Dezvoltarea compasiunii

In timp ce idea de a deveni mai plini de compasiune este atragatoare pentru multe persoane, ceea ce ne sta in cale este ca devenim iritati de alte persoane, deseori chiar gasindu-le extrem de nesuferite. Cum poti fi plin de compasiune cu alte persoane cand acestea te irita, te enerveaza? Este dificil. Daca privesti cu atentie problema vei observa ca tu esti cel care aproape intotdeauna te pui in centrul universului. Ceri lucruri si devii furios atunci cand crezi ca nu primesti ceea ce crezi ca meriti. Ceea ce trebuie sa faci este sa privesti gandurile tale egoiste. Incearca sa monitorizezi acest tip de ganduri in mintea ta:

  • Cand cineva te irita, „eul” tau este furios deoarece aceasta persoana nu actioneaza asa cum iti doresti tu sa actioneze. Crezi ca ai tot dreptul sa ai parte de liniste, ca ai tot dreptul sa fii tratat corect si cu respect, ca ai tot dreptul ca lumea sa se comporte asa cum iti doresti tu.
  • Cand cineva nu face curat dupa ce a facut dezordine devii furios deoarece crezi ca ai tot dreptul sa ceri ca toate persoanele sa se comporte asa cum iti doresti tu sa se comporte.
  • Cand cineva iti sta in cale sau iti taie calea in trafic devii iritat deoarece crezi ca nu ar trebui sa fie in calea ta. Poate ca toata lumea ar trebui sa vada pe unde anume treci si sa faca curat in calea ta.
  • Cand cineva are nevoie de ajutor te gandesti in primul rand cum te va afecta pe tine, mai degraba decat cum va fi afectata cealalta persoana.
  • Cand ceva neasteptat se intampla la munca sau in viata ta personala te gandesti in primul rand cum te va afecta pe tine.
  • Cand persoanele vorbesc te gandesti la cum ceea ce spun te va afecta pe tine, ce gandesc despre tine, etc.

Toate acestea sunt ganduri centrate pe propria persoana. Poate ca le ai tot timpul si atunci cand incepi sa le monitorizezi vei observa cat de des te gandesti la propria persoana. Si este natural pentru noi sa avem ganduri concentrate in jurul propriei persoane. Cand suntem copii credem ca suntem centrul universului. Cand crestem in mare parte inca credem acest lucru si probabil este un mecanism de auto-aparare, de a crea un univers unde suntem centrul lui. Dar toate acestea stau in calea compasiunii.

Compasiunea altruista. Compasiunea incepe cu empatia – imagineaza-ti ca te pui in mintea altei persoane si imagineaza-ti prin ce trece acea persoana. Probabil ca ne vom face o idee gresita deoarece nu stim exact intreaga situatie, dar fara acest proces de imaginatie nu putem sa avem compasiune. Odata ce ai empatie si simti suferinta lor a doua parte a compasiuni este sa iti doresti sa pui capat acestei suferinte.  Sa actionezi pentru a elimina aceasta suferinta intr-un fel. Empatia este incredibil de importanta, dar daca ne gandim in primul rand la noi insine si doar la noi insine nu putem avea empatie. Trebuie sa ne eliminam pe noi din ecuatie si sa ne gandim la cealalta persoana. Cand ne gandim la cum ar trebui sa fim tratati, ce anume ne dorim, cum ne va afecta pe noi ceva anume, nu putem sa ne gandim la alta persoana.  Asa ca pentru a avea empatie trebuie sa nu ne mai gandim doar la noi. Fii altruist mai degraba decat egoist. Primul pas este sa devii constient de gandurile tale egoiste. Cand observi aceste ganduri fa o pauza si incearca sa te pui in locul celeilate persoane, sa empatizezi, sa incerci sa intelegi prin ce trece. Sa simti suferinta si apoi sa iti doresti sa o elimini.

Leave a Reply