Cum sa atenuezi nemultumirea

Poate ca cel mai important pas in a renunta la obiceiul de a te plange este sa deconectezi comportamentul nedorit de identitatea ta. O greseala comuna ce o fac nemultumitii cronici este sa se identifice cu gandurile negative ce trec prin mintea lor. O astfel de persoana poate admite ”stiu ca sunt responsabil pentru gandurile mele, dar nu stiu cum sa ma opresc, in a gandi negativ atat de des”.  Acesta pare un pas in directia corecta si intr-o anumita masura, chiar este. Dar de asemenea este o capcana. Este bine sa iti asumi responsabilitatea pentru gandurile tale, dar nu vrei sa te identifici cu acele ganduri pana la punctul in care te vei invinovati pe tine si te vei simti si mai rau.

O declaratie mai buna ar fi “ recunosc aceste ganduri negative ce trec prin mintea mea, dar aceste ganduri nu sunt eu”. Pe masura ce creste constientizarea poti inlocui aceste ganduri cu alternativa lor pozitiva. Realizeaza ca tu nu esti suma acestor ganduri ce trec prin mintea ta citu esti conducta constienta prin care acestea doar curg.

Conditionarea mentala – chiar daca gandurile tale, nu sunt persoana ta, daca repeti la nesfarsit acelasi gand vei conditiona mintea ta intr-o mare masura. Este aproape corect sa spunem ca devenim gandurile noastre dominante. Ia in considerare cum alimentele pe care le mananci iti conditioneaza corpul. Nu vei deveni urmatoarea masa pe care o vei consuma, dar acea masa va influenta fiziologia ta si daca continui sa mananci acelasi aliment la nesfarsit, va avea un impact major asupra corpului tau in timp. Totusi corpul tau ramane detasat si distinct fata  de alimentele pe care le consumi si esti inca liber sa schimbi ce mananci, ceea ce va reconditiona treptat fiziologia ta in concordanta cu aceste noi impulsuri.

Acesta este motivul pentru care gandirea negativa creeaza dependenta. Daca continui sa detii ganduri negative, iti conditionezi mintea sa astepte si chiar sa doreasca acele impulsuri. Neuronii tai chiar vor invata sa prezica reaparitiile stimulilor negativi. Practic vei deveni un magnet pentru negativitate.

Capcana gandirii negative – aceasta este o situatie din care este dificil sa evadezi deoarece este auto-perpetuata, asa cum cineva blocat in negativitate stie foarte bine. Experientele tale negative iti hranesc asteptarile negative, ce apoi atrag noi experiente negative. Majoritatea persoanelor ce intra in acest tipar nu mai scapa niciodata. Chiar si atunci cand marsaluiesc impotriva negativitati lor, in mod involuntar o perpetueaza prin a continua sa se identifice cu ea. Cea mai buna solutie la aceasta problema este sa incetezi sa te mai lupti si sa capitulezi. In loc sa rezisti negativitati, recunoaste-o si accepta-i prezenta. Acest lucru va avea efectul de a creste constiinta voastra.

Depasirea negativitatii – poti sa inveti sa imbratisezi gandurile negative ce iti trec prin minte si astfel sa le depasesti. Recunoaste de asemeni ca acesta este motivul pentru care te afli aici, traind viata curenta ca fiinta umana. Motivul pentru care esti aici, este sa iti dezvolti constiinta. Daca esti blocat in negativitate, datoria ta este sa iti dezvolti constiinta pana la punctul in care vei invata sa ramai concentrat pe ceea ce iti doresti, sa creezi pozitiv in loc de ceva destructiv.

Crearea constienta – crearea constienta este o mare responsabilitate. Pana te vei simti pregatit vei perpetua tiparul gandirii negative pentru a te tine departe de aceasta realizare.

Trebuie sa admiti ca ideea de a fi creatorul principal a tot ceea ce se afla in viata ta curenta, este un pic intimidanta. Motivul pentru care ramai blocat intr-un tipar de gandire negativa in acest moment, este ca la un moment dat ai ales acest lucru. Iti imaginezi ca a-ti asuma responsabilitatea deplina pentru tot ce se afla in viata ta este mult mai rau. Asa ca iti intorci gandurile impotriva ta pentru a evita acea responsabilitate extraordinara. Negativitatea nu trebuie sa fie o conditie permanenta. Inca mai ai libertatea de a alege altceva.

A-ti asuma responsabilitatea totala – solutia reala la a te plange, este responsabilitatea. Trebuie sa spui universului “ vreau mai multa responsabilitate pentru tot ce tine de experienta mea”. Iata cateva exemple:

  • Daca sunt nefericit, este pentru ca eu am creat acest lucru.
  • Daca este o problema in lume care ma deranjeaza, sunt responsabil sa o rezolv.
  • Daca cineva se afla la nevoie, sunt responsabil sa il ajut.
  • Daca vreau ceva, este in puterea mea sa il obtin.

 

Pe de alta parte te poate ajuta sa iti asumi responsabilitatea si pentru tot binele din viata ta. Lucrurile bune nu ti s-au intamplat doar, tu le-ai creat.

Crearea constienta este intr-adevar o responsabilitate extraordinara. Dar este si cea mai buna partea din a fi uman. Nu exista un inlocuitor pentru a creea o viata plina de bucurie, chiar daca necesita asumarea responsabilitatii pentru toate lucrurile nefolositoare pe care le-ai manifestat pana in acest punct.

Poate ca esti pregatit sa iti asumi mai multa responsabilitate, sau poate ca nu. Dar fa tot ceea ce poti pentru a lua aceasta decizie in mod constient.

Leave a Reply