De ce ar trebui sa iti sarbatoresti greselile

Cand faci o greseala, mare sau mica, pretuieste-o ca pe cel mai de pret lucru din lume. Deoarece intr-o anumita proportie chiar este. Majoritatea dintre noi ne simtim rau atunci cand gresim, ne invinovatim, simtim ca am esuat, ne enervam pe noi insine. Si acest lucru este cat se poate de natural. Majoritatea dintre noi am fost invatati de la o varsta frageda ca greselile sunt un lucru rau si ca ar trebui sa incercam sa evitam sa facem greseli. Am fost certati atunci cand am facut greseli – acasa, la scoala, la serviciu. Poate ca nu intotdeauna, dar probabil destul de multe ori incat a ne simtim rau cu privire la greseli sa fie o reactie inconstienta.

Si totusi, fara greseli nu am putea invata si creste. Daca gandesti in acest fel, ca greselile ar trebui pretuite si sarbatorite, pentru ca sunt unul dintre cele mai extraordinare lucruri de pe pamant, atunci faci procesul de invatare posibil, faci cresterea si imbunatatirea posibile.

Prin incercari si erori  – prin a incerca lucruri, a face greseli si a invata din acele greseli – am invatat cum sa facem energie electrica, sa pictam tavanul din Capela Sixtina, sa zburam, etc. Greselile fac mersul posibil pentru bebelusi, fac vorbirea posibila, fac lucrarile unui geniu posibile. Gandeste-te cum anume invatam – nu doar consumam informatie despre ceva si instantaneu stim tot. Nu doar citim despre pictat sau scris sau programarea computerelor sau a gati sau a canta la pian si stim sa le facem imediat. Obtinem informatiile despre ceva din a citi sau de la alte persoane sau prin a observa apoi construim un model in mintea noastra. Apoi il testam prin a-l incerca in lumea reala. Apoi facem greseli. Apoi revizuim modelul in functie de rezultatele din experimentarea in lumea reala si repetam, facand greseli, invatand din acele greseli, pana cand vom invata cum sa facem corect acel lucru. Asa invatam cand suntem bebelusi si asa invatam ca adulti. Prin incercare si eroare invatam ceva nou din fiecare greseala. Greselile sunt cum invatam sa facem ceva nou, deoarece daca reusesti ceva anume de prima data, probabil este ceva ce stiai deja sa faci. Nu ai crescut foarte mult din acest succes – probabil este ultimul tau pas din calatorie, nu calatoria in sine. Majoritatea calatoriei este alcatuita din greseli daca este o calatorie foarte buna. Asa ca, daca pretuiesti invatarea, daca pretuiesti cresterea si imbunatatirea, atunci trebuie mai presus de orice sa pretuiesti greseala. Sunt lucruri extraordinare care fac o lume geniala posibila. Sarbatoreste-ti greselile. Pretuieste-le. Zambeste.

Leave a Reply