Cum sa spui NU si sa ramaneti prieteni

Prietenul la nevoie se cunoaste.

Desigur, dar exista situatii in care simti ca ai refuza: poti fi extreme de ocupat sau favorul care ti se cere este exagerat ori iti aduce belele.

Cu ceva timp in urma, un prieten m-a rugat sa il ajut sa scoata niste bani pe baza unei asigurari. Nu suna prea bine chiar daca urma sa am si eu o parte din bani. Avea nevoie disperata de bani si totusi a trebuit sa-l refuz. A fost o provocare pentru mine sa il refuz si totusi sa nu il pierd ca prieten.

Este posibil sa spui NU si sa ramaneti prieteni. Iata cateva principii simple:

1. Fii mai intai sigur ca ai inteles foarte bine. Confuziile sau neintelegerile sunt ceva obisnuit. Acelasi cuvant poate avea intelesuri diferite pentru fiecare. Fii sigur ca ai inteles corect ceea ce iti cere prietenul tau si repeta cu cuvintele tale ceea ce ai priceput.

2. Separa persoana de problema. Din moment ce afli ceea ce isi doreste prietenul tau si nu este tocmai ceva ce ai putea sa ii oferi, trebuie sa faci distinctia intre problema aparuta si el ca persoana. Asigura-te ca problema si prietenia nu sunt amestecate in timp ce discutati.

3. Vorbeste despre tine si nu despre prietenul tau. Nu judeca persoana indiferent de cat de uimit esti de ceea ce iti cere. Vorbeste despre tine insuti si despre ce preferinte sau principii ai si nu despre cat de gresit este el.

4. Spune-i un NU clar, ferm si respectuos. Orice raspuns ai da, asa in doi peri, nu faci altceva decat sa dai sperante false. El a avut dreptul sa te intrebe cum si tu ai dreptul sa raspunzi negativ

5. Incearca sa intelegi intotdeauna care este nevoia de dincolo de cerinta. Ce vrea prietenul tau cu adevarat? Care este de fapt nevoia lui?

6. Spune in schimb DA la alt ceva.  Chiar daca nu ai putut sa iti ajuti prietenul cu exact ceea ce ti-a cerut, arata-i ca ii esti cu adevarat prieten si surprinde-l facand altceva pentru a-l ajuta. Nu ezita, nu fii lenes! Imbracati costumul imaginar de Mos Craciun si fa-i o surpriza prietenului tau.

Leave a Reply