Cum sa iti revendici atentia

Atentia noastra este trasa in prea multe directii in zilele noastre facandu-ne sa ne simtim coplesiti, distrasi, haotici, fara concentrare. Exista milioane de bloguri, persoane, servicii, media care sunt in competitie pentru atentia noastra. Atentia noastra este limitata si valoroasa, facand-o una dintre cele mai pretioase resurse pe care o avem. Lumea vrea acesta atentie. Doar tu poti decide unde anume merge. Si aceasta determina forma vietii tale – la ceea ce acorzi atentie devine realitatea ta. Daca te uiti si citesti stiri tot timpul vei deveni obsedat de ultimele crize. Daca te uiti si citesti despre celebritati, viata ta se va invarti in jurul lor. Daca socializezi pe retelele de socializare toata ziua, aceasta va deveni lumea ta. Daca in schimb alegi sa acorzi atentie muncii de care esti pasionat, care simti ca este importanta, care iti va schimba viata intr-o anumita masura, aceasta va deveni lumea ta. Daca alegi sa iti acorzi atentia ta prietenilor, familiei si altor persoane apropiate, atunci ofera-le acesta atentie pe deplin. Nu te concentra doar pe jumatate, in timp ce esti atent si la mesajele de pe telefon sau verifici emailul.

Iata cum iti poti revendica atentia:

  1. Limiteaza-ti numarul de prieteni. Nu prietenii din viata reala, dar prietenii de pe retelele de socializare sau bloguri sau forumuri. Nu ca acestea nu pot fi relatii bune, dar a avea prea multe le face sa nu aiba nici o semnificatie. Si fiecare prieten va acapara un pic din atentia ta. Cand le citesti actualizarile, cand faci click pe link-urile lor, cand raspunzi la mesaje, cand te  uiti la pozele lor, etc. Cu cati ai mai multi prieteni cu atat vor avea nevoie de mai multa atentie. Limiteaza-i doar la esential.
  2. Limiteaza-ti raspunsurile.  Limiteaza inscrierile pe bloguri, la pagini de Internet, la stiti si asa mai departe la esential si elimina restul. Cu cat ai mai multe cu atat vei avea nevoie de mai multa atentie.
  3. Limiteaza-ti timpul de comunicare. Iti verifici emailul? Acorda-ti doar 10 minute sa le citesti, sa raspunzi si sa le elimini si apoi inchide-le. Intri pe Facebook? Ai la dispozitie doar 5 minute sa verifici ceea ce doresti sa verifici, dar apoi iesi. Nu lasa aceste lucruri sa iti acapareze prea mult din atentia ta.
  4. Renunta la stiri. Este un ciclu care nu se termina niciodata. Si daca ai fost atent la stiri o perioada indelungata poate ca ai observat ca sunt aceleasi an dupa an. Stirile de obicei sunt o pierdere de timp si de atentie.
  5. Fii concis. Scrie email-uri cat mai scurte sau postari pe diferite pagini, etc. Cu cateva exceptii, bineinteles.
  6. Da atentie lucrurilor importante. Aceasta este partea cruciala – alege ce anume merita atentia ta si fa aceasta alegere cat mai atent. Ce anume este important pentru tine? A scrie? Fotografia? Copii tai? O noua afacere? Alege ce anume te intereseaza cel mai mult si ofera-i acelui lucru toata atentia ta.
  7. Devino constient de distragerile tale. Odata ce ai decis sa iti concetrezi atentia pe lucrurile importante devino mai constient de distragerile care vin in calea ta. Observa-le si pe masura ce vezi ca acestea intervin in drumul tau opreste-te, respira si intoarce-te inapoi pe calea lucrurilor importante.
  8. Inconjoara-te de pozitiv. Daca vrei ca viata ta sa fie pozitiva atunci lasa pozitivul sa iti acapareze atentia. Acest lucru se aplica la bloguri, persoane, proiecte si multe alte lucruri care te intereseaza.

Leave a Reply