Implica-te complet la momentul prezent

Printr-o privire generalizata a acestui concept,  in ce procent dintr-o zi esti implicat complet, 100% in orice faci in acel moment? Intreaba-te “Folosesc pe deplin toate resursele personale disponibile, chiar acum?” Gandeste-te la creierul si la corpul tau impreuna, ca la o fabrica unde obiectivul tau este sa maximizezi productia. Asa ca vrei sa mentii masinile in functiune cat mai eficient posibil. Daca ai masini care stau degeaba, in timp ce pot fi puse la treaba, inseamna ca operezi sub capacitatea posibila. Obiectivul nu este sa te impingi dincolo de limite pana la epuizare. Dar daca vei face vreun tip de munca, atunci este logic sa muncesti la capacitate maxima. Atunci cand muncesti, munceste cu adevarat. Timpul tau la lucru va trece indiferent daca muncesti la o capacitate de 15% sau de 95%. Dar vei experimenta o crestere uriasa in productivitate daca te implici pe deplin. Copii sunt un model grozav pentru a vedea angajamentul total in actiune. Copii sunt intotdeauna angajati 100% in ceea ce fac. Atunci cand se joaca, se joaca 100%.

Cateodata a fi pe deplin angajat inseamna sa te concentrezi pe o singura sarcina sau proiect si sa refuzi restul. Daca trebuie sa sustii un proiect la munca, nu este loc pentru alte sarcini. Dar daca pregatesti cina, sau conduci, sau iti faci curat in birou, poti de asemeni sa asculti muzica in acelasi timp.

Daca muncesti la capacitate maxima pentru o vreme si obosesti, ia o pauza – o pauza 100%. Recunoaste ca treci de la a munci total la a face o pauza totala.

A gasi spatii de timp unde nu esti complet angajat si actualizarea utilizarii acestui timp  pentru a te implica pe deplin este un mod grozav de a obtine mai multa productivitate in viata ta, fara a deveni suprasaturat. Atunci cand te uiti la TV este pe deplin implicat? Nici macar pe departe. Chiar si in timp ce te uiti la TV poti sa faci curat, poti face exercitii, etc. Nu este nimic in neregula cu doar a te relaxa, dar deseori vei descoperi ca ai mult mai multa energie daca esti pe deplin angajat in sarcini.

Cand te implici pe deplin, castigi o crestere a productivitatii pe termen scurt. Si acest lucru are de asemeni, efectul de a creste energia si increderea in sine. Cand vei privi inapoi la ziua ta si vei stii ca ai muncit la o capacitate de 20 %, deseori te vei simti demotivat. Stii ca puteai sa faci mai mult si ca ai pierdut mult timp, iar ani de astfel de comportamente tind sa fie foarte demotivante.

Dar cand te angajezi pe deplin, ai tendinta de a te simti grozav cu privire la performantele tale. Tot vei mai face greseli, dar nu vor fi dintr-o lipsa de efort.

A fi pe deplin implicat nu este doar despre a face. Este de asemeni despre a fi. De cate ori nu ai fost departe mental?

Angajeaza-te pe deplin in momentul prezent. Atunci cand lucrezi, cufunda-te pe deplin in modul de munca. Atunci cand te joci, uita munca si bucura-te. Obtine productivitatea maxima din munca ta, distractia maxima din jocurile tale, conexiune maxima din conversatiile tale. Daca nu reusesti sa te concentrezi, acorda-ti o pauza de 15 minute si directioneaza intreaga atentie pe a te gandi la ce te distrage si a renunta la acest lucru.

Si astfel vei avea o zi pe deplin implinita.

Leave a Reply