Cum sa nu faci mai multe lucruri in acelasi timp – Lucreaza simplu si sanatos

Sa presupunem ca lucrezi la doua proiecte in acelasi timp, in timp ce seful tau ti-a mai pus inca doua cereri pe birou. Esti la telefon in timp ce primesti 3 emailuri si incerci sa pleci la timp pentru ca sa apuci sa cumperi si cateva alimente pentru masa de seara. Ti se termina bateria la telefon, iar colegul tau te roaga sa-i cauti o informatie de pe internet si browser-ul tau este foarte incarcat.

In aceasta epoca a tehnologiei instant, suntem bombardati cu o incarcatura mare de informatii si cereri care iti ocupa timp.

Acest articol este despre cum sa NU faci mai multe lucruri in acelasi timp – un ghid pentru a lucra cat mai simplu posibil pentru sanatatea ta mentala.

In engleza conceptul de a face mai multe lucruri in acelasi timp se numeste “multi-tasking”.

In primul rand, cateva motive pentru care sa nu facem mai multe lucruri in acelasi timp:

1. Multi-tasking este mai putin eficient, avand in vedere ca trebuie sa iti muti atentia alternativ.

2. Multi-tasking este mult mai complicat si mult mai predispus la stress si erori.

3. Multi-tasking este nebunie, in aceasta lume care este deja haotica avem nevoie de o oaza de sanatate si calmitate.

In continuare va scriu niste sfaturi pentru cum sa nu faceti mai multe lucruri in acelasi timp:

1. Prima data realizeaza o lista “to-do” pentru diferite contexte (apeluri, computer, casa, in asteptare etc) depinzand de situatie.

2. Ia un carnetel de notite cu foi detasabile pentru notitele scurte.

3. Instaleaza un client de email pentru ca toate conturile tale de email sa fie in acelasi loc.

4. Planifica-ti ziua pe bucati lasand unele libere in caz ca apare ceva urgent. Poti incerca intervale de cate o ora, jumatate de ora in functie de ce ti se potriveste. Sau intervale de 40 de minute ce alterneaza cu altele de 20 de minute pentru lucruri marunte.

5. Primul lucru dimineata, rezolva-ti cele mai importante sarcini. Nu face altceva pana nu le termini. Ia o pauza scurta, apoi incepe celelalte sarcini in functie de prioritate. Daca reusesti sa le faci pe acestea dimineata, celelalte nu vor mai fi asa apasatoare.

6. Cand lucrezi intr-un interval de timp stabilit, inlatura orice altceva ce ti-ar putea distrage atentia. Inchide email-ul si internetul daca e posibil. Inchide telefonul. Incearca sa nu raspunzi la telefon daca e posibil. Concentreaza-te pe acea sarcina si incearca s-o indeplinesti fara sa-ti faci griji fata de alte sarcini.

7. Daca simti nevoie sa iti verifici emailul sau sa faci altceva, opreste-te. Respira adanc. Re-concentreaza-te pe ceea ce ai de facut.

8. Daca intervine altceva in timp ce lucrezi, pune-le pe lista si intoarce-te la sarcina ta.

9. De fiecare data dupa ce termini sarcina curenta, verifica emailurile si reorganizeaza-ti lista cu prioritati in caz ca a mai intervenit ceva.

10. Sunt momente cand intervine ceva foarte urgent si nu poti renunta la aceasta. In acest caz, noteaza-ti unde ai ramas si aranjeaza-ti documentele in asa fel incat sa stii de unde sa continui. Apoi, cand te intorci la acea sarcina poti relua totul de unde ai ramas.

11. Respira adanc cat mai des, destinde-te si ia pauze. Bucura-te de viata. Mergi afara si apreciaza natura. Mentine-te sanatos.

Leave a Reply