Imagineaza-ti ca tot ceea ce faci cade intr-una dinte urmatoarele categorii:
- Munca rea
- Munca buna
- Munca grozava
Si nu ne referim la calitatea muncii pe care o distribui – in mod sigur aceasta este foarte buna. Ne referim la insemnatatea pe care acea munca o are pentru tine si impactul pe care il are asupra mediului. Sa explicam conceptul:
Munca rea. Este munca care nu face nici o diferenta si totusi iti consuma timpul si energia. Este vorba despre acele activitati care iti consuma spiritul si energia, care te fac sa pui sub semnul intrebarii cum ai ajuns sa petreci momente pretioase din viata ta pe ceva de acest gen. Sedinte care nu se mai termina. Munca inutila. Multe hartii de completat pe care nu se uita nimeni.
Munca buna. Este cel mai probabil munca pe care o faci in majoritatea timpului si o faci bine. Sunt lucruri necesare care fac treburile sa avanseze si care duc sarcinile le bun sfarsit. Organizatiile sunt infiintate pentru a accesa munca buna – creeaza un produs sau un serviciu, il fac eficient, il vand lumii. Nu este nimic in neregula cu munca buna cu exceptia a doua lucruri. In primul rand nu se mai termina. A incerca sa iti termini munca ta buna este precum Sisif care incerca sa duca bolovanul sus pe munte – o sarcina care nu se mai termina niciodata. Si in al doilea rand munca buna este prea confortabila. Rutina si ocuparea constanta a timpului sunt seducatoare. Stii in inima ta ca nu te mai implici atat de mult si ca nu mai provoci anumite limite. Munca ta s-a transformat in doar a ajunge la sfarsitul programului zi dupa zi.
Si apoi este munca grozava. Munca grozava este ceea ce cu totii speram sa facem atunci cand ne angajam. Este plina de insemnatate si de provocari. Este vorba despre a face o diferenta, conteaza foarte mult pentru tine, te entuziasmeaza. Conteaza si la un nivel organizational. Munca grozava este inima strategiei, a inovatiei, a evolutiei si schimbarii. Provocarea este ca munca grozava aduce cu ea incertitudine si riscuri la fel ca si un impact profund si recompense. Suntem atrasi de promisiunile muncii grozave, dar in acelasi timp suntem reticenti cu privire la amenintarile pe care le pune.
De ce nu facem mai multa munca grozava? Inima problemei de ce nu face mai multa munca grozava sunt alegerile pe care le facem. Nu doar la ce anume spui da, dar si la ce anume spui nu. Desigur este usor sa spui da la tot ceea ce apare in calea ta. Cu totii facem acest lucru la un moment dat. Este mult mai greu sa fii atent, grijuliu, clar, indraznet si curajos cu privire la ce iti doresti cu adevarat sa spui da. Si pentru majoritatea dintre noi este un cosmar sa spunem nu.
Cum sa spui nu, atunci cand nu poti spune nu. Exista anumite persoane in viata ta fata de care este destul de usor sa spui un clar Nu. Categoria intai: persoane cu care ai o relatie foarte apropiata: sot/sotie, copii, prieteni buni, etc. Ai o relatie destul de solida incat un nu este in regula.
Categoria a doua: persoane cu care nu ai nici o relatie. Persoane care fac sondaje de opinie si aproape toate persoanele cu care lucrezi. Inceteza ca te mai gandesti la a spune nu. Gandeste-te la a spune da mai lent. Deoarece asta te ucide pe tine. Nu ca spui da, dar ca spui da prea repede.
Spune da mai lent !