Cum sa fii precum un copil

“ Toti copii sunt artisti. Problema este cum sa ramai un artist odata ce ai crescut.” – Pablo Picasso.

Noi persoanele mature am pierdut acest sens copilaresc al vietii. Si acesta este un lucru cat se poate de trist. Nu este vorba doar despre fericire si inocenta – a fi copilaros te poate de asemenea ajuta sa fii mai creativ, cu mult mai multa imaginatie, mai inovativ si deschis la o lume de posibilitati. Ia in considerare urmatorul aspect – cand suntem copii suntem in mod natural plin de imaginatie, curiozitate, capabil sa ne jucam fara o grija pe lume.

Cateva calitati  ale copiilor care vin in mod natural sunt:

  • Traiesc in momentul prezent.
  • Nu isi fac griji cu privire la bani, productivitate sau a fi in pas cu moda.
  • Nu exista limite in imaginatia lor.
  • Se joaca si se pierd in jocurile lor.
  • Creeaza cu desavarsire.
  • Sunt extrem de curiosi si pun intrebari fara sfarsit.
  • Iubesc sa se etaleze in fata parintilor.

Noi am putea invata foarte mult de la copii. In mod sigur au calitati pe care noi poate ca nu le-am vrea, dar sunt deja perfecti asa cum sunt. Nu este nevoie sa ii modelam in oameni. Trebuie sa fim mai mult ca ei. Pierdem acesta natura copilareasca a noastra, natura cu care ne-am nascut, deoarece societatea are anumite institutii si sisteme care fac tot ceea ce pot pentru a elimina copilul din noi, pentru a fi cetateni mai productivi si consumatori. Si acesta este un lucru cat se poate de nefericit. Nu ar trebui sa ne abandonam toate responsabilitatile, dar putem sa invatam multe lucruri de la copii si sa fim mai mult ca ei din anumite privinte.

Cum sa fii mai copilaros. In primul rand trebuie sa recunoastem ca nici o schimbare nu este instantanee. Ca orice schimbare care merita sa fie tinuta are nevoie de timp. Dar poti sa incepi azi. Incepe prin a decide sa abandonezi prudenta si sa incerci aceasta schimbare. Incepe prin a identifica calitatile copiilor pe care ti-ar place sa le copiezi: curiozitate, joaca, traitul in momentul prezent, abandonarea grijilor, imaginatia, creativitatea, pura placere. Observa copii. Priveste cum se joaca, cum traiesc, cum creeaza, cum intreaba ceea ce ii intereseaza. Sigur cateodata fac lucruri prostesti, dar chiar si atunci sunt complet abandonati in ceea ce fac, in momentul prezent. Priveste si invata. Joaca-te cu copii. Daca ai copii tai cu atat mai bine. Daca nu joaca-te cu copii prietenilor sau a familiei. Pierde-te in joaca lor. Fii un dinozaur sau o gorila sau un personaj de poveste. Bucura-te de timpul petrecut impreuna. Simte-te liber. Vorbeste cu copii. Intreaba-i diferite chestii. Raspunde-le. Nu le vorbi intr-o voce de copil ca si cum i-ai subestima, dar nu fii nici foarte adult. Du-te afara si alearga cu ei, sari coarda sau da-te pe tobogan. Uita de persoanele din jurul tau. Creeaza ca un copil. Nu fii constrans de ceea ce asteapta anumite persoane de la tine sau de ceea ce esti tu obisnuit. Fii nebun si distreaza-te. Imagineaza-ti ca lucrurile pot fi diferite, ca nu exista limite  si vezi ce se intampla. Majoritatea desenelor tale copilaresti probabil ca vor ajunge la gunoi, dar unele poate ca vor ajunge in rama sau pe frigider. Fii curios precum un copil. Priveste lucrurile cu ochii unui copil si intreaba lucruri pe care nu le-ai mai intrebat pana acum. Exploreaza cu mintea unui incepator. Nu te teme sa intrebi „de ce?” si „dar daca” si „de ce nu?”. Traieste in momentul prezent. Uita tot ceea ce ai de facut. Uita ce s-a intamplat ieri sau de conversatiile pe care le-ai avut. Uita de sedintele care trebuie sa vina sau de termenele limita. Doar fa si exista. Vezi lumea cu noi ochi. Esti intr-un loc minunat unde un miracol se intampla in fiecare secunda, o sursa de o fascinatie imensa ce te poate dobora daca o lasi. Tu esti un miracol si fiecare moment pe care il ai este un dar. Ce vei face cu acest dar? Daca ai copii lasa-i sa fie copilarosi. Inceteaza sa incerci sa ii faci sa creasca mai repede. Inceteaza sa incerci sa ii transformi, sa ii modelezi, sa ii critici. Lasa-i sa fie si bucura-te de minunatul fel in care sunt deja.

Leave a Reply