Gasirea ritmului in munca

A ne forta sa muncim sau sa fim fortati sa muncim de sefii nostri este in detrimentul sanatatii noastre, productivitatii, fericirii, creativitatii. A fi fortat sa muncesti, fie de unul singur sau fortat de altii, face din munca o pura corvoada. Si indiferent de cat de multe trucuri de productivitate si motivatie incercam sa aplicam, tot o corvoada va ramane.

In mod sigur mereu va trebui sa facem lucruri care nu ne plac, dar trebuie sa fie aceasta principala activitate a vietii noastre? De ce muncim in acest fel? Acceptam acest status quo deoarece asta am fost invatati sa credem. Dar nu a fost intotdeauna asa. Modelul lucrativ al ultimului deceniu nu a fost modelul lucrativ al unei mari parti a civilizatiei umane. Si in mod sigur nu al existentei umane. Acesta a venit din cauza aparitiei erei industriale cand persoanele erau puse sa lucreze in fabrici. Si cand proprietarii de fabrici ( si mai tarziu proprietarii de afaceri cu angajati in birouri) au incercat sa isi dea seama cum sa stoarca cat mai mult de la angajatii lor, in timp ce ii plateau cat mai putin posibil. Si acest model este mai putin decat ideal pentru majoritatea dintre noi. Rezultatul a fost o crestere a orelor de munca, o scadere a timpului liber, o scadere a creativitatii si imaginatiei si o crestre a concentrarii pe lucruri materiale si bani. Din nou, mai putin decat ideal pentru noi.

Acest lucru a inceput sa se schimbe recent in tot mai multe moduri. Cresterea numarului de oameni care sunt nomazi de birou, care desfasoara activitati independente, liber-profesionisti, consultanti, lucratori online, a condus la schimbari in modurile in care oamenii lucreaza. Cateodata inseamna ca muncesc mai mult decat pana acum. In alte randuri inseamna ca pot sa lucreze de unde isi doresc fixandu-si propriul program. Pentru unii dintre noi a insemnat ca am devenit proprii nostri sefi, in timp ce colaboram cu alte persoane care sunt proprii lor sefi. A insemnat mai multa libertate pentru unii dintre noi cu abilitatea nu doar de a alege locatia si timpul in care muncim, dar tipul de munca pe care il facem si cantitatea de munca pe care o facem. Este incredibil de eliberator sa gasesti mult mai mult timp pentru ceea ce conteaza cu adevarat pentru tine. Si vei observa o crestere a dragostei tale pentru munca, vei fi mai fericit si mai creativ si in general vei observa o crestere a calitatii muncii tale.

Birourile standard au inceput sa se schimbe si vor continua sa se schimbe in urmatoarele decenii la o libertatea mai mare si o mobilitate mai mare a angajatilor. Pe masura ce folosim din ce in ce mai mult web-ul realizam ca tot ceea ce trebuie sa facem este sa avem un computer cu acces la Internet si un telefon. Si acestea le poti avea oriunde, oricand. Si daca poti sa lucrezi de oriunde, fara un sef peste umarul tau, atunci realizam ca ceea ce conteaza este munca pe care o ducem la bun sfarsit, nu programul standard de la 8-17. Concentrarea principala devine munca in sine. Cand concentrarea este pe munca si nu pe orele care se scurg atunci realizam ca niciunul dintre lucrurile care erau inainte importante nu mai conteaza acum: tinuta la birou, curtenia pe birou, timpul cand ajungi la birou, cat de lungi sunt pauzele de masa si celelalte detalii de acest gen. Tot ceea ce conteaza este munca. In curand vom realiza ca nici managementul nu mai este atat de important, deoarece nu mai sunt atat de multe lucruri de manageriat. In mod sigur vom mai avea nevoie de persoane care directioneaza proiectele importante, dar nu va trebui sa fie totul bazat pe o ierarhie.

Asa ca, daca nu esti acum intr-o situatie in care sa iti decizi singur programul de munca poti sa fii o astfel de persoana in viitorul apropiat. Si daca nu poti astepta, atunci schimbat locul de munca. Poate ca nu azi, dar poti sa o faci in cursul catorva luni, pe masura ce tranzitezi catre o munca pe care o preferi. Poate fi inspaimantator, dar pasul a fost facut de foarte multe persoane. Unii dintre voi poate ca sunteti deja in situatia ideala de a fi liber profesionisti – poate ca de curand va aflati in somaj. In mod sigur este o perioada oribila, dar este de asemenea o oportunitate de a te reinventa, de a gasi munca care te pasioneaza cu adevarat. Chiar si in situatia ta lucrativa curenta probabil ca poti sa iti schimbi un pic programul – sa alegi ceea ce vrei sa lucrezi in ziua respectiva, etc.

Cand munca este libera intrebarea este cat de mult muncim, ce tip de munca facem si cand o facem. Cand vrei sa muncesti? Dimineata devreme sau vrei sa incepi de la 10 sau poate noaptea? Cand te simti mai energetic? Fiecare persoana este diferita si deseori este nevoie de ceva experimentare.

Ce tip de munca vrei sa faci? Deseori facem o munca pentru ca trebuie sa o facem, dar cand incepi sa alegi munca deoarece iti place atunci schimbi jocul complet. A alege munca de care esti pasionat este cea mai buna cale de a deveni mai productiv si mai fericit. Si nu trebuie sa ai un anumit program in fiecare zi. In timp ce acest lucru poate sa functioneze pentru anumite persoane, altele muncesc mai bine decizand ce vor sa faca in ziua respectiva si apoi facand lucrurile respective atunci cand se simt inspirati. Nu exista modul cel mai bun de a face aceste lucruri, cel mai bun mod se schimba in mod regulat. Si acesta este un lucru bun – este un mod mult mai natural de a munci. Si din ce in ce mai multe persoane isi vor gasi ritmul lor natural de a munci in anii care vor urma.

Leave a Reply