Cinci motive puternice de a reflecta asupra obiceiurilor zilnice

De obicei, de anul nou, multe persoane reflecta asupra anului ce a trecut. Este momentul perfect, pentru a privi inapoi si a reflecta asupra a ceea ce ai facut bine. Si pentru a invata din ceea ce ai facut mai putin bine.

Este extrem de important, pentru a avea o viata plina de succes, sa iti dezvolti obiceiul de a reflecta asupra zilei care a trecut, asupra vietii pe care o duci. Asupra lucrurilor pe care le faci bine si asupra lucrurilor care nu functioneaza, asa cum iti doresti. Daca iti dezvolti acest obicei de reflectie, viata ta se va imbunatati considerabil.

Iata cateva schimbari profunde, care pot surveni in viata ta, in urma reflectiei zilnice:

  1. Te ajuta sa inveti din propriile greseli. Daca nu reflectam asupra greselilor noastre, suntem condamnati sa le repetam. Si acest lucru nu este foarte inteligent. Totusi, daca reflectam asupra acestor greseli, daca realizam ce am gresit, vedem cum sa le prevenim pe viitor. Si putem sa le folosim, pentru a deveni mai buni. Greselile sunt un foarte bun instrument de invatare. Si reflectia este un mod important de a face acest lucru.
  2. Iti da idei foarte bune. Unele dintre cele mai bune idei vin din reflectie. Reflecta asupra lucrurilor pe care le faci sau asupra evenimentelor din viata ta. Daca lucrurile nu merg bine, inveti lucruri pe care le poti impartasi cu alte persoane. Daca reflecti asupra unui lucru, ce are succes in viata ta, poti impartasi  succesul cu alte persoane, pentru a le ajuta dezvoltarea.
  3. Te ajuta sa ajuti alte persoane. Experientele din care inveti pot ajuta alte persoane ce trec prin lucruri similare. Impartaseste invataturile tale si ajuta alte persoane. Prin acest proces vei invata cat de important este sa ajuti.
  4. Te face mai fericit. Daca reflectezi asupra lucrurilor pe care le-ai facut bine, asupra succesului tau, acest lucru iti permite sa sarbatoresti fiecare mic succes. Iti permite sa realizezi cat de multe lucruri ai facut bine si cat de mult ai realizat. Fara reflectie este usor sa uiti aceste lucruri si sa te concentrezi in schimb doar pe esecuri.
  5. Iti ofera perspectiva. Deseori suntem prinsi in problemele noastre sau in sarcinile zilnice. O greseala sau un proiect cu foarte multa presiune, poate parea cel mai important lucru din lume. Ne poate coplesi, cateodata. Dar daca ne acordam un minut sa reflectam asupra acestor probleme si cum in marea schema a lucrurilor nu inseamna foarte mult, ne poate calma si poate reduce nivelul stresului, in momentul respectiv.

Reflectia te poate ajuta foarte mult, daca faci din aceasta un obicei zilnic.

Iata aici cateva sugestii, despre cum sa faci acest lucru:

  1. Incepe un jurnal zilnic, de o singura fraza. A tine un jurnal este unul dintre cele mai usoare obiceiuri. Daca ai esuat in trecut la a tine un jurnal, incearca-l pe cel de o fraza zilnica. Este un obicei pe care vei ajunge sa il iubesti, mai ales cand vei privi inapoi, la intrarile de peste an.
  2. Concentreaza-te pe a face acest lucru, la aceisi ora, in fiecare zi. Fara exceptii. Chiar daca nu incepi un jurnal de o propozitie, creeaza-ti obiceiul de reflectie zilnica, prin a-ti acorda cateva minute, in fiecare seara, pentru a-ti revizuii ziua. Mentinerea unui jurnal te ajuta sa cristalizezi aceste reflectii. Scrie-ti obiectivele, ce vei face, cand vei face acel lucru si cum. Apoi concentreaza-te pe a face acest lucru in fiecare zi, la aceiasi ora, in acelasi loc, fara exceptii.
  3. Fa sport. Unul dintre momentele propice de a reflecta asupra zilei care a trecut este atunci cand iti faci exercitiile fizice. Fa din acest lucru o programare fixa si nu rata aceasta programare niciodata.
  4. Gandeste-te la ziua ta, la munca ta, la viata ta. In acesta ordine. Formeaza-ti un obicei din a privi inapoi la ziua ce a trecut, la ce ai facut bine si ce nu. Si la ce poate fi imbunatatit. Analizeaza-ti munca si vezi ce poti face mai bine. Priveste viata cum se desfasoara, ca un intreg. Este un sistem in trei pasi, ce conduce la foarte multe imbunatatiri.
  5. Scrie despre toate acestea in mod public. Daca postezi reflectiile tale pe un blog sau un forum, de care apartii, iti asumi raspunderi in fata unui grup de persoane. Reflectiile tale sunt impartasite cu alte persoane. Si odata ce persoanele incep sa le citeasca, vei simti acea presiune pozitiva de a tine acest obicei, fata de publicul care te urmareste.

Reflectia zilnica iti imbunatateste calitatea vietii si ajuta la reducerea stresului cotidian din viata super rapida a secolului XXI.

Leave a Reply