Elementele traiului lejer

In acest articol va vom prezenta o mica schimbare de mentalitate care ar putea sa va schimbe viata. Gandeste-te ca nimic din ceea ce se intampla nu este nici bun, nici rau. Inceteaza ca judeci si inceteaza sa ai asteptari. Este o schimbare foarte mica, tot ceea ce trebuie sa faci este sa spui: „Acest lucru nu a fost nici bun, nici rau, doar s-a intamplat, doar este”.

Este o schimbare minora, dar este nevoie de practica si in mod miraculos te poate face sa iti schimbi intreaga perspectiva. De ce? Deoarece cu aceasta schimbare mica nu vei mai fi influentat de faptul ca un lucru bun sau un lucru rau ti s-a intampla sau daca persoanele sau actiunile lor sunt bune sau rele. Vei invata sa accepti lucrurile asa cum sunt. Nu vei mai astepta ca lucruri bune sa se intample ( sau cele rele), dar vei lua lucrurile asa cum vin si vei fi multumit cu orice anume vine. Asta inseamna ca nu vei mai fi dezamagit sau nefericit.

Un mic exercitiu. Gandeste-te la un lucru bun care ti s-a intamplat de recent si cum ti-a afectat mentalitatea. Acum gandeste-te la ceva rau care s-a intamplat si cum ti-a influentat acesta mentalitatea. Acum imagineaza-ti ca nici unul dintre evenimente nu a fost nici bun, nici rau. Ele pur si simplu s-au intamplat, au existat. Cum te face acesta schimbare sa te simti ca rezultat a acestor evenimente? Cum iti schimba fericirea, starea de spirit? Cum schimba ceea ce faci tu ca reactie? Cand incetezi sa mai judeci lucrurile ca fiind bune sau rele, nu mai esti impovarat de emotiile acestor judecati si poti sa traiesti mai lejer, mai liber.

Nimic nu este bun sau rau. Hamlet a spus: ”Nu este nimic bun sau rau, dar gandirea le face in acest fel.” Si avea dreptate. Fara mintea umana, lucrurile doar se intampla si nu sunt bune sau rele. Doar cand aplicam filtrul judecatii noastre acestea devin bune sau rele, frumoase sau urate. Dar cum ramane cu tragediile cu adevarat oribile precum un tsunami sau holera sau Holocaustul? Prin lentilele judecatii cu care am fost invatati acestea sunt teribile. Dar daca indepartezi judecata atunci acestea pur si simplu s-au intamplat. Moartea si cruzimea intotdeauna ne vor face sa ne intristam, dar acestea s-au intamplat dintotdeauna  si intotdeauna se vor intampla fie ca ne place, fie ca nu. Putem sa invatam lectii de nepretuit si din cele mai teribile tragedii. Trebuie doar sa deschidem ochii si sa le privim ca pe evenimente care se intampla, indiferent de categoria in care le punem.

Marile asteptari. A doua parte a acestei schimbari este la fel de mica, dar foarte importanta: renunta la asteptari. Nu doar a scadea aceste asteptari, dar a le elimina in totalitate. Cand avem asteptari si lucrurile nu evolueaza asa cum ne asteptam suntem dezamagiti si frustrati. Asteptarile nostre ne forteaza sa judecam un lucru ca fiind bun sau rau. Cand astepti ceva anume de la un prieten, un coleg de munca, membru al familiei, copil si acesta nu se ridica la asteptarile tale atunci te superi pe el sau esti dezamagit. Iti provoaca manie. Dar daca nu ai avea nici o asteptare  – atunci actiunile lor nu ar fi nici bune nici rele, doar actiuni. Le-ai putea accepta fara frustrare, manie sau suparate.

De ce sa faci acesta schimbare? De ce ar trebui sa incetam sa mai judecam? De ce ar trebui sa incetam sa mai avem asteptari? Deoarece judecarea ne impiedica sa intelegem si ne poate ruina fericirea. Cand judecam nu cautam sa intelegem  – deja am ajuns la o concluzie. Daca incetam sa mai judecam ne permitem sa incercam sa intelegem si apoi putem sa luam o actiune mult mai inteligenta, deoarece suntem mai bine informati de catre intelegerea noastra. Judecarea ne face nefericiti. La fel fac si asteptarile. Cand eliminam judecarea putem sa traim in momentul prezent luand ceea ce vine in calea noastra nu ca rau sau bun, dar pur si simplu ca ceea ce este. Cum incepem sa facem acest lucru? Prin pasi mici ca de obicei.

In primul rand incepe sa fii mult mai atent. In cursul unei zile obisnuite noteaza-ti de cate ori judeci ceva anume, noteaza-ti cand ai asteptari si cand lucrurile nu se ridica la nivelui asteptarilor tale. In timp vei observa aceste ganduri mai des si vei fi mult mai constient de aceste tipuri de ganduri. Al doilea pas este sa faci o pauza de fiecare data cand observi o judecata sau o asteptare. Respira adanc. Apoi spune-ti „ Nici o asteptare, nu bun sau rau”. Repeta acest lucru eliminand judecarea si asteptarile. In al treilea rand cauta sa vezi lucrurile asa cum sunt si sa le intelegi. Fii curios de ce lucrurile sunt asa cum sunt, de ce persoanele actioneaza asa cum actioneaza. Investigheaza, empatizeaza, incearca sa te pui in locul lor. Vezi peisajul vietii tale asa cum este el, fara filtrul judecatii sau a asteptarilor. Al patrulea pas este sa iei totul asa cum vine. Exprimenteaza-l in momentul prezent. Reactioneaza corect, fara a exagera, deoarece nu este asa cum ai sperat sau cum ti-ai dorit. Nu poti controla viata, dar iti poti controla propriile reactii. Apoi accepta. Cand lucrurile se intampla intelege de ce se intampla fara judecata si accepta-le asa cum sunt. Accepta persoanele asa cum sunt. Accepta-te pe tine insuti fara judecata. Si in cele din urma trebuie sa stii ca momentul prezent, asa cum este el, contine un numar infinit de posibilitati. Si aceste posibilitati se deschid atunci cand vezi lucrurile asa cum sunt. Fara judecata si asteptari.

Leave a Reply