Cinci principii pentru a deveni un expert

Nu exista scurtaturi. Doar cai directe. Si majoritatea dintre noi nu le luam pentru ca ne este teama. Desi probabil iti doresti sa crezi ca exista secrete si scurtaturi catre expertiza, stii foarte bine ca nu este cazul si ca a deveni expert necesita munca multa, concentrare si dedicare. Exista in mod sigur moduri de a deveni expert mai repede decat metodele traditionale, dar si in acest caz trebuie sa aloci o cantitate insemnata de timp. Vestea buna este ca a deveni expert este un proces foarte asemanator cu a schimba un obicei. Faptul ca nu exista secrete este un lucru bun pentru ca putem sa incetam sa mai pierdem timp in cautarea acestora si sa incepem sa facem progrese directe catre obiectivele noastre.

In loc sa cauti secrete, bazeaza-te pe aceste practici pentru a deveni expert:

  1. Realizeaza ca expert este un termen relativ. Pentru majoritatea scopurilor nu trebuie sa fii cel mai mare expert din lume pentru a beneficia de ceea ce stii. A fi suficient de expert inseamna a sti suficient sau a fi suficient de bun pentru a-ti realiza obiectivele, oricat de modeste sau mari sunt acestea. Pe o scara de valori daca nivelul tau de expertiza este 2 sau 3 atunci ai suficiente cunostinte pentru a ajuta o persoana care se afla la nivelul 1.
  2. Invata din carti si din experiente. Exista un timp pentru a invata si un timp pentru a face practica. Un adevarat expert trebuie sa aiba atat expertiza cat si experienta. De exemplu, daca vrei sa devii un culturist toate cartile din lume nu te vor ajuta sa iti construiesti efectiv muschii. Pe de alta parte daca treci direct la ridicarea de greutati, fara sa stii cele mai eficiente practici, nu vei cunoaste tehnicile care economisesc timp si nici principiile de baza precum nutritie, suplimente, etc. Exista un echilibru intre a invata si a face. Majoritatea persoanelor petrec mult prea mult timp facand un lucru sau pe celalalt. Daca mai mult ai invatat poate ca este momentul sa incepi sa faci.
  3. Concentreaza-te. Concentrarea este un aliat puternic in obtinerea expertizei. Cand incepi sa inveti ceva nou este usor sa devii descurajat de tot ceea ce trebuie sa stapanesti pentru a-ti atinge obiectivele. In loc sa te concentrezi doar pe urmatorul pas pe care trebuie sa il faci este mai usor sa fii coplesit de imaginea de ansamblu. Concentrarea este critica din doua motive. In primul rand te ajuta sa acorzi atentie sarcini pe care o ai de executat astfel incat sa nu te paralizeze gandul la ceea ce urmeaza. In al doilea rand trebuie sa te concentrezi pentru a ignora toate distragerile care asteapta mereu sa te devieze de la calea ta.
  4. Obtine ajutor din exterior. Cand te uiti la expertii de top de cele mai mule ori vezi ca au fie antrenori, mentori sau un grup de prieteni orientati catre crestere, care ii ajuta sa exceleze. Nu poti sa iti evaluezi performantele la fel de bine ca o persoana din exterior. Si cand treci de faza de achizitie a abilitatilor devine din ce in ce mai greu sa observi ceea ce faci si sa gasesti un raspuns rapid si usor despre cum sa te imbunatatesti. Invatarea si practica te duc doar pana la un anumit punct. Ai nevoie de feedback de la persoanele din jurul tau pentru a descoperi mai multe oportunitati pentru imbunatatire.
  5. Fa greseli. Teama de esec poate fi cel mai mare oponent pe care il vei infrunta pe calea catre a invata lucruri noi. Ia ceva simplu precum a invata o limba straina. Persoanele care vorbesc o limba straina o invata. Persoanele care nu vorbesc o limba straina nu o invata. Este simplu – trebuie sa inveti si sa practici. Ceea ce tine multe persoane din a practica o limba straina este teama de a face greseli si de a se pune in situatii stanjenitoare. Trebuie sa fii dispus sa faci greseli pentru a invata si a creste. Asta este de fapt practica. Cu cat devii mai repede confortabil cu a face greseli cu atat mai repede vei invata noi abilitati.

Poate ca este o abilitate pe care incerci in mod activ sa o perfectionezi sau poate ti-a fost teama sa incerci. Incearca aceste cinci principii simple si vezi daca poti sa faci un progres. Incearca sa devii un expert relativ la ceva ce intotdeauna ti-ai dorit sa inveti. Exista putine lucruri la fel de distractive si pline de recompense ca achizitionarea de noi abilitati si cunostinte care iti imbogatesc viata.

Leave a Reply