Instalarea convingerilor mobilizante

Niciunul dintre noi nu ia decizii bazate pe realitatea in sine. Luam decizii bazate pe convingerile noastre despre realitate. Atunci cand convingerile noastre sunt exacte, deciziile noastre vor avea tendinta sa fie eficiente, producand rezultatele pe care le dorim. Dar atunci cand convingerile sunt inexacte, deciziile noastre deseori vor fi ineficiente, producand rezultate nedorite. Cu totii stim cum sa luam decizii in interiorul structurii credintelor noastre. Dar cateodata ne lovim de fundaturi, atunci cand incercam sa ne realizam obiectivele sau sa manifestam dorintele noastre. Poate ca putem sa articulam ceea ce ne dorim. Dar nu reusim sa le realizam, indiferent ca este vorba de o suma de bani, o cariera implinita, o relatie reusita sau un anumit nivel de forma fizica. In astfel de situatii frustrante, vinovatul este deseori convingerea noastra. Convingerile limitate ne retin pe loc de la realizarea a ceea ce ne dorim, transformand obiective tehnic posibile in fantezii efectiv imposibile.

A incerca sa atingi un obiectiv cu o convingere limitata, este precum a urca un munte cu un rucsac de 50kg. Poti incepe parcursul entuziasmat, dar curand fiecare pas va fi greu si dureros si progresul tau va scadea dramatic. In loc sa fortezi urcarea, o solutie mai buna este sa iti usurezi rucsacul, renuntand la convingerile limitate.

A-ti schimba convingerile pentru a atinge rezultate mai bune – deja stii ca esti liber sa iti alegi actiunile. Si bineinteles ca actiunile tale au consecinte. Daca urmezi o actiune si observi o consecinta negativa, sfatul intelept ar fi sa schimbi actiunea. Daca faci o actiune si observi un rezultat pozitiv, probabil ca vei dori sa repeti acea actiune in circumstante similare.

Este mai putin comuna intelegerea ca esti liber sa iti alegi si convingerile. De fapt, esti chiar mai liber sa iti alegi convingerile decat actiunile, deoarece nu trebuie sa iti faci griji ca vei fi restrictionat fizic sa creezi orice doresti. Dar putine persoane totusi profita pe deplin de libertatea de a-si schimba convingerile. Convingerile tale au consecinte la fel cum au si actiunile tale si acele consecinte nu sunt intotdeauna pozitive.

Cand stii ca convingerile tale produc consecinte negative? Cauta arii din viata ta unde nu ai atins rezultatele dorite, chiar si dupa incercarea diferitelor abordari. Continui sa incerci diferite actiuni, sisteme sau metode dar nimic nu da rezultat. Foarte probabil ca o convingere limitata te impiedica sa realizezi ceea ce vrei.

O noua convingere te imputerniceste sa faci actiuni diferite si astfel producand rezultate diferite.

Experimentarea convingerilor – cea mai buna abordare a diferitelor convingeri este sa incerci si eventual sa faci greseli, ghidat de un echilibru intre inteligenta, intuitie si impulsuri venite de la alte persoane. O noua convingere te impinge sa vezi lumea diferit, ceea ce te face sa vezi variate situatii dintr-o noua perspectiva. Astfel ajungi sa iei actiuni diferite. In consecinta produci rezultate diferite. Daca rezultatele noii convingeri sunt pozitive, atunci poti sa o pastrezi, dar daca sunt negative este mai bine sa renunti la ea. Si exista intotdeauna riscul ca o noua credinta sa fie incompatibila cu locul de munca curent, cu venitul tau, relatia, stilul de viata, etc.

Un exemplu de rezultate masurabile din schimbarea convingerilor – o schimbare pozitiva in convingerile tale deseori poate genera rezultate fizice dramatice. De exemplu, prin adoptarea unei convingeri financiare mai puternice, poti sa iti imbunatatesti dramatic venitul. Si acesta este un rezultat masurabil. Iar acesta este doar un exemplu de cum o schimbare aparent minora de convingere, poate descatusa noi actiuni si in consecinta sa genereze noi rezultate.

Identificarea convingerilor candidate – unde gasesti convingeri bune de instalat? In primul rand cauta in interiorul tau. Scrie unul dintre obiectivele tale si apoi scrie cateva convingeri ce consideri ca ar putea sa iti stea in cale. Apoi trece in revista acele convingeri limitate, una cate una si inlocuieste-le cu noi convingeri. In al doilea rand cauta in exteriorul tau. Gaseste persoane ce deja au rezultatele pe care le doresti si tu. Pune in contrast convingerile tale cu ale lor pentru a identifica schimbarea necesara. De asemeni si a citi carti de specialitate te poate ajuta foarte mult, dar asigura-te ca autorul are rezultate vizibile asemanatoare celor pe care le doresti.

Instalarea noilor convingeri – odata ce ai identificat o noua convingere, trebuie sa o instalezi. In esenta te cufunzi in noua convingere, pana cand subconstientul tau o accepta ca fiind adevarata si o integreaza in sistemul tau de operare mentala. Poti folosi metoda vizualizarii sau afirmatii verbale combinate cu emotii puternice. Fii rabdator, deoarece poate dura ceva timp pana cand noua convingere se instaleaza. Vei stii cand noua convingere a prins radacini, deoarece vei incepe sa actionezi in concordanta cu ea fara sa te gandesti la consecinte.

Bucura-te de proces – poti gasi dificil procesul de schimbare a convingerilor la inceput, dar ca oricare alta abilitate este nevoie de practica. Incepe cu ceva mic, precum a te bucura de o alimentatie mai sanatoasa sau prin a te conditiona sa fii mai putin fobic social. Ai la dispozitie intreaga viata pentru a continua sa experimentezi. Nu iti face griji cu privire la normele sociale. Ori de cate ori vei dori sa te impingi dincolo de rezultatele obisnuite vei adopta convingeri neobisnuite. Ca cat iti doresti ca rezultatul tau sa fie exceptional cu atat trebuie sa te impingi dincolo de limitele conditionarii sociale. Rezultatele exceptionale au nevoie de convingeri exceptionale.

Leave a Reply