Ghid pentru persoane lenese

Ce ar fi daca ai descoperi ca poti sa fii cat se poate de lenes si iresponsabil si sa reusesti totusi sa faci foarte multe? Ce ar fi daca ai sta si nu ai face nimic si totusi ai face mai multe decat o persoana obisnuita? Este oarecum o arta, dar poti sa stapanesti aceasta abilitate cu putina practica. Unele dintre aceste lucruri pot parea ca fiind foarte multa munca la inceput, dar acesta este pretul pe care trebuie sa il platesti pentru a lenevi intreaga zi.

  1. Fii eficient. O persoana lenesa stie valoarea muncii din greu. Dar de asemenea stie ca poate face mai multe lucruri mai usor si mai repede prin a fi eficient. Asta inseamna concentrarea pe lucrurile care conteaza cu adevarat. Ce inseamna mai mult pentru tine, sa ai un sistem de indosariere eficient sau sa scrii acea carte pe care o amani de 12 ani? Concentreaza-te pe a fi eficient in loc sa incerci sa faci totul perfect. Lasa lucrurile sa se desfasoare, lasa-ti casa sa devina un pic mai dezordonata, lasa-ti biroul sa fie mai putin imaculat. Orice este necesar pentru a te concentra pe ceea ce conteaza cu adevarat.
  2. Documenteaza-te. Acest lucru poate ca nu pare ceva ce ar trebui sa faca o persoana lenesa, dar este esential daca vrei sa faci lucruri de care sa te bucuri cu adevarat, fara a pierde foarte mult timp. Daca vrei sa muncesti mai putin este important sa faci cercetarile de rigoare. Studiaza tendintele, urmareste miscarile majore ce au loc in industria ta. Daca stii cand este momentul propice sa actionezi, poti sa fii cu mult inaintea persoanelor care muncesc din greu sperand ca lucrurile vor evolua spre bine. Trebuie sa speculezi momentul de actiune.
  3. Actioneaza din instinct. Persoanele care muncesc din greu si realizeaza putin petrec foarte mult timp gandindu-se la cel mai bun curs de actiune. Planifica neincetat. Si ceea ce se intampla in cele din urma este ca lucruri pe care nu le-au putut planifica se materializeza. O persoana lenesa stie ca planificarea este folositoare, dar deseori este supraevaluata. Este mai bine sa actionezi din instinct decat sa ai un plan super detaliat pe care sa il arunci mai tarziu.
  4. Cunoaste persoanele. O persoana desteapta dar lenesa intelege importanta conexiunilor. Stie ca poate obtine mai mult si poate sa faca mai multe daca ajuta alte persoane si daca coopereaza. Nu este intotdeauna vorba despre ceea ce poti face, dar despre cine cunosti. Daca te poti concentra pe a ajuta alte persoane cat mai mult posibil, in mod natural vei crea conexiuni importante cu alte persoane. Este intotdeauna mult mai usor sa obtii ajutor de la alte persoane pe care le-ai ajutat in trecut.
  5. Renunta la intalniri, sedinte si alte lucruri care nu conteaza. Sedintele de obicei sunt neproductive si o pierdere de timp pentru toata lumea. Sunt de obicei irelevante pentru majoritatea persoanelor implicate. Obiectivul majoritatii sedintelor poate fi rezolvat cu un simplu email sau telefon. Daca sedinta nu necesita decizii strategice de nivel inalt atunci incerca sa o eviti de cate ori este posibil. Ori de cate ori este posibil elimina ceea ce nu functioneaza pentru tine. Exista anumite lucruri care nu fac o foarte mare diferenta atunci cand petreci mult timp cu ele. Incearca sa te concentrezi pe lucruri care produc cele mai multe rezultate. Elimina restul.
  6. Concentreaza-te pe mai putine lucruri. Daca esti o persoana lenesa probabil ca nu vrei sa petreci mult timp cu lucruri ineficiente. Este mult mai bine sa lucrezi la o idee extraordinara decat la 20 de idei mediocre. Concentreaza-te pe a produce mai putin. Nu sacrifica calitatea pentru a umple o cota arbitrara.
  7. Permite lucrurilor sa se intample. A incerca sa fortezi lucrurile sa merga asa cum iti doresti nu este doar stresant, dar nu este nici foarte inteligent. Este mai bine sa ghidezi lucrurile decat sa le marsaluiesti precum un dictator.  Incearca sa lasi lucrurile sa se intample de la sine in loc sa le fortezi sa se intample.
  8. Nu face ceea ce functioneaza. Ucigasul numarul unu de vise este sa faci ceea ce functioneaza. Noi urmam o matrita a lucrurilor care au functionat pentru alte persoane. Dar doar pentru ca a urca o scara corporatista functioneaza nu inseamna ca este cea mai buna idee pentru noi. Daca esti istet si vrei sa fii lenes atunci iti vei urma propria cale. Vei lucra din punctele tale forte in loc sa urmezi o cale prestabilita de eficienta. Este mult mai usor sa aplici punctele tale forte, unice, decat sa te fortezi intr-o matrita arbitrara.

Aceste lucruri pot parea ca au nevoie de foarte multa munca si chiar au. Dar de asemenea iti permit sa iti eliberezi mult timp pe care il poti petrece fiind cat de lenes si neproductiv doresti sa fii.

Leave a Reply