Cum sa faci ceea ce iubesti fara sa iti vinzi sufletul

In mod sigur ai mai auzit zicala: ”fa ceea ce iubesti si banii vor urma”. Este o axioma abuziva si un cliseu. Cateodata banii vin intr-adevar atunci cand faci ceea ce iubesti cu adevarat. Cateodata magia functioneaza. Dar de cele mai multe ori acesta nu este cazul. Tradusa in realitate, zicala de fapt se transforma in „fa ceea ce iubesti si gaseste un mod de a deveni popular si banii vor urma” sau „vinde-ti sufletul si banii vor urma”.

Pe de alta parte daca vrei sa iti castigi un trai din a face ceea ce iubesti atunci trebuie sa gasesti o cale de a iesi pe piata. Lucruri care sunt atragatore, usor de vandut si populare, de cele mai multe ori nu se aliniaza cu ceea ce vrei de fapt sa faci tu.

Sa luam exemplul unui muzician. Sa spunem ca un tanar muzician vrea sa isi castige existenta din muzica lui. S-a nascut cu foarte mult talent creativ, dar nu s-a nascut cu abilitatea tehnica de a canta la chitara. Asa ca, trebuie sa invete sa cante la chitara. Munceste din greu. Practica cat mai bine melodia si ritmul. Stie ca nu se va trezi intr-o zi si prin miracol va sti sa cante Simfonia a-V-a de Beethoven. Si din acest motiv face practica cate 4 ore pe zi, in fiecare zi. Este dedicat scopului sau. Dupa cativa ani devine un muzician foarte bun si are un album de melodii gata de inregistrat. Singura problema este ca tipul de muzica pe care il canta nu este difuzat la radio. Asa ca, ce este de facut? Vrea sa isi castige existenta din muzica, dar nu vrea sa isi compromita integritatea prin a scrie cantece ce stie ca s-ar vinde. Asa ca se hotaraste sa se concentreze pe gasirea de concerte la petreceri si prin baruri. Usor, usor muzica lui incepe sa devina populara si isi construieste o baza modesta de fani. Dar daca vrea sa renunte la locul de munca din timpul zilei si sa isi urmeze visul full time va trebui sa infrunte intrebarea: sa se vanda sau nu? Ar trebui sa aleaga calea cea mai usoara catre popularitate sau ar trebui sa ramana adevarat in arta sa si sa isi pastreze sufletul intact? Aceasta este intrebarea cu care se confrunta toate persoanele creative la un moment dat. A ramane autentic in timp ce incerci sa iesi pe piata este un lucru dificil. Si nu ajuta faptul ca ceea ce vedem in fiecare zi la televizor, radio sau in ziare are un caracter dubios sau de-a dreptul pornografic. Exista o piata autentica? Deoarece cu totii stim ca un produs nu se vinde de unul singur. Chiar daca nu ai o afacere proprie si vrei doar sa te bucuri de ceea ce faci trebuie sa gasesti un mod de a vinde produsul respectiv care nu are nimic de a face cu toata publicitatea mincinoasa care ne inconjoara. Si iata cum poti sa faci acest lucru. Trebuie sa renunti la ideea preconceputa ca a te vinde este un lucru rau. Intr-o lume perfecta ai crea un produs sau un serviciu si acesta s-ar vinde singur. Clientii ar veni din toate colturile lumii si tu te-ai chinui sa faci fata cerintei. Dar realitatea este foarte departe de aceasta lume perfecta. In lumea reala trebuie sa oferi un motiv valid clientilor  pentru a vrea ceea ce oferi tu.

Arta publicitatii este sa comunici in mod eficient si interesant motivul pentru care au nevoie de ceea ce ai tu. Poate ca esti o autoritate in acel domeniu. Poate ai studiat foarte bine aria ta de experienta. Poate sti ceva ce ei nu stiu, dar trebuie sa stie pentru a-si rezolva problemele. Dar trebuie sa alegi o cale de a-ti face publicitate care sa nu iti dea senzatia ca te vinzi ieftin, ca iti cedezi sufletul aceluia care liciteaza mai mult. Atunci cand te concentrezi prea mult pe latura de marketing a lucrurilor, devii mult prea concentrat pe a face ceva popular incat valoarea produsului are de suferit. In acelasi fel daca te concentrezi prea mult pe valoarea acelui produs iti va lipsi un plan clar de a comunica acea valoare altor persoane.

Daca te poti concentra pe furnizarea unei valori masive altor persoane si gasesti un mod atragator de a comunica acea valoare, atunci restul se va rezolva de la sine. Va trebui sa lucrezi din greu in continuare, dar nu va trebui sa iti faci griji cu privire la sacrificarea autenticitatii. Si nu va trebui sa iti faci griji ca va trebui sa iti vinzi sufletul pentru a putea sa faci ceea ce iubesti.

Leave a Reply