Cum sa reusesti sa analizezi cu succes cauza principala a unei probleme

Cu cateva saptamani in urma am citit un articol despre importanta de a identifica principala cauza a unei probleme si nu doar de a prezenta semnele acesteia. In urma unor analize a cauzelor principale la anumite companii pe diverse teme, am observat in primul rand avantajele de a considera acest fapt ca si rezolvarea unei probleme. Nu intotdeauna este asa de usor doar sa te asezi si sa incepi sa rezolvi. Necesita timp, practica si rabdare si poate fi de folos si un ghid care sa te ajute.

 

Iata cateva aspecte pe care le-am aflat pe parcursul anilor despre cum sa realizezi cu succes o analiza a principalei cauze. Retine faptul ca aceasta poate fi aplicata pe orice problema sau piedica din viata ta, fie ca este acasa sau la serviciu.

Identifica problema

Primul pas este de a identifica problema, de a-i da un titlu si de a scoate in evidenta principalele semne ale acesteia. Daca nu se intelege pe deplin problema, va fi aproape imposibil de a o rezolva. In aceasta situatie nu te baza prea mult pe memoria ta, am gasit intotdeauna mult mai eficient sa o scrii pe o hartie.

 

Fa o analiza

Vizualizeaza problema pe care tocmai ai descris-o. Incearca sa-ti pui cateva intrebari ca sa o poti intelege mai bine. Care sunt consecintele problemei si cat de grave sunt acestea? De cand a aparut problema? Este perfect daca introduci la acest pas cat mai multi oameni. Cauta persoane care sa cunoasca situatia, care s-au mai confruntat cu asemenea probleme in trecut si care sa fie afectate in mod direct de aceasta problema. Vei fi mai eficient in rezolvarea acestei probleme daca o privesti din cat mai multe perspective posibile.

 

Intreaba De ce?

Aceasta este tehnica mea preferata de a identifica principala cauza a unei probleme. Nu te intrebi De ce? doar o singura data si apoi continui, ci te intrebi de cel putin 5 ori. Aceasta tehnica “De ce? de 5 ori” a fost introdusa de Corporatia Toyota Motor si este o modalitate simpla si eficienta de a ajunge la esenta lucrurilor. Trecem dincolo de ideea de  a intreba  De ce ? o data sau de doua ori, atat timp cat primul motiv care ne trece prin minte nu pare sa fie motivul real al acestei probleme. Primul si cel mai evident raspuns tinde sa fie cel superficial. Dar cu mai mult efort, poate sa apara o serie de motive pentru problema existenta. Ia in considerare urmatorul exemplu, de ce intarzii eu la serviciu in fiecare dimineata.

 

De ce? Pentru ca alerg sa-mi strang lucrurile pentru a iesi pe usa cat mai repede

De ce? Pentru ca  dorm pana tarziu

De ce? Pentru ca sunt inca foarte obosit cand alarma porneste

De ce? Pentru ca ma culc tarziu

De ce? Pentru ca imi place sa ma uit seara la TV

Poti observa din acest exemplu simplu ca motivul pentru care eu intarzii la serviciu nu este doar acela ca nu sunt organizat si ca imi petrec mult timp alergand dupa lucruri prin casa si incercand sa ies pe usa cat mai repede. De fapt, adevarul motiv este acela ca stau pana tarziu noaptea la TV… acesta ar trebui sa fie indreptat. Poti face un pas mai inainte, sa repeti exercitiul De ce ? de 5 ori pentru fiecare din cele 5 raspunsuri, poti obtine mai multe detalii.

 

Decizii si implementare

Reciteste lista cu cele 5 intrebari De ce ? si cauta posibile solutii pentru fiecare. Cand te hotarasti sa pui in aplicare niste solutii asigura-te ca indeplinesc urmatoarele criterii. Solutiile pentru rezolvarea problemelor trebuie sa fie realiste, sa fie utile pentru fiecare persoana in parte, sa te ajute in mod direct sa-ti atingi scopurile, si cel mai important, sa nu genereze alte probleme.

 

Aceste sfaturi sigur te vor ajuta atat in realizarea unei analize foarte bune cat si in identificarea solutiilor pentru probleme reale. Adesea, implementarea unei singure solutii nu este suficienta pentru ca problema sa nu reapara. Este important sa o verifici din cand in cand si sa te asiguri ca solutia oferita inca este valida si are rezultate bune asa cum era intentionat. Imbunatatirea continua, re-evaluarea si re-implementarea unor noi solutii este modalitatea cea mai buna de a tine problemele sub control.

 

Incearca-le si anunta-ma cum a fost! Ai si alte sfaturi pe care le-ai putea adauga aici? Te rog introdu-le la rubrica de comentarii.

Leave a Reply