Cum sa executi cu adevarat lucrurile de pe lista ta

Ai devenit bun la a-ti organiza sarcinile de pe lista ta de facut dar ai probleme in a le executa? Nu esti singur.

A face lucrurile de pe lista ta este destul de dificil deoarece este de fapt o colectie de obiceiuri, la care persoanele nu se gandesc. In continuare ne vom adresa acestor probleme care ne opresc din a face lucruri. Si obiceiurile necesare pentru a depasi aceste probleme. Multe persoane au o problema nu cu intocmirea unei liste de lucruri de facut ci cu executarea lor.

Una dintre problemele de baza este ca atunci cand incepi sa lucrezi la ceva, simti o anumita rezistenta. In primul rand analizeaza de unde vine aceasta rezistenta. De ce nu vrei sa incepi un anumit lucru? Identificarea problemei te poate conduce catre solutie. Iata cateva sugestii ce te pot ajuta:

  • Perioade scurte de timp. Spune-ti ca ai la dispozitie doar 5 minute, pentru a lucra la un anumit lucru. O cantitate mai mica de munca este mai putin intimidanta.
  • Doar incepe. Odata ce ai inceput un lucru este mult mai usor sa continui. Asa ca, spune-ti ca tot ceea ce trebuie sa faci este sa incepi. Dupa aceea totul va fi mult mai usor.
  • Recompenseaza-te. Nu face ceva ce te poate rasfata, pana cand nu ai executat macar 10 -15 minute dintr-o sarcina, pe care trebuie sa o executi.
  • Fii entuziasmat. Acest sfat te poate ajuta in mult mai multe situatii. Daca esti entuziasmat cu privire la un lucru, nu vei ezita sa il executi. Dar, cum devii entuziasmat cu privire la o sarcina? Incearca sa gasesti ceva ce te incanta la ea. Iti va aduce un castig in plus, noi clienti, noi oportunitati? Daca nu poti gasi nimic care sa te incante incearca, daca este posibil, sa elimini acea sarcina. Cateodata cea mai buna solutie este sa renunti.

 

Poate ca iti este teama sa incepi anumite sarcini sau sa lucrezi la un anumit proiect. De obicei sunt cateva motive in spatele acestei temeri:

  1. Sunt prea intimidante, din cauza marimii proiectului sau a scopului. Tot ce trebuie sa faci este sa creezi subpuncte mult mai mici si mai putin intimidante. Si astfel vei duce proiectul la sfarsit.
  2. Nu stii cum sa faci acel lucru. Daca nu ai facut un lucru niciodata, nu iti este familiar si nu stii de unde sa incepi. Si cu totii suntem ingroziti de acest lucru. Solutia? In primul rand, acumuleaza mai multe informatii. Invata cat mai multe despre subiectul respectiv. In al doilea rand, fa cat mai multa practica. Odata ce ai invatat sa faci un anumit lucru, trebuie  sa faci cat mai multa practica, pentru a deveni cu adevarat bun la acel lucru.  Practica abilitatile individuale necesare pentru a face o sarcina sau un proiect, pana cand perfectionezi acele abilitati. Odata ce le-ai stapanit, nu vei mai fi ingrozit.
  3. Te concentrezi pe aspecte negative. Te poti concentra pe cat este de greu un anumit lucru si la toate obstacolele pe care le intalnesti. Incearca sa privesti in schimb aspectele pozitive. Concentreaza-te pe marea oportunitate pe care acest proiect il reprezinta. O oportunitate sa inveti, sa devii mai bun la ceva anume, sa faci mai multi bani, sa lucrezi la o relatie, sa iti imbunatatesti oportunitatile de avansare. Daca privesti oportunitatile si nu problemele, vei fi mai putin speriat. Si mult mai inclinat sa faci acel lucru.

Incepi un proiect, dar esti distras si nu mai termini niciodata? Daca incepi, deja ai facut un pas mare spre final. Acum tot ceea ce trebuie sa faci este sa lucrezi asupra distragerilor. Iata aici cateva sugestii:

  • Sarcini marunte. Daca esti distras, poate fi pentru ca lucrezi prea mult la o singura sarcina sau proiect. Pentru a ramane concentrat fa doar o sarcina mica pe rand. Si accord doar 10-15 minute din timpul tau. Astfel vei ramane mult mai concentat.
  • Cate o sarcina pe rand. Nu face mai multe lucruri in acelasi timp. Fa doar ceea ce ai in fata ta. Daca verifici e-mailul, vorbesti la telefon, citesti instructiuni, in timp ce faci o sarcina de serviciu, foarte probabil ca vei fi distras.
  • Deconecteaza-te. Cele mai mari distrageri vin de la conectivitate. E-mail, surf pe internet, facebook, twitter, telefonul. Deconecteaza-te de la aceste dispozitive, in timp ce lucrezi la o anumita sarcina. Vei realiza ca faci mult mai mult, intr-un timp mult mai scurt, daca te izolezi de tehnologie.
  • Fa curatenie pe biroul tau. Distragerile pot veni si de la dezordinea vizuala. Fa curatenie pe biroul tau si lucreaza doar la un singur proiect.
  • Concentreaza-te. Odata ce biroul tau este curat si te-ai deconectat, concentreaza-te pe deplin asupra proiectului tau.
  • Fa pauze.   

 

Cateodata nu ai chef sa faci nimic si vrei doar sa vegetezi. Acesta este un sentiment ce ne-a lovit pe toti, la un moment dat. Iata cateva sugestii pentru a trece peste acest sentiment:

  • Aranjeaza-te. Daca lucrezi acasa, fa un dus. Deseori, simplu act de a ne aranja putin, ne face sa ne simtim mult mai bine.
  • Fa o plimbare. O mica plimbare iti pune sangele in miscare, iti improspateaza mintea si iti permite sa te gandesti la planurile tale, din ziua respectiva.
  • Fa exercitii fizice. In mod similar si exercitiile te pot face sa te simti foarte bine. Alearga in parc, mergi cu bicicleta, pilates sau meditatie… toate aceste lucruri te fac sa te simti mai fericit si mai productiv
  • Gandeste-te la oportunitati. Gandeste-te la ziua de maine. Imagineaza-ti ca privesti, din viitorul apropiat, la ziua de azi. Te vei bucura ca ai lenevit? Sau vei fi mai fericit, daca vei face ceva si ai profita de oportunitatile pe care le ai azi?
  • Pasi marunti. Nu te gandi sa ataci proiecte foarte mari sau o intreaga lista de lucruri de facut. Poate fi coplesitor . Fa doar un singur lucru – unul care este de preferat distractiv si pline de satisfactii. Odata ce ai inceput probabil ca vei dori sa faci si altceva.
  • Recompense. Asociaza o sarcina mai putin placuta, cu o recompensa pe masura. Oricare ar fi recompensa, foloseste-o pe post de motivatie.

 

Oricare ar fi problema de care te lovesti, atunci cand te afli in fata listei tale de lucruri de facut, primul pas important este sa incepi. Sa te pui in miscare si sa ataci sarcinile respective cu simt de raspundere.

Leave a Reply