Incredibila putere a prezentului

Cum poti aduce calm si pace in mijlocul unei zile haotice plina de stres? Raspunsul este simplu desi nu atat de usor de pus in practica – invata sa fii prezent. Indiferent cat de fara control este ziua ta, indiferent cat de stresant este locul de munca sau viata ta, actul de a fi prezent poate deveni o oaza. Iti poate schimba viata si este incredibil de simplu. Si cand te intrebi ce anume te impiedica sa ai o zi linistita iata cateva raspunsuri:

  • Munca.
  • Mediile sociale si alte distrageri electronice.
  • Internetul.
  • Familia si copii.
  • Treburile din gospodarie.
  • Intreruperile inutile.
  • Lipsa de control asupra lucrurilor.
  • Propria minte care nu reuseste sa se concentreze.

Toate aceste probleme pot fi rezolvate printr-o singura tehnica destul de simpla – fii prezent.

Cum a fi prezent iti rezolva problemele. Cand te uiti la toate problemele de mai sus poti vedea, daca te uiti suficient de atent, ca sunt doar in mintea ta. Desigur exista forte exterioare care te pot impiedica – un loc de munca haotic, stresul cauzat de copii si de sarcinile de executat, distragerile digitale, etc. Dar problema este cum face fata mintea noastra acestor forte externe. Daca esti in totalitate prezent fortele externe nu mai sunt o problema, deoarece esti doar tu si fortele externe in acest moment si nu un milion de alte lucruri pentru care trebuie sa iti faci griji. Daca de exemplu, copilul tau te intrerupe te poti stresa pentru ca ai alte lucruri de facut si acum copilul tau adauga o alta grija la lista ta destul de lunga. Sau poti sa fii prezent si sa fii doar tu si copilul tau. Poti sa iti apreciezi copilul pentru ceea ce este si sa te bucuri de acest moment petrecut cu el. Daca locul tau de munca iti cere sa te concentrezi pe sarcini urgente te poti stresa pentru ca ai alte lucruri de facut si nu ai suficient de mult timp pentru a le face. Sau poti fii prezent si sa te concentrezi in totalitate pe acea sarcina. Cand ai terminat te poti muta la sarcina urmatoare. Mediile sociale si alte distrageri digitale nu ne intrerup daca le inchidem si invatam sa ne dedicam in intregime sarcinii prezente. Si daca trebuie sa scriem un email sau sa citim un blog putem sa punem totul deoparte si sa ne concentram doar pe acea sarcina digitala. A fi prezent devine un mod de a face fata oricarei probleme, oricarei distrageri, oricarui stres.

Cum sa practici tehnica de a fi prezent. Metoda de a fi prezent este destul de simpla, dar practica este ceea ce conteaza cel mai mult. Majoritatea persoanelor nu invata sa fie prezente deoarece nu practica aceasta tehnica. Cand practici ceva in mod regulat devii bun la acel lucru. Devine mai degraba un mod de a fi decat o sarcina. Cu practica de a fi prezent va deveni un lucru natural. Iata cum sa faci acest lucru. Indiferent de ceea ce faci acum, invata sa te concentrezi complet pe a face doar acel lucru. Acorda atentie fiecarui aspect a acelui lucru, la ceea ce faci, la corpul tau, senzatiilor, gandurilor tale. Vei observa ca gandurile tale sar la alte lucruri. Este in regula acest lucru. Nu incerci sa fortezi toate lucrurile din mintea ta. Dar prin a deveni constient de salturile pe care gandurile tale le fac ai gasit unealta care te poate aduce incet la momentul prezent, la sarcina principala. Trebuie sa faci acest lucru de mai multe ori pana cand vei invata sa ramai ancorat in momentul prezent si in sarcina pe care trebuie sa o duci la sfarsit.

Fii bucuros indiferet de ceea ce faci, recunoscator ca esti capabil sa faci acea sarcina si apreciaza pe deplin fiecare mica miscare si senzatie tactila din acea sarcina. Vei invata sa orice lucru poate fi o experienta extraordinara, orice poate fi un miracol. Meditatia este un mod foarte bun de a practica deoarece elimina mult din complexitatea lumii si iti permite sa fii constient de mintea ta si te aduce in momentul prezent. Nu este complicat – meditatia poate fi facuta oriunde, oricand. Practica in mod repetat cu pasi mici si usori. Fiecare pas este o minune in sine si fiecare practica te ajuta sa gasesti calmul in mijocul aglomeratiei din viata ta.

Leave a Reply