Elementele schimbarii

Schimbarea poate fi un lucru dificil. Majoritatea persoanelor vor sa isi schimbe vietile intr-un anumit fel, dar gasesc dificil fie sa inceapa, fie sa sustina acea schimbare pe termen lung. Pentru a urma calea schimbarii ai nevoie de ajutor si unul substantial ti-l poate oferi cele 6 elemente esentiale ale schimbarii:

  1. Invinge inertia. Cu totii avem inertie – acea rezistenta la schimbare, in special schimbarile majore care perturba tiparele noastre de a trai sau modul nostru de gandire. Cateodata nu este dificil sa o depasesti – devenim entuziasmati cu privire la o mare schimbare si dorim sa revizuim o anumita parte din viata noastra. Calea plina de bucurie totusi este o cale de mijloc intre a nu face nici o schimbare si o schimbare drastica. Raspunsul se afla in schimbarile mici – cat  mai mici posibil. Schimbarile mici inseamna ca nu este greu sa te pui in miscare, dar de asemenea ca schimbarea poate fi sustinuta. Daca faci o schimbare drastica este foarte probabil ca nu vei reusi sa o sustii foarte mult timp. Daca simti acea inertie fixeaza sa faci o schimbare mica – doar iesi afara si mergi pret de 5 minute sau incepe sa scrii sau sa pictezi sau sa canti la vioara timp de 5 minute. Poti sa faci orice doresti pret de 5 minute, astfel incat inceputul sa fie cat mai usor posibil.
  2. Invinge rezistenta altor persoane. Aceasta rezistenta poate fi chiar mai greu de invins decat propria ta inertie. Deseori persoanele din viata noastra nu isi doresc schimbarea. Vor fi negative si chiar vor incerca in mod activ sa te opreasca din a te schimba. Exista variate stadii pentru a putea invinge acest lucru: cere ajutorul lor si fa-le sa fie de partea ta sau negociaza un mod de a face schimbari fara a le deranja prea mult viata lor sau daca este necesar elimina-le din viata ta pentru o perioada.
  3. Gaseste bucuria. Iata cheia acestui proces. Uita toti ceilalti pasi daca trebuie, dar nu uita niciodata de acesta. A face ceva ce urasti este posibil pentru o scurta perioada, dar nu vei reusi niciodata sa il sustii pentru perioada lungi. Daca urasti sa alergi nu vei mentine obiceiul pentru o perioada mai lunga de timp. Trebuie sa gasesti bucurie in a face o anumita activitate si cand gasesti acest lucru totul va merge foarte bine. Asa ca, fie alege o activitate pe care o iubesti, fie gaseste ceva ce poti sa iubesti la acea activitate si gaseste acolo motivatia.
  4. Mentine bucuria in viata. Bucuria poate fi trecatoare si pentru a o mentine trebuie sa o hranesti. Aceasta este o forma de arta. Fii recunoscator pentru bucuria ta in fiecare zi. Fii in momentul prezent cu acea activitate in loc sa ai mintea in alta parte. Improspateaza-ti bucuria des prin a incepe de la capat sau prin a aborda lucrurile dintr-o alta perspectiva sau prin a face lucrurile diferit.
  5. Sarbatoreste micile victorii. Deseori suntem descurajati deoarece nu suntem acolo unde ne dorim sa fim. Dar uitam cat de mult drum am parcurs pana acum. Fiecare pas pe calea noastra este o victorie, nu deoarece am realizat un obiectiv, dar pur si simplu pentru ca am facut un pas. Sarbatoreste acei pasi.
  6. Fa schimbarea parte din viata ta. Fie ca schimbarea ramane cu tine pentru totdeauna fie ca nu, a face o schimbare are valoare in bucuria de moment pe care o simti cand o faci pana la ceea ce inveti de la ea. Dar a face o schimbare permanenta poate fi un lucru extraordinar. Pentru a integra schimbarea in viata ta trebuie sa devina parte din rutina ta zilnica. Daca vrei sa meditezi trebuie sa incepi sa o faci la o anumita ora – imediat dupa micul dejun, de exemplu. A lua micul dejun devine declansatorul tau pentru noul obicei, devine o ancora prin care noul obicei va fi ancorat in rutina ta. Cu cat faci mai des noul tau obicei si cu cat il faci mai regulat cu atat mai firm va ramane pe pozitie.

 

O ultima nota pentru oricine doreste sa faca o schimbare – vei esua. Si nu spun acest lucru pentru a te descuraja, dar pentru a renunta la teama de esec. Deoarece daca stii deja ca o sa se intample atunci nu este nici o presiune sa il eviti. Esecul este o parte inevitabila din schimbare si trebuie sarbatorit  – fara esec nu putem invata. Esueaza des si invata cat mai mult. Apoi vei fi mai bine echipat pentru urmatoarea incercare. Gaseste bucurie in fiecare incercare, in fiecare victorie, in fiecare esec si schimbarea va fi o recompensa in sine.

Leave a Reply