Cum sa treci de la introvertit la extrovertit

Poate ca atunci cand erai copil, erai mai retras, poate chiar introvertit. Iti placea sa faci activitati de unul singur si nu te simteai confortabil in jurul strainilor. Si probabil ca multi alti introvertiti ai fost presat sa socializezi mai mult. Poate ca in mare ai rezistat in fata acestei presiuni, in parte deoarece iti placea sa fii introvertit. Poate ca vedeai persoanele extrovertite ca fiind superficiale si mai putin inteligente. Si in mod sigur nu vroiai sa te inscrii in aceiasi categorie. Totusi, dupa o perioada, atunci cand ai intrat in anii adolescentei te-ai descoperit mai extrovertit. In mod sigur nu ai renuntat la partea aceea din tine ce te cataloga drept introvertit, dar ai gasit o cale de a le mentine in echilibru.

Pentru a deveni extrovertit trebuie sa depasesti anumite blocaje.

Blocaje in a deveni o persoana extrovertita:  

  • Subevaluarea extrovertirii – a petrece timp de unul singur si a petrece timp cu alte persoane este la fel de important. Daca esti foarte introvertit, poti subevalua rolul pozitiv pe care persoanele il pot juca in viata ta, cum ar fi cunostintele, prieteniile, cresterea, rasul si asa mai departe. Rezultatul optim este sa gasesti un echilibru intre cele doua. Nu va trebui sa renunti la activitatile introvertite care iti plac. De fapt, cand le echilibrezi cu mai multa activitate sociala, probabil ca le vei gasi mai satisfacatoare.
  • Abilitati sociale subdezvoltate – abilitatile sociale pot fi invatate la fel ca orice alt set de abilitati. Un motiv pentru care persoanele introvertite evita activitatile sociale este ca nu se simt confortabil, deoarece nu stiu ce sa faca, in special daca se intampla ceva neprevazut. A fi capabil de a incepe o conversatie cu un necunoscut si a te simti confortabil pe deplin, este o abilitate ce se poate invata. Cu cat faci acest lucru mai des, cu atat devii mai bun. Imbratiseaza faptul ca esti un incepator si nu te compara cu alte persoane.
  • Te imaginezi un tip gresit de extrovertit – daca gasesti persoanele extroverite din jurul tau superficiale si poate chiar enervante, de ce ai vrea sa fii ca ele? Nu ai dori acest lucru. Dar nu trebuie sa alegi o viziune atat de limitata pentru tine – esti liber sa formezi propria ta viziune a unui mod pozitiv e a fi mai extrovertit.
  • A frecventa persoanele gresite – de ce ai vrea sa petreci mai mult timp cu persoane care nu iti plac? Daca a deveni mai extrovertit inseamna sa petreci mai mult timp cu persoane pe care mai degraba le-ai evita, nu ai nici o motivatie sa faci acest lucru. Esti liber sa rupi acest tipar si sa formezi un grup social din care iti face placere sa faci parte.
  • Supraevaluarea socializarii online – socializarea online isi are locul ei in viata ta, dar este o umbra in comparatie cu comunicarea fata in fata. Limbajul verbal si al corpului poate comunica mult mai mult, decat un text. Si legaturile emotionale sunt mai usoare si mai rapide de stabilit in persoana. Nu trebuie sa renunti la socializarea online, dar nu ii permite sa te impiedice sa intalnesti persoane reale. Daca faci acest lucru, abilitatile tale interpersonale vor ramane si mai mult in urma.

Daca ai unele dintre aceste blocaje si vrei sa treci de ele, primul pas este sa le recunosti si sa iei in considerare cum te mentin pe loc. Apoi incepe sa lucrezi asupra lor, la fel cum ai face cu orice alta provocare din viata ta. Concentreaza-ti intentiile tale, fixeaza obiective, fa planuri si incepe sa iei actiuni. Poate fi un pic ciudat la inceput, dar accepta acest lucru si pune-te in miscare oricum.

Sugestii cu privire la a deveni mai extroverti :

  • Imagineaza-ti tipul de extrovertit care ti-ar place sa fii – care este rezultatul tau ideal? Daca te simti prea introvertit si vrei sa fii mai extrovertit, incepe prin a lucra la viziunea rezultatului tau. Sansele sunt ca daca ai facut putine progrese in aceasta arie, ai cumva o viziune negativa despre extrovertiti.
  • Gandeste-te la relatii in termeni de ceea ce poti darui, nu in termeni de ce poti lua – daca cauti sa construiesti o noua relatie bazata pe daruirea si primirea reciproca, vei avea un deficit de prieteni. Identifica persoane cu care ti-ar place sa construiesti o relatie si incepe prin a darui. Daruieste cunostintele tale altor persoane. Ce poti aduce tu intr-o relatie, ce ar aduce beneficii altor persoane? Cand realizezi ce anume poti aduce intr-o relatie, iti va fi mult mai usor sa atragi noi prieteni in viata ta.
  • Gaseste grupul social bun pentru tine – considera in mod constient ce tip de persoane ti-ai dori precum prieteni. Nu exista nici o regula care sa iti spuna ca trebuie sa fie persoane de aceiasi varsta sau colegi de munca. Nu te teme sa te extinzi dincolo de grupul evident de persoane de aceiasi varsta si sa frecventezi persoane de diferite varste, cultura, tara, etc. Poti gasi ca varietatea este mult mai placuta.
  • Joaca din punctele tale de putere – este interesant cum foarte multe persoane introvertite nu au nici o problema cu socializarea online. In acel mediu sunt capabile sa joace din punctele lor de putere. Dar poti de asemeni sa iti folosesti puterea constient, ca un avantaj pentru a te extinde spre o socializarea fata in fata. Daca socializezi online, vezi daca poti folosi acea putere pentru a forma noi relatii locale. Comunitati mai restranse, ce poate chiar le gasesti la tine in oras.
  • Alatura-te unui club – este un sfat vechi, dar inca functioneaza. Avantajul este ca vei gasi persoane ce impartasesc interese similare, ceea ce face mai usor sa construiesti noi relatii. Un club bun iti poate umple calendarul social. Daca te alaturi unui club si gasesti ca nu este bun pentru tine, atunci renunta si cauta altceva.
  • Dezvoltati in mod constient abilitatile sociale – poti invata sa devii mai bun la a construi un raport, a te prezenta, a mentine o conversatie, a cere cuiva o intalnire, a te simti confortabil in societate, in loc sa te simti nervos. Nu trebuie sa fii superficial si manipulativ cu privire la acest lucru, dar construieste cu adevarat aceste abilitati, pentru ca iti vor intensifica considerabil viata. Un set mic de baza de abilitati sociale poate face cale lunga, deoarece le vei putea refolosi ori de cate ori intalnesti o persoana.

Realizeaza ca atunci cand nu socializezi, nu doar te refuzi pe tine – de asemeni refuzi altor persoane sansa de a te cunoaste. Cat timp vrei sa mai lasi singur pe viitorul tau prieten sau consoarta?

Leave a Reply