Credinta in umanitate: Cum sa apropii persoanele si sa readuci bunatatea?

Ieri am fost sa-mi reinoiesc actele pentru cele doua masini ale mele. Am ajuns mai devreme pentru ca urasc cozile, dar am realizat ca am uitat un document important.

Ei bine, doamna de la birou m-a scutit de o ora de condus si de asteptat la coada facandu-mi o favoare… a acceptat certificatul masinii interpretand regulile intr-un mod favorabil.

Acel favor mi-a luminat ziua.

Este uimitor ce poate face un gest de bunatate. Am plecat de la unitatea pentru inregistrari cu un simtamant placut, cu dragoste pentru umanitate, cu o dorinta pentru a face bine celorlalti si sa duc bunatatea ei mai departe.

De atunci mi-am platit recunostinta in multe feluri, dar m-a facut sa ma gandesc la bunatate si umanitate intr-un sens mai larg. Am o credinta enorma in umanitate… dar cred ca toti trebuie sa lucram la a aduce bunatatea inapoi in societatea noastra moderna.

Efectul anonimitatii

Ce se intampla cand oamenii intra in masini si converg pe drumuri? Pentru nu stiu ce motiv devin nepoliticosi. Dar daca aceeasi oameni s-ar intalni fata in fata cu mine si am petrece timp impreuna, ei ar incerca sa fie draguti in cele din urma.

Cand suntem in masini, abia vedem pe ceilalti soferi. Nu ne pasa de ceea ce gandesc si stim ca nu stiu cine suntem. Sigur, unii oameni sunt soferi amabili, dar in cea mai mare parte oamenii sunt agresivi si nepasatori cand sunt in masini.

Acesta este efectul anonimitatii

Cand cunoastem oamenii, de obicei ne comportam diferit. Vrem sa fim vazuti bine in ochii celorlalti si vom iesi din tiparele noastre pentru a fi draguti – daca interactionam cu cineva la un nivel personal, nu la un nivel anonim.

Societatea noastra divizata

Societatea noastra se schimba in multe feluri… toate dintre ele ne divid intr-un fel ca indivizi:

1. Mai putin religiosi. Un numar mult mai mic al populatiei noastre este religioasa in zilele noastre ceea ce inseamna ca putini oameni merg la biserica. Asta inseamna ca nu se mai aduna impreuna asa cum obisnuiau, sa se roage, sa realizeze proiecte pentru comunitate, sa se cunoasca reciproc. Unii cred ca acesta este un lucru bun, fiind impotriva organizatiei religioase, dar adevarul este ca nu a existat o organizare non-seculara mai puternica in a ne uni cum a fost biserica.

2. Televiziunea si media in general. Mult mai mult timp este petrecut in casa in zilele noastre, uitandu-ne la televizor, jucand jocuri video, pe Internet, la filme etc. Aceasta inseamna ca suntem separati unul de celalalt. Nu mai suntem impreuna ca o comunitate, nu ne mai jucam afara asa mult, nu ne mai intalnim fata catre fata.

3. Societatea masinii. In vechime oamenii obsinuiau sa mearga pe strada. Acestia se vedeau unii pe ceilalti si se salutau, se opreau si vorbeau. Copiii se jucau in strada. Dar masinile au ocupat strazile si acestea nu mai sunt sigure pentru pietoni sau biciclete. Suntem fortati sa mergem cu masina deoarece nu este o metoda mai buna de a te deplasa. Si cand suntem in masini suntem separati de semenii nostri.

 

Hambarul Amish care creste

 

Cand ma gandesc la modalitati pe care le putem realiza fiind o comunitate, sa interactionam intr-un mod multe mai personal si pozitiv, ma gandesc la traditia Hambarul Amish care creste. Comunitatea vine impreuna pentru a ajuta familia… aceasta este tipul de traditie unde oamenii se ajuta reciproc, se cunosc si se leaga.

 

Ma gandesc la asta si ma intreb daca sunt modalitati pentru a aduce comunitatea sa fie impreuna, sa se ajute unul pe celalalt. Sunt activitati de genul, cum ar fi activitatile de curatenie, organizatii de caritate si alte asemenea. Acestea sunt modalitati extraordinare pentru a aduce oamenii impreuna, in cauza comuna de a-i ajuta pe ceilalti.

 

As vrea sa   vad mai multe asemenea lucruri. Nu am raspunsurile, dar stiu ca daca facem un efort pentru a organiza modalitati pentru a ne ajuta reciproc, sa ne intalnim, comunitatile noastre vor fi mult mai bune. Oamenii se vor cunoaste si vor fi mai buni unii cu ceilalti.

 

Cel putin asta e speranta mea.

 

Credinta mea in umanitate

 

Poti sa ma numesti naiv sau un optimist fara speranta, dar am o vedere foarte pozitiva asupra umanitatii. Sigur, vedem lacomia , nepolitetea, abuzul si egoismul in fiecare zi. Dar cred ca acesta este mai mult un simptom al sistemelor din societatea noastra decat o rasa umana diabolica.

 

Am credinta in umanitate.

 

Deseori imi las masini cu usile neincuiate. Ies cu banii afara, fiind gata pentru un jefuitor sa mi-i ia. Dau bani persoanelor care spun ca au nevoie daca am si nu ma ingrijorez de cum ii vor cheltui pe mancare, droguri sau orice altceva.

 

Intalnesc deseori oameni care sunt prietenosi, care imi fac favoruri, care imi ridica moralul.

Umanitatea este un lucru minutat. Oamenii sunt extraordinari, niste creaturi frumoase.

 

Ceea ce avem nevoie sunt modalitatile de a scoate ceea ce e mai buni in oameni. A-i aduce impreuna. Sa se ajute reciproc.

 

Avem nevoie de sisteme mai libere in loc de cele autoritarea care ne asupresc. Avem nevoie de sisteme cooperante inloc de cele competitive pe care le avem acum. Avem nevoie de sisteme unificatoare inloc de cele care ne divizeaza.

 

Avem nevoie de schimbare. Si dupa cum spunea Gandhi: “Trebuie sa fim schimbarea pe care vrem s-o vedem in lume”.

 

Sper sa fiu schimbarea. Sper ca si tu.

Leave a Reply