Cinci sfaturi pentru a maximiza capacitatea de concentrare

Calitatea si cantitatea de munca, pe care o poti produce, depinde nu doar de efortul pe care il depui, dar si de capacitatea ta de concentrare. Indiferent cat de mult ai incerca, daca creierul tau nu performeaza foarte bine, nu vei fi atat de productiv pe cat ar trebui.

Chiar daca multi dintre factorii care iti afecteaza concentrarea nu sunt in controlul tau, o mare parte este determinata de comportamentul tau. Urmatoarele cinci sfaturi te vor ajuta sa iti folosesti mintea la capacitate maxima, astfel incat sa excelezi la activitati creative, precum a scrie sau gandirea strategica.

  1. Odihneste-te. Poate parea evident, dar cel mai mare factor, care afecteaza concentrarea este odihna. Daca nu esti bine odihnit, mintea ta va fi imprastiata  si letargica. Evita acest lucru, prin a te asigura ca dormi suficient de mult, atunci cand trebuie. Fixeaza-ti o ora cand te pui la somn. Si stabileste un program seral, care te va obosi si nu vei avea probleme sa adormi la ora stabilita. Este de asemeni important sa nu dormi foarte mult. A dormi mai mult decat este necesar duce la intreruperea ritmului tau natural. Evita acest lucru, prin a-ti fixa o ora de trezire. Daca esti obosit, corpul tau va compensa acest lucru, prin a te face sa adormi mai devreme, in seara urmatoare.
  2. Fa un plan. Cand te pui sa muncesti fara un plan, este usor sa fii prins in activitati secundare, cum ar fi sa iti verifici posta electronica sau sa navighezi pe internet. Fara un scop, mintea ta va fi atrasa in mai multe directii diferite. In loc sa iti dedici toata atentia pe o sarcina importanta, te vei gasi distras de alte ganduri, mai putin importante. Pentru a evita acest lucru, creeaza un plan de actiune, cu mult timp inainte. Prin a creea un plan, tu decizi unde trebuie directionata energia ta mentala.
  3. Mananca usor si sanatos. Nimic nu incetineste mintea si corpul precum o masa grea. A manca mai mult decat este necesar va aloca multa energie digestie si va smulge aceasta energie de la creier. Maximizeaza-ti capacitatea de concentrare, prin a manca alimente usoare si sanatoase.
  4. Fa exercitii fizice. Corpul are multa energie stocata ce trebuie consumata. Daca nu faci exercitii fizice in mod regulat, aceasta energie se poate manifesta sub forma unei minti distrase. Cel mai bun mod de a-ti imbunatati concentrarea, pentru toata ziua, este sa faci exercitii fizice dimineata devreme. Acest lucru iti va limpezi mintea, iti va oferi sansa de a reflecta asupra zilei care urmeaza si ii va permite corpului tau sa elimine toxine. Dupa aceea te vei simti intinerit, detoxifiat si pregatit sa infrunti ziua de lucru.
  5. Ia pauze si diversifica-ti mediul. Stagnarea si oboseala sunt alti factori ce pot afecta negativ concentrarea. Cand ai lucrat foarte mult timp in acelasi loc poti sa iti pierzi concentrarea. Cel mai bun remediu este sa iei pauze si sa faci schimbari in mediul tau de lucru. Cand te gasesti ca iti pierzi concentrarea, ridica-te si fa o plimbare. Acest lucru va creste ritmul cardiac, iti va creste vigilenta si mintea ta va avea sansa de a analiza problemele. De asemenea, poate fi de ajutor sa lucrezi in mai multe locuri, sa schimbi pozitia biroului.

O concentrare majora produce rezultate excelente si de durata. Iar la sfarsitul zilei te vei simti extrem de implinit pentru ca ai dus la bun sfarsit o munca importanta.

Leave a Reply