Intelegerea constiintei

Principala tema pe care o vom explora este subiectul constiintei in sine, ce este in mod evident un component fundamental al existentei umane. Acest subiect se extinde in numeroase arii diferite, inclusiv intelegerea naturii realitatii, convingeri, spiritualitate, scop si atingerea fericirii de durata.

Ce legatura are acest subiect cu dezvoltarea personala? Totul. Ori de cate ori experimentezi o experienta de crestere majora, experimentezi o schimbare in constiinta ta. Renunti la moduri vechi de gandire si imbratisezi altele noi. Inveti sa iti folosesti constiinta in noi moduri. Dar in loc sa lucram la tehnici de avansare de jos in sus, precum a te organiza mai bine pentru a crea schimbari in constiinta ta, acum vom face ceva munca avansand de sus in jos. Nu exista un mod de a compartimenta in intregime viata ta si sa lucrezi doar la unul sau mai multe componente, fara a acorda atentie imaginii de ansamblu. Constiinta ta este lipiciul ce uneste totul impreuna. Este singurul loc unde ai puterea sa creezi schimbarea. Si indiferent cat de mult timp investesti lucrand la elementele de nivel scazut, nu va crea nici pe departe cresterea pe termen lung, ca si lucrul direct pe constiinta ta. Acesta va fi aproape in intregime un proces intelectual. In consecinta obiectivul este sa ajungi la un nivel mai inalt de constiinta.

Ia in considerare sarcina de a organiza biroul tau. Sortezi in dezordine, arunci gunoiul, vezi unde trebuie sa mearga fiecare piesa si aranjezi totul. Vom face acelasi lucru cu constiinta ta, cu exceptia faptului ca vom lucra cu gandurile si convingerile tale, in loc de obiecte fizice. Totusi, la fel ca orice proiect organizat, de obicei trebuie sa facem lucrurile si mai dezorganizate, inainte de a le aranja asa cum trebuie. Daca urmezi acest proces vei avea un sentiment ciudat, ca si cum ai fi in ceata, unde nimic nu pare tocmai real sau solid. De obicei, acest sentiment dureaza de la cateva zile la cateva saptamani. Dar in cele din urma gandurile tale se reorganizeaza la un nou nivel si ai o noua perceptie asupra realitatii.

Gandeste-te cum iti folosesti constiinta azi, in comparatie cu modul cum iti foloseai constiinta cand aveai 15 ani. Exista vreo diferenta? Acum imagineaza-ti experimetand aceiasi crestere in constiinta pe o perioada de saptamani, in loc de ani. Poate fi o experienta nelistitoare. In locul unei schimbari graduale sau o serie de pasi mici, te-ai supus unui important salt cuantic in constiinta ta. Sunt cateva moduri de a ridica constiinta ta. Mai comuna este abordarea intelectuala, ceea ce inseamna ca vom folosi mintea nostra, cunostintele si logica pentru a intelege mai bine constiinta in sine.

De ce ai dori sa iti extinzi constiinta? Ar trebuie sa fie relativ usor sa raspunzi. Ai prefera sa traiesti la acelasi nivel de constiinta, pe care l-ai experimentat la 15 ani, pentru tot restul vietii tale? Poate ca unii dintre voi vor gandi “da”, mai ales daca sunte-ti intr-o stare de durere si acei ani ai tineretei au fost mai buni pentru voi. Este foarte posibil ca ti-ai scazut constiinta de atunci. Si in acest caz, obiectivul este sa te aducem inapoi la o stare mai pozitiva de constiinta.

Exista multe motive pentru a-ti asuma sarcina de a ridica nivelul de constiinta. Si unul din cele mai simple este ca, o constiinta mai inalta iti da puterea sa creezi o fericire mai mare. Adevarata fericire este rezultatul faptului cum iti folosesti constiinta. Cand inveti sa iti folosesti constiinta intr-un anumit fel, fericirea este o consecinta naturala. Nu trebuie sa iti folosesti constiinta pentru a crea fericire. Dar odata ce ai invatat cum se face, probabil vei fi inclinat sa lasi legatura deschisa tot timpul.

Acest nivel de fericire este neconditionat, nu isi are radacinile in circumstante. Asa ca, chiar daca circumstantele din viata ta se vor schimba radical, acest sentiment nu va fi afectat. Pentru a ajunge la aceasta stare este important modul cum vezi realitatea.

Cand adopti o anumita viziune asupra realitatii si inveti sa iti folosesti constiinta intr-un anumit mod, un sentiment generalizat de fericire este o consecinta naturala. Acest lucru te elibereaza  de gandirea ca trebuie sa realizezi ceva pentru a te simti fericit. Asa ca vei castiga abilitatea de a actiona intodeauna dintr-o stare de fericire, in loc de pentru fericire. Vei fi eliberat de sub tirania nevoii de actiune pentru a te simti intr-un anumit fel.

Mai mult decat atat, este fascinant cum acest stadiu poate fi atins prin intermediul intelectului, fara a trebui sa faci salturi orbesti in soarta. Trebuie sa ne stabilim si sa dezvoltam uneltele noastre de explorare, intelegerea si folosirea constiintei in mod eficient. De exemplu, o unealta este abilitatea de a instala o noua convingere sau de a elimina o convingere existenta. Daca iti lipseste o astfel de unealta esti foarte limitat in abilitatea ta de a strange puterea propriei tale constiinte. Si acest lucru inseamna ca in viata ta exista probleme, pe care le gasesti dificile sau chiar imposibile de rezolvat. Totusi, pentru cineva cu uneltele corecte ale constiintei si un grad de competenta in folosirea lor, unele probleme dificile devin incredibil de usoare, cum ar fi atingerea fericirii permanente.

Aceasta va fi o calatorie incredibila pentru toti aceia care se decid sa o urmeze.

Leave a Reply