sete, vei fi nevoit sa cauti de mancare sau apa, precum cea mai mare prioritate, pana cand acea nevoie este satisfacuta. Nu exista nici o motivatie atat de puternica, ca cea care vine dintr-un stomac gol sau un gat uscat. Daca motivatia ta pentru atingerea unui tel este destul de mare precum nevoia de aer, mancare sau apa, atunci esti practic asigurat de succesul acelui obiectiv. Daca acesta este posibil. Totusi, in majoritatea cazurilor, motivatia noastra pentru a realiza un obiectiv nu este nici pe departe la acelasi nivel cu nevoia biologica. Si acest lucru este in mod deosebit adevarat, cand vorbim despre obiective orientate spre crestere personala.

Unul dintre motivele pentru care multe persoane incep noi obiective si apoi renunta la ele,  este ca motivatia pentru reusita, nu este suficient de puternica. Daca te-ai chinuit cu un obiectiv, unde ai avut de a face cu acest tipar de esecuri repetate, in loc sa te condamni devin-o curios. Intreaba-te care este scopul final. Daca vei avea succes in realizarea unui obiectiv, ce va insemna pana la urma pentru tine, pentru alte persoane si pentru lume? Care este valoarea reala pe care obiectivul tau o va crea?

Cu totii suntem indivizi unici, asa ca fiecare putem avea praguri motivationale diferite, pentru realizarea unui anumit obiectiv. Daca te gasesti infruntand un obiectiv mare si nu reusesti sa avansezi prea mult, deoarece continui sa renunti dupa un timp, ia in considerare pragul motivational pentru aceasta sarcina. Pe o scara de la 1 la 10, de ce nivel motivational ai nevoie pentru a reusi? Observa, ca diferitele obiective au diferite numere. Pragul tau motivational pentru verificarea e-mailului poate fi un 2 si pragul motivational pentru tinerea unui discurs poate fi 9.5. Fiecare este diferit, asa ca numarul specific poate varia.

Deseori suntem orbiti de esec, deoarece comparam pragul de succes cu nivelul de motivatie. Cand esti la un nivel bun, motivatia ta poate fi 9 sau 10. Dar nu la acest nivel te decizi sa renunti. Cand motivatia ta este 9 sau 10 te trezesti dimineata, te duci la sala, citesti cartile pe care le amani de cateva luni. Dar nu suntem intotdeauna la cel mai bun nivel. Vor fi perioade cand nu vei fii in cea mai buna forma emotionala. Si totusi va trebui sa iei decizii intre a te trezi dimineata sau a dormi mai mult, intre a te duce la sala sau a cina, intre a citi o carte sau a te uita la TV.

Unde va fi motivatia ta in toate aceste momente de decizie? Motivatia ta de a reusi va cobora sub pragul motivational al obiectivelor tale?

Toate scopurile nu sunt egale, asa ca trebuie sa experimentezi pentru a vedea ce scop iti ofera cel mai mare bonus motivational. Ceea ce te motiveaza cel mai mult, este ceva ce trebuie sa descoperi singur.

Ce te-ar trezi dimineata devreme? Ce munca ar fi atat de imperioasa incat te-ai pierde bucuros in ea? Ce gasesti atat de motivant, incat ignori un stomac gol pentru cateva ore doar ca sa il urmezi? Scopul nu este singurul lucru ce iti ofera un bonus motivational. Toate partile vietii tale, iti ofera fie un bonus motivational, fie o penalitate.

Locul tau de munca este un +4 sau -2? Dar relatia ta, casa ta, prietenii tai, familia, dieta, venitul tau, convingerile spirituale? Daca vrei cu adevarat sa inveti ceva despre tine, fa o lista a diferitilor factori din viata ta si atribuie fiecaruia un numar intre limitele -5 +5. Acest lucru iti va arata unde ai cele mai mari oportunitati de crestere.

Leave a Reply