Disciplina este o iluzie; Motiveaza-te in schimb!

O sa incep cu concluzia prima data: daca tu crezi ca nu esti disciplinat, nu ai nevoie de ea. Ceea ce ai nevoie este sa te dedici scopului sau deprinderii si sa te motivezi.

Cred ca multi dintre noi considera ca disciplina este ceva ce ai sau nu – unii cred ca esti nascut cu asta, iar altii cred ca este ceva ce poti dezvolta ca pe o deprindere. Dar la ce ne referim mai exact cand vorbim despre cuvantul “disciplina”?

Daca ma trezesc devreme dimineata pentru a alerga inseamna ca sunt disciplinat?
Multi ar spune ca da. Dar, ca cineva care se trezeste devreme dimineata si alearga frecvent pot afirma ca nu sunt disciplinat. Sunt orice altceva decat disciplinat si niciodata nu am fost asa.

Asadar, cum imi explic abilitatea de a ma trezi devreme pentru a alerga regulat? Simplu: Am o motivatie adecvata si variata. Ma trezesc dimineata devreme nu datorita disciplinei, ci pentru ca asa vreau – si m-am “pacalit” pentru a o face. Ies afara si alerg nu pentru ca sunt super disciplinat, ci pentru ca asta vreau eu cu adevarat.

Sa luam ca exemplu pe cineva din armata – un exemplu tipic pentru o persoana disciplinata. Sa spunem ca sergentul Lamar este un militar dur. Se trezeste in fiecare zi devreme, parcurge o rutina stricta a diminetii, alearga, isi face flotarile si geno-flexiunile, mananca moderat si isi tine hainele si sufrageria foarte curate si ordonate.
El este idealul disciplinei.

Dar eu spun ca defapt el este motivat.

Sa vedem motivele pentru care este disciplinat:

1. Sergentul Lamar s-a inrolat in aramata si in orice presupune aceasta. Este un militar full-time si toata lumea stie ca el e constient de asta. El s-a dedicat pentru a trai o viata disciplinata insemnand ca este dedicat tuturor deprinderilor armatei: se trezeste devreme, face exercitii fizice, curatenie, ordine etc

2. El este in mijlocul unei competitii tacite sustinute. Exista competitie intre el si colegii lui care poate sunt si mai disciplinati (se trezesc si mai devreme, alearga mai mult etc)

3. Sergentul Lamar are motive puternice pentru a mentine aceste deprinderi – pentru a-si sustine reputatia in armata, pentru a se promova in organizatie, pentru a fi un exemplu pentru cei pe care ii are in subordine.

4. Sunt mai multe, dar vreau sa notez cateva mai importante:

Exista un sistem de contabilitate, presiune publica, altii deasupra lui carora trebuie sa le raporteze, recompense pentru ca se tine de aceste deprinderi, placerea de a-si indeplini scopurile si deprinderile, lucrul cu colegii, vizualizarea scopurilor lui (chiar daca nu realizeaza, sergentul Lamar are o imagine despre cum ar trebuie sa fie un militar si are in minte acest lucru toata ziua). Apoi este si gandirea pozitiva – sergentul Lamar nu isi permite sa gandeasca negativ sau ca nu poate realiza un lucru. Nu are de ales. Daca incepe sa aiba ganduri negative, in curand va deveni fostul sergent Lamar.

Daca ai elimina toate aceste motivatii – presiunea publica, recompensele, gandirea pozitiva, motivele puternice, contabilitatea, devotamentul deplin, competitia tacita sustinuta, cred ca sergentul Lamar nu ar mai fi deloc disciplinat.

Unii oameni ar putea spune, “Dar sergentul Lamar a fost disciplinat chiar si dupa aramata. El este in continuare cea mai disciplinata persoana pe care o stiu, ca si fost militar.” Da, poate fi adevarat (nu este adevarat in toate cazurile), dar as contrazice faptul ca el si-a mentinut deprinderile din aceleasi motivatii – el este in continuare devotat celor pe care ii cunoaste, este devotat ideii de fost militar si are aceasta reputatie publica in minte pe care vrea s-o mentina. Probabil ca simte inca placere in a se considera tanar, in a exersa pentru a se mentine in forma, in a arata curat si ordonat. Sustin si ideea ca cei care nu au aceste motivatii sunt fosti militari de asemenea care nu sunt disciplinati – si cu totii stim astfel de exemple.

Asa ca poti fi “disciplinat” cu deprinderile tale? Incearca sa ai motivatia corespunzatoare.

In continuare sunt cateva sfaturi:

1. Alege o deprindere si dedica-i-te. Nu incerca sa fii disciplinat pentru mai multe lucruri deodata. Am incercat asta (de multe ori) si am dat gres de fiecare data. Imi revizuiesc scopurile pentru anul acesta, doar pentru acel motiv. Incearca sa ai cate o deprindere si concentreaza-te pe ea.

2. Realizeaza un plan pentru aceasta deprindere. Scrie scopul tau si fa-ti un scop masurabil si realizabil cu un termen limita. Scrie scopuri mici pe parcurs cu recompense pentru fiecare. Scrie un plan pentru a-ti monitoriza urgentele de a renunta la deprindere si pentru cum iti vei aborda aceste urgente.

3. Mentine-ti concentrarea pe deprindere pe cat de mult posibil. Incearca sa nu te lasi distras de alte lucruri. Pune fotografii, aforisme motivante, planul tau, lista cu recompense, lista cu motive etc. Trimite-ti emailuri remindere. Pune pe altii sa-ti reaminteasca pe ce trebuie sa te concentrezi. Scrie un blog despre asta. Orice este necesar.

4. Construieste-ti ambientul in asa fel incat sa-ti mentii motivatia pentru deprinderea ta. Gandeste-te la exemplul sergentului Lamar de mai sus. Viata lui era construita in asa fel incat sa nu dea gres. Construieste-ti si tu viata la fel, cu motivatii in jurul tau, sub multe forme. Fa in asa fel incat motivatia sa continue pentru cat mai mult timp posibil, nu doar pentru cateva saptamani sau o luna. Mentine acel ambient la motivatiei.

5. Sarbatoreste-ti succesul!!!

Leave a Reply