Cum poti in mod inteligent decide ce sa faci cu restul vietii

Cum poti in mod inteligent decide ce sa faci cu restul vietii? Si cum poti gasi un raspuns ce mai tarziu nu il vei schimba dintr-un  capriciu? Foarte multi dintre noi, infruntam aceasta decizie pentru prima data in anii tarzii ai adolescentei. Unii nu o infrunta niciodata si diminueaza magnitudinea acestei decizii, permitand sansei sa decida pentru ei. Dar aceasta este o decizie ce poate fi facuta constient – trebuie doar sa stii sa o abordezi.

Poti avea succes in multe lucruri diferite daca iti pui mintea la contributie. Problema nu este ca nu ai nici o optiune, este ca ai prea multe optiuni. Si din cauza multiplelor optiuni, este dificil sa te dedici uneia dintre acestea. Poate ca ti-ai luat unele angajamente in trecut si apoi ti-ai schimbat alegerea pe parcurs.

Problema cu influenta exterioara – foarte probabil ca ai fost crescut sa faci alegeri in cariera fiind influentat de lumea exterioara. Ai vrea sa fii doctor, avocat sau inginer? Vrei sa intri in afacerile de familie sau sa devii propriul tau patron? Scanezi optiunile disponibile chiar daca acestea par nenumarate si faci tot ceea ce poti pentru a lua o decizie rezonabila. Foarte multe persoane considera acest lucru o abordare inteligenta.

Problema cu abordarea acestei metode este ca pana la urma este circulara.

Sa presupunem, ca vrei sa faci cea mai buna alegere cu privire la ce sa faci cu viata ta. Daca cauti raspunsul in afara ta, vei vedea o multitudine de optiuni, mult prea multe pentru a le lua in considerare mai profund. Nu poti face cea mai buna alegere prin scanarea tuturor posibilitatilor. Vei muri pana sa ajungi aproape de final si multe posibilitati noi in cariera apar in fiecare zi. Asa ca, in loc de cea mai buna alegere, poate esti dispus sa te multumesti cu o alegere buna. Pentru a sti ce este o alegere buna trebuie sa ai un criteriu de evaluare. Ai nevoie de un context. De exemplu, daca joci un joc de sah si vrei sa stii ce miscare trebuie sa faci in continuare, trebuie sa cunosti regulile jocului, configuratia tablei de joc si ideal ar trebui sa cunosti ceva si despre adversarul tau. Daca nici macar nu stii ce joc joci, atunci nu poti raspunde in mod inteligent la intrebarea “ce ar trebui sa faci?”

Si aceasta este problema de baza , nu stii cu adevarat ce joc joci aici pe pamant. Nu cunosti regulile complete ale jocului. Nimeni nu le cunoaste. Stiinta si religia incearca sa ne ofere raspunsuri. Dar cele mai inteligente si respectate persoane de pe ambele parti sunt in dezacord si fiecare parte are inca multe intrebari la care nu s-a raspuns. Poti trage concluzii gresite asa cum fac multe persoane. Dar cea mai inteleapta abordare ar fi sa recunosti ca sunt unele lucruri pe care nu le stii. Poti de asemeni sa duci totul mai departe si sa spui ca daca nu stii regulile jocului, atunci scopul tau este sa le inveti. Intelege cum merge lumea si atunci rolul tau va deveni mai clar. Ca individ trebuie inca sa decizi ce piesa de puzzel esti in viata ta. Dar cel putin acest mod de gandire iti ofera un tel – sa inveti de ce anume existi si ce sa faci cu existenta ta. Joci un joc unde nu cunosti regulile si scopul exact al jocului nu este clar. Totusi, trebuie sa faci o mutare. Nu ai o optiune in acest caz. Chiar si a sta nemiscat este o miscare valida in jocul vietii

Abordarea interna – aceasta abordare in practica inseamna sa cauti indrumarea necesara in tine insuti, nu in joc. In loc sa te intrebi “ ce ar trebui sa fac?” “ ce cariera ar trebui sa selectez?”  trebuie sa te intrebi “ ce tip de jucator sunt?” . Indiferent de jocul pe care il joci, aduci un stil unic in plan. Care este stilul in care ai vrea sa joci jocul vietii? Esti agresiv, calculat, spontan, generos, compasional, curajos, precaut, etc? Aici nu vorbim despre valori. Valorile se pot schimba foarte mult. Cateodata cariera poate fi mult mai importanta decat viata ta sociala si in alte momente viata ta sociala poate fi pe primul plan. In acest caz vorbim despre trasaturi de caracter profunde. Ce tip de persoana esti in miezul fiintei tale? Odata ce ai dezvoltat un sens de intelegere a tipului de jucator care esti, atunci poti juca jocul vietii prin injectarea propriului tau caracter in acesta. Ori de cate ori nu intelegi regulile jocului, inlocuieste-le cu o parte din tine. Astfel ca, daca  nu este evident ce cariera sa urmezi, cauta in interior, nu la exterior, raspunsul. Acest lucru va restrange campul posibilitatilor si iti va permite sa faci o alegere inteligenta. Cu cat te cunosti mai bine cu atat mai inteligent poti sa restrangi campul.

A fi vs a face – sa presupunem ca faci o lista cu atributele de baza ale caracterului. Cum folosim aceste atribute pentru a face o alegere pe termen lung in cariera? In primul rand sa redefinim modul in care te gandesti la cariera. Doar pentru un moment sa uitam de titluri, responsabilitate, obiective, proiecte si sarcini. Considera cariera ta ca pe o expresie a ceea ce esti, a fi in loc de a face. Daca esti un artist, cariera ta este sa creezi arta. Dar ce creeaza o capodopera? Este in tusele de pensula sau in panza? Este in educatia artistului? Ceea ce creeaza o capodopera este artistul insusi.  De fapt, artistul este capodopera in sine si opera de arta este manifestarea fizica a interiorului artistului. Mona Lisa este Leonardo Da Vinci. Astfel, cariera ta este sa exprimi interiorul tau in universul fizic. Cariera ta adevarata este expresia dinamica a interiorului tau.

A fi real cu tine insuti – eziti sa faci angajamente in cariera pe termen lung, deoarece nu vrei sa te limitezi? Prin utilizarea unei abordari in cariera ce vizeaza interiorul tau ca fiinta umana, nu trebuie sa te limitezi. Gasesti cariera ta actuala ca fiind prea limitata? Te bucuri de munca ta, in timp ce te intrebi ce alte lucruri ai putea sa mai faci? Inceteaza sa mai gandesti in termeni de A sau B si gandeste in termeni de A si B.

Nu transforma cariera ta intr-o inchisoare a sufletului. Daca interiorul tau doreste sa se extinda, lasa-l. Fii real cu tine insuti.

Leave a Reply