Iluzia controlului

Atunci cand crezi ca totul este sub control, te inseli. Este incredibil cat de des credem ca avem totul sub contro cand de fapt nu facem acest lucru. Controlul este o iluzie. In mod constant facem planuri care niciodata nu ajung la final asa cum ne-am imaginat. Am fost invatati sa fixam obiective si apoi sa lucram la actiunile care duc la aceste obiective si totusi cat de des aceste obiective esueaza? Cat de des incercam sa controlam un viitor pe care nu il putem prezice. Stiam acum cinci ani ca lumea de azi va arata asa cum arata? Cu crize financiare, cu cutremure devastatoare, ca ai face ceea ce faci in ziua de azi? Bineinteles ca nu. Nu cunoastem viitorul si cu atat mai putin  il controlam. Avem o lume haotica si complexa si cautam sa o controlam atat cat putem. Incercarile noastre de a controla lumea pot fi vazute prin:

 • Incercand sa controlam cum vor ajunge copii nostri ca si cum i-am putea modela ca bucatile de lut, ca si cum oamenii nu ar fi mult mai complecsi decat am putea intelege.
 • Urmarind fiecare lucru oricat de mic de la cheltuieli la exercitii fizice la ceea ce mancam la ce sarcini facem la cati pasi am facut azi la cati km am alergat. Ca si cum urmarirea noastra selectiva poate include si nenumaratii factori extrem de complecsi care pot influenta rezultatul.
 • Incercarea de a controla angajatii – din nou fiinte umane complexe cu foarte multe motivatii si capricii si obiceiuri pe care nu le intelgem.
 • Planificarea obsesiva a proiectelor, calatoriilor, zilelor, petrecerilor, etc ca si cum rezultatul evenimentelor este un lucru pe care il putem controla cu puterea noastra de manipulare a lumii.

Daca putem renunta la aceasta iluzie, cu ce ramanem? Cum putem trai in acest haos? Ia in considerare exemplul pestelui. Un peste inoata intr-o mare haotica pe care nu este posibil sa o controleze, la fel cum o facem cu totii. Pestele spre deosebire de noi nu este sub iluzia ca poate controla marea sau alti pesti din jurul lui. Pestele nici macar nu incearca sa controleze unde va ajunge, doar inoata lasandu-se purtat de val. Mananca, se ascunde, se imperecheaza, dar nu incearca sa controleze aceste lucruri. Nu suntem mai buni decat pestele, dar modul nostru de gandire creeaza nevoia de o iluzie. Elimina acest mod de gandire. Invata sa fii un peste. Cand esti in mijlocul haosului elimina nevoia de al controla. Fii invaluit de el, traieste acel moment, incearca sa nu controlezi rezultatul, dar fa fata valului pe masura ce vine. Cum ne traim vietile in acest fel? Este un mod complet diferit de a trai odata ce eliminam iluziile:

 • Incetam sa mai fixam obiective si in schimb facem ceea ce ne place.
 • Incetam sa mai planificam si doar facem.
 • Incetam sa mai privim in viitor si traim in momentul prezent.
 • Incetam sa mai incercam sa controlam alte persoane si ne concentram in schimb pe a fi blanzi cu ele.
 • Invatam ca a avea incredere in valorile noastre este mai important decat a actiona, a tinde si a dori anumite rezultate.
 • Facem fiecare pas cu gratie, cu echilibru in momentul prezent, ghidati de acele valori de care suntem cu adevarat pasionati mai degraba decat a incerca sa planificam urmatorii 100 de pasi si unde ne vor duce acestia.
 • Invatam sa acceptam lumea asa cum este mai degraba decat sa fim nemultumiti de ea, stresati de ea, furiosi pe ea, disperati de ea sau sa incercam sa o schimbam in ceea ce am vrea noi sa fie.
 • Nu suntem niciodata dezamagiti de cum se desfasoara lucrurile deoarece nu ne-am asteptat la nimic, doar acceptam ceea ce vine.

Acesta poate parea un mod pasiv de a trai pentru unele persoane si este impotriva naturii noastre culturale agresive, productive, orientata spre obiective. Daca nu poti accepta acest mod de trai este in regula. Multe persoane traiesc viata cu o iluzie de control si nu realizeaza ca acest lucru le fac nefericite si frustrate. Dar daca poti invata sa traiesti in acest fel vei experimenta cel mai eliberator lucru din lume.

Leave a Reply