De ce planificam in exces

„ Un bun calator nu are planuri fixe si nu este intentionat in a ajunge.” –Lao Tzu

Credem ca putem sa facem foarte multe lucruri intr-o zi si astfel planificam in exces. Ne umplem agenda cu foarte multe lucruri si avem incredere ca le putem face pe toate. Ignoram evidenta din trecut cand majoritatea planurilor nu au fost executate. Si astfel majoritatea lucrurilor nu sunt taiate de pe lista asa cum am sperat. Credem ca poate am ratat sa ne intalnim asteptarile in trecut, dar ca de data asta totul va fi diferit. De data asta vom face totul mai bine. De data asta vom fi discipliniati si productivi si vom face mult mai multe lucruri. Este un plan excelent, dar nu va functiona niciodata.

Nu planificati in exces in viata reala. In viata noastra de zi cu zi si in viata lucrativa ne supraincarcam si planificam in exces. Suntem excesiv de optimisti cu privire la ceea ce putem face in ciuda dovezilor trecute. Fixam prea multe obiective si avem asteptari mult prea ridicate. Pentru a avea un ajutor cu planificare in exces si cu fixarea obiectivelor iata cateva sfaturi pentru viata de zi cu zi:

  1. Planifica minimul posibil. Nu spunem aici ca nu trebuie sa faci nimic, dar planifica cat mai putin posibil pentru ca majoritatea lucrurilor pe care le planifici nu vor fi executate oricum. De ce sa creezi o fictiune?
  2. Invata sa actionezi fluid. Daca ziua ta in mare parte este libera de planuri cum o umpli? Cat mai flexibil. Nu ai planuri si obiective, dar trebuie sa stii cum sa iti alegi fluid prioritatile in acel moment. In acest moment care este lucrul de care esti cel mai entuziasmat? Care este cel mai important lucru pe care il poti face? Ce poti face ce iti va schimba cel mai mult viata? Aceasta este o abilitate pe care o inveti cu practica si nu are rost sa planifici in avans cand totul se schimba la fiecare minut.
  3. Nu mergi pe o cale batatorita, dar navighezi pe ape tulburi. Majoritatea persoanelor privesc fixarea obiectivelor ca pe alegerea unei destinatii si apoi aleg o cale pentru a ajunge acolo. Asta daca presupui ca mergi pe uscat, pe o cale care se va schimba foarte putin. Si chiar daca vei avea obstacole in calea ta destinatia nu se va misca. Dar acest lucru nu este in totalitatea adevarat.  Viata este mai mult ca o mare, mereu schimbatoare, fara o cale fixa sau o destinatie. Valurile si vremea schimba totul in fiecare moment. Asa ca, abilitatea necesara nu este sa fixezi o cale sau o destinatie, dar navigarea. Navigand iei fiecare val care vine, inveti sa il depasesti si mergi cu acesta schimband totul pe masura ce curentul se schimba.
  4. Planurile tale poate ca vor esua, dar viata va fi mai grozava din acest motiv. Tot ne umplem ziua cu explorari si incercarea lucrurilor noi si joaca si a trai in momentul prezent. Viata schimba lucrurile si atunci cand ne agatam de obiectivele si planurile noastre suntem nefericiti si stresati. Cand insa invatam sa navigam valurile pe masura ce vin putem fi foarte fericiti indiferent de ceea ce apare la orizont.

Leave a Reply