Depasirea costurilor sociale de a fi diferit

Poate ca in anumite privinte esti diferit fara de majoritatea persoanelor pe care le intalnesti. Poate ca trebuie sa te explici de nenumarate ori si poate ca persoanele iti evita compania pentru ca esti diferit fata de ele. Dar cu toate acestea, in ciuda izolarii si intrebarilor, in mod sigur nu vrei sa renunti la aceste diferente. Ele reprezinta cine esti cu adevarat si a fi ca toti ceilalti te-ar face mai putin autentic. Cum esti diferit?

Iata cateva exemple ce sunt considerate diferite fata de norma si care poate ca ti se aplica si tie:

 • Esti vegetarian.
 • Iti educi copii acasa si nu la scoala.
 • Esti o persoana minimalista.
 • Meditezi.
 • Traiesti fara obiective concrete.
 • Nu mananci mancare tip fast-food.
 • Nu ai datorii si nu detii foarte multe lucruri.

Dar in afara de aceste lucruri care pot fi vazute ca diferite esti si asemanator cu majoritatea persoanelor – esuezi, te sperii, esti ranit, devii furios, esti timid, ai dubii, etc. Esti uman si imperfect. Dar diferentele ies in evidenta cel mai mult atunci cand socializezi.

A face fata costurilor sociale. Exista multe moduri de a face fata acestor provocari si de asemenea sunt multe puncte pozitive:

 1. Imbratiseaza diferenta. In timp ce a fi diferit poate fi un pic cam greu nu este un lucru rau. A fi diferit este ceea ce te face ceea ce esti. Inseamna ca indraznesti sa iti traiesti propria ta viata, in parametrii tai, cu valorile tale. Inseamna ca ai curajul sa iesi in evidenta fata de majoritate. Inseamna ca esti interesant. Imbratiseaza aceste diferente, fii recunoscator pentru ele. Fii mandru de ele.
 2. Vezi oportunitatile de a invata. Partea interesanta din a trai diferit este sa fii un exemplu, sa arati ca sunt alternative, ca nu trebuie sa fii un consumator inrait sau sa fii nesanatos sau sa cedezi responsabilitatea de a educa proprii copii. Asa ca, atunci cand persoanele au intrebari trebuie sa fii recunoscator pentru oportunitatea de a educa, de a impartasii, de a explora teritorii interesante. Poate fi obositor dar poate fi si un lucru minunat ca altcineva este curios. Curiozitatea este un dar.
 3. Gaseste companie in tine insuti. Poti fi la o petrecere in mijlocul unei multimi care nu interactioneaza cu tine si totusi sa fii in regula. Nu esti singur daca iti place compania propriei persoane. Dar de asemenea nu trebuie nici sa fii izolat.
 4. Fii curios. Daca esti izolat la o petrecere exista moduri de a invinge acest lucru. De exemplu, nu gandi ca doar pentru ca persoanele sunt diferite fata de tine nu aveti lucruri in comun. Fii curios cu privire la alte persoane in loc sa gandesti ca nu te inteleg. Du-te la ele. Vezi frumusetea din ele, gaseste lucruri pe care le iubesti, intelege de ce traiesc asa cum traiesc. Asculta. Priveste.
 5. Gaseste prieteni care te inteleg. Exista persoane care vor imbratisa diferentele tale si chiar vor gandi ca esti exceptional din acest motiv.
 6. Eliminarea persoanelor negative. Daca persoanele apropiate tie nu iti inteleg diferentele, dar te ataca mereu si te vorbesc de rau pe la spate, atunci probabil ca nu vei mai dori sa stai cu ele foarte mult timp. Vor deriva din viata ta pentru ca nu isi doresc cu adevarat sa aiba o discutie deschisa si acest lucru face dificila o relatie sincera.
 7. Transforma-ti diferentele intr-un avantaj. In timp ce pot exista costuri pentru ca esti diferit de fapt exista si avantaje imense. A fi diferit inseamna sa iesi in evidenta ceea ce este un lucru bun intr-o lume in care toate persoanele incearca sa se conformeze. Inseamna ca esti interesant pentru ca esti diferit. Inseamna ca esti mai putin restrictionat de ceea ce este confortabil. Esti capabil sa explorezi noi teritorii si nu iti este teama de lucrurile pe care nu le cunosti. Inseamna ca inveti mai mult decat majoritatea persoanelor. Exista avantaje imense daca folosesti aceste diferente pentru a construi o afacere, a-ti faci prieteni si a trai viata pe care ti-o doresti.

Leave a Reply