Lectii de viata din jocuri de noroc

Daca joci poker sau daca macar ai cunostinte despre acest joc, vei descoperi ca este un joc destul de greu, deoarece componenta sa principala este factorul uman. Poti invata multe despre tine, doar jucand o simpla partida de poker.

Iata aici cateva observatii cu privire la poker si analogia sa cu viata reala:

  1. Poti invata multe despre celelalte persoane prin a te studia pe tine insuti – prin a te observa pe tine insuti si propriile tale ticuri atunci cand joci poker, cum ar fi ca iti tremura mana cand trebuie sa pulsezi, vei invata sa cauti aceleasi ticuri la celelalte persoane. Practic, ori de cate ori vezi un jucator caruia ii tremura mana cand pariaza,  stii sigur ca nu are o mana buna. Prin observarea propriului tau comportament, poti vedea problemele in celealte persoane. Daca stii cum te comporti cand experimentezi anumite stari emotionale, poti cauta acelasi comportament in alte persoane. Si asta pentru a castiga informatii ce pot fi folositoare in anumite situatii. Daca esti un agent de vanzari, cum te comporti cand privesti pe cineva facand o prezentare a produselor? Daca esti un manager, cum te comporti cand cineva incearca sa delege anumite activitati si tu nu vrei sa le faci? Daca esti casatorit, cum te comporti cand nu asculti cu adevarat ce are de spus consoarta ta? Observa cum comportamentul tau reflecta variate stari interne si apoi cauta acele comportamente in alte persoane, pentru a obtine informatii. Poti fi surprins sa afli ca acea stare emotionala produce un raspuns psihologic, ce este extrem de similar de la o persoana la alta.
  2. Poti invata multe despre tine din studierea altor persoane – acesta regula este reversul primei observatii. Prin a observa cum se comporta alte persoane la poker si apoi vazand ce carti au, poti face legatura dintre comportamentul lor si informatie. Si atunci cand vezi din nou aceleasi ticuri fiziologice poti sa asociezi mai usor jucatorul cu, cartile pe care crezi ca le are. Dar, cati jucatori de poker iau ceea ce au invatat, despre ceilalti jucatori si apoi le aplica asupra lor? Acest lucru inseamna sa cauti ticurile pe care le-ai perceput la ceilalti in tine insuti, in special atunci cand joci impotriva jucatorului, care a manifestat aceste ticuri. Asa ca, daca vezi pe cineva ca se uita in alta parte cand au carti proaste, asigura-te ca nu te uiti si tu in alta parte, cand ai carti proaste. Poti de asemeni sa iei acest concept mult mai departe si sa il folosesti mult mai proactiv. Daca vezi alte persoane comportandu-se intr-un anumit fel cand au carti buna, poate fi benefic sa afisezi acelasi comportament intentionat, atunci cand joci cu acel jucator si vrei sa ii inseli asteptarile. Este un mod viclean de a folosi raspunsul fiziologic al acelei persoane impotriva ei, pentru a-i furniza informatii false. Asa ca, care este lectia de viata de aici? Lectia este ca un astfel de tip de manipulare functioneaza si in afara lumii jocului. Prin a invata ticurile unei persoane, poti in mod constient sa afisezi un anumit comportament, pentru a activa raspunsul pe care il doresti. In mod sigur acest lucru suna manipulativ si chiar este. Dar, prin a fi constient de acesta tactica, poti reduce sensibilitatea ta la aceasta. Publicitatea foloseste acest tip de manipulare mereu. Cunosc toate ticurile de la variate stari emotionale si le folosesc in incercarea de a-ti manipula raspunsul emotional. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe reclame par stupide din punct de vedere logic, dar pot fi eficiente daca includ semnalul potrivit, ce trece de mintea ta si conduce mesajul direct in subconstientul. La urma urmei, cate reclame la bere ai vazut in care sunt prezentate persoane bete ce se comporta stupid?
  3. Intelectul si intuitia pot furniza informatii pentru a lua decizii corecte – in poker, cateodata logica este corecta si alta dati intuitia este corecta. Cateodata sunt de acord, cateodata nu. In viata totusi, in general ai mai multe optiuni, decat ai la un joc de poker. Viata este mult mai deschisa si cand logica si intuitia nu sunt de acord,  este mai bine sa nu alegi o parte, dar mai degraba sa asculti ambele parti si sa cauti a treia alternativa. Incearca sa faci un pas inapoi si sa vezi situatia din alte perspective. In poker esti limitat de cat de multe date poti strange. Dar viata iti ofera alte extra optiuni de a alege o carte. Poti sa ceri chiar sfatul unui expert in timp ce joci. Poti sa acumulezi noi informatii, pentru a argumenta datele pe care logica si intuitia ta le proceseaza. Poti astepta claritatea inainte de a actiona. Poti chiar sa inaintezi cu cea mai buna decizie a ta, apoi sa vezi cum arata urmatoarea carte si astfel sa ajustez cursul tau.
  4. Nu fi un peste  – un peste este un jucator de poker foarte prost ce se afla la masa de poker, doar pentru a-si arunca banii. Nu isi da silinta sa isi dezvolte abilitatile de a juca, asa ca doar joaca prost. Si cu cat joaca mai mult, cu atat pierd mai mult. Nu este oare viata la fel? Daca joci prost suficient de mult timp, in cele din urma vei pierde. Abuzeaza-ti sanatatea, relatiile sau finantele tale si poti sa iti iei adio de la ele. Jucatorii buni invata regulile jocului si isi construiesc abilitatile. Elimina obiceiurile negative, ce in alte circumstante i-ar dobora.
  5. Poti sa nu faci nici o greseala si totusi sa pierzi – in poker te poti astepta sa fii batut din cand in cand. Chiar daca ai o mana perfecta poti sa pierzi datorita unor circumstante simple sau a norocului. In viata este la fel. Poti juca perfect si totusi sa pierzi. Nu exista nici o siguranta in carti. Singura siguranta adevarata se afla in cunosterea faptului ca ai facut tot ceea ce ai putut. Concentreaza-te pe a lua decizii corecte si apoi lasa cartile sa se aseze de la sine.
  6. Nici o partida nu te va elimina din jocul vietii – atunci cand esti invins doar respira adanc si elimina sentimentul de invins. Este in trecut si nu mai poti face nimic cu privire la acest lucru. Ramai concentrat pe prezent. Intotdeauna va mai fi o alta partida de jucat.

Leave a Reply